banner

کلاهبرداری اینترنتی

کلاهبرداری اینترنتی

امروزه اینترنت جز جدانشدنی زندگی مردم شده است. امکاناتی که در این فضا ارائه میشود هر روز بیشتر شده و در نتیجه افراد بیشتری به جمع کاربران اینترنت اضافه میشود. رشد جمعیت در این فضا، باعث شده کلاهبرداران همه دندان طمع تیز کنند و از نابلدی و نقاط ضعف مردم برای کلاهبرداری اینترنتی خودشان استفاده کنند.

به دلیل گستردگی این فضا و نظرهای متفاوتی که کارشناسان در این زمینه ارائه میکنند، نمی توان تعریف دقیقی از کلاهبرداری اینترنتی ارائه کرد، برای برای اینکه کمی واضح تر باشد که بدانیم وقتی در این مقاله از کلاهبرداری اینترنتی صحبت می کنیم منظورمان چیست، میگوییم:

هر کار غیر قانونی که با کامپیوتر و هر آنچه به اینترنت وصل می شود انجام شود، به طوری که فرد آسیب مادی یا معنوی ببیند را کلاهبرداری اینترنتی می گویند.

چه کارهایی جرم کلاهبرداری اینترنتی محسوب می شود؟

مواردی که در قانون به بیان جرائم رایانه یا پرداخت اند، ماده ۱۳ و ماده ۶۷ است.

ماده ۱۳ قانون

در ماده ۱۳ قانون جرائم رایانه ای مصوب ۱۳۸۸ برابر با ماده ۷۴۱ قانون تعزیرات این طور بیان شده است که: “هر کس به طور غیر مجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل محو ، ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سامانه وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد .”

ماده ۶۷ قانون

در ماده ۶۷ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲ به شرح زیر بیان شده است که:

” هر کس در بستر مبادلات الکترونیکی با سوء استفاده و یا استفاده غیر مجاز از داده پیام ها ، برنامه ها و سیستم های رایانه ای و وسایل ارتباط از راه دور و ارتکاب افعالی نظیر ورود ، محو ، توقف داده پیام ، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانه ای و غیره دیگران را بفریبد و یا سبب گمراهی سیستم های پردازش خودکار و نظایر آن شود و از این طریق برای خود یا دیگری وجوه اموال یا امتیازات مالی تحصیل کند و اموال دیگران را ببرد مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل ماخوذه محکوم می شود .”

جرم کلاهبرداری اینترنتی

در موارد بالا آنچه کلاهبرداری اینترنتی محسوب می شود را با واژه های: ورود، محو، ایجاد و متوقف کردن نام برده است، در ادامه هر کدام را بیشتر توضیح خواهیم داد.

ورود:

منظور از ورود ، وارد کردن اطلاعات در کامپیوتر برای پردازش است .مثلا وارد کردن اطلاعات به سیستم رایانه ای بانک یا موسسات مالی و اعتباری و واریز یا انتقال وجه به حساب خود و دیگری .

محو:

منظور از محو، از بین بردن و حذف کردن داده ها و اطلاعات است . به طور مثال کسی با دسترسی به اطلاعات بانکی اسناد بدهکاری خود را در بانک از بین ببرد.

ایجاد:

منظور از ایجاد ، به وجود آوردن اطلاعاتی است که وجود نداشته اند . به طور مثال کسی اطلاعات خود را به طور غیر مجاز وارد سامانه طرح ترافیک می کند.

متوقف کردن:

منظور از متوقف کردن ، ایجاد وقفه و قطع جریان دسترسی به اطلاعات است. مثالا کسی در زمان انتقال وجه با قطع جریان دسترسی و ایجاد وقفه در زمانی که پول در حال واریز به حساب دیگری است پول را وارد حساب خود کند.

مختل کردن سامانه:

منظور از مختل کردن سامانه ایجاد اختلال و کسب منفعت برای خود در فاصله زمانی که اختلال صورت گرفته است.
در صورتی که هر کار مجرمانه ای، از مصادیق بالا باشد، کلاهبرداری اینترنتی محسوب می شود.

مجازات کلاهبرداری در فضای مجازی

هر کس که به صورت غیر مجاز از سامانه ها رایانه ای و اینترنتی با ورود، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده ها برای خود یا دیگری منفعت کسب کند، جرم مرتکب شده است و باید مجازات شود.

مجازات کلاهبرداری اینترنتی شامل موارد زیر است:

  • یک تا پنج سال زندان
  • برگرداندن مال کلاهبرداری شده به صاحب مال
  • پرداخت جزای نقدی از ۲ تا ۱۰ میلیون تومان.

شکایت از کلاهبرداری اینترنتی

شکایت از کلاهبرداران اینترنتی

اولین گامی که بعد از مواجه شدن با کلاهبردای اینترنتی با آن مواجه شدید باید بردارید، مراجعه به دادسرای جرایم رایانه ای است، زیرا مرجع قضایی رسیدگی به جرایم رایانه ای، دادسرای جرایم رایانه ای می باشد.

پس از تشکیل پرونده و به جریان افتادن رسیدگی، به پلیس فتا مراجه نمایید، چون وظیفه تحقیق درباره جرم و جزئیات اتفاقی که افتاده، بر عهده این ارگان است.

پلیس فتا جرائمی مانند: کلاهبرداری های اینترنتی ، جعل داده ها و عناوین ، هک و نفوذ به سامانه های رایانه ای و اینترنتی ، سرقت اطلاعات ، تجاوز به حریم خصوصی اشخاص و گروه ها، هرزه نگاری و جرائم اخلاقی و برخی از جرایم سازمان یافته اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی را پیگیری می نماید.

چرا مقابله با کلاهبرداری اینترنتی مهم است؟

همانطور که در این مقاله از ایران وکالت به آن اشاره شد، علاوه بر ضررهای مالی، امنیت و آبروی بسیاری از افراد در معرض خطر کلاهبرداری اینترنتی است. اما میتوان با آگاه سازی و ارائه آموزش درست به کاربران فضای مجازی آنها را با انواع کلاهبرداری اینترنتی آشنا کرد و بخش قابل توجهی از این کلاهبرداری ها را کاهش داد.

۵/۵ - (۱ امتیاز)