شهرداری یک ارگان عمومی و غیر دولتی است. طبق قانون، این سازمان اختیارات و وظایف خاصی بر عهده دارد. شهرداری اختیارات زیادی دارد که باعث شده ایت سازمان به یک ارگان قدرتمند تبدیل شود. تصویب قوانین شهرداری، به تنهایی توسط مجلس شورای اسلامی تعیین نشده و نهادهای مختلف دیگر در آن نقش دارند.
مرجع و محل رسیدگی به شکایت شهرداری ، دیوان عدالت اداری است. گفتنی است قوانین و مقررات مرتبط با شهرداری، پیچیدگیهای زیادی دارد. دعاوی مرتبط با شورای عالی شهرسازی و معماری، شوراهای اسلامی شهرها و کمیسیون ماده ۵، جزئی از دعاوی شهرداریها به حساب میآید. در صورت نداشتن تسلط کافی بر قوانین و مقررات شهرداری، نمیتوان پروندههای مرتبط با آن را با موفقیت پشت سر گذاشت.
وکیل شهرداری کسی است که به تمامی قوانین شهرداری تسلط کامل دارد و میتواند در مواقع مختلف از موکل خود دفاع کند. ایران وکالت به عنوان مرکز تخصصی معرفی بهترین وکلای ایران، در این نوشته قصد دارد علاوه بر معرفی بهترین وکیل شهرداری، به مجموعه وظایف این وکیل پرداخته و به بررسی متداولترین دعاوی شهرداری بپردازد.
وکیل شهرداری کیست و چه وظایفی دارد؟
در دیوان عدالت اداری کشور که شکایات مختلفی در آن بررسی میشود، بیشتر پروندهها و دعاوی مربوط به حوزه شهرداری است. در این میان، وکیل شهرداری کسی است که باید تسلط کاملی بر قوانین و مقررات عام و خاص شهرداری، کمیسیونهای شهرداری، آئین نامهها و بخشنامههای شهرداری داشته باشد و بتواند در پیشبرد دعاوی شهرداری مهارت داشته باشد.
در نوعی دیگر از تعریف و شرح وظایف وکیل شهرداری میتوان گفت که او فردی است که با اتکا بر این آگاهی (تسلط کامل بر قوانین و مقررات حوزه شهرداری) میتواند از حقوق طرفین در دعاوی شهرداری به خوبی دفاع کند. اما حال شاید برایتان این سوال پیش بیاید که وظیفه وکیل شهرداری چیست؟
گفتنی است این وکیل کسی است که در امور شهرداری و در رابطه با دعاوی که یک طرف آن شهرداری است، فعالیت میکند و به کمک علم و دانش حقوقی و تخصصی که در این رابطه دارد، میتواند مشکلات به وجود آمده را به راحتی بر طرف کند.
دعاوی و شکایت علیه شهرداری
همانطور که در ابتدا گفتیم، این سازمان اختیارات بسیاری دارد؛ همین امر سبب شده که دعاوی شهرداری گستردگی زیادی پیدا کند. اکثر این دعاوی، در دیوان عدالت اداری بررسی میشود و تعدادی دیگر در دادگاههای حقوقی و برخی دادگاهها و دادسراهای کیفری. در ادامه به مواردی اشاره کردیم که از مهمترین و متداولترین دعاوی شهرداری است:
- مهمترین دعاوی شهرداری که در دیوان عدالت اداری به آنها رسیدگی میشود، عبارتند از: شکایت از رای کمیسیون ماده ۷۷، اعتراض به رای کمیسیون، اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، حا اختلاف شورای عالی شهرسازی، شوراهای اسلامی شهرها، اعتراض به تملک غیرقانونی اراضی توسط شهرداری، اعتراض به رای کمیسیون مشاغل مزاحم، دعوای احراز وقوع تخلف شهرداری و سایر موارد.
- مهمترین دعاوی شهرداری که در دادگاه و دادسراهای حقوقی به آنها رسیدگی میشود، عبارتند از: مطالبه بهای ملک از شهرداری، دعاوی تصرف عدوانی، ابطال قراردادها و صلح نامههای منعقد شده با شهرداری یا شورای شهر، مطالبه خسارت از شهرداری، دعوی خلع ید و سایر موارد.
- مهمترین دعاوی شهرداری که در دادسراهای کیفری به آنها رسیدگی میشود، شامل: ممانعت از حق و یا مزاحمت از حق، شکایت علیه شهرداری بابت تصرف عدوانی، شکایت از شهرداری و ماموران آن بابت تخریب و ورود غیرقانونی و سایر موارد.
قوانین و مقررات شهرداری در چه مراجعی وضع می شود؟
اگر بخواهیم واقع بینانه به این موضوع نگاه کنیم باید بگوییم که اگر قوانین و مقررات شهرداری در شهرها به درستی رعایت نشود، بینظمی سراسر منطقه را فرا خواهد گرفت؛ که این موضوع نیز باعث ضایع شدن حقوق دیگر شهروندان میشود. حال شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که چه نهاد یا نهادهایی قوانین و مقررات شهرداری را وضع میکنند؟
گفتنی است چندین نهاد مختلف، هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم، به تنظیم قوانین و مقررات شهرداری اقدام میکنند و از طرفی شهرداریها نیز این قوانین را به اجرا میگذارند. از جمله نهادهایی که اقدام به وضع قوانین شهرداری میکنند، عبارتند از:
- شورای اسلامی شهر
- مجلس شورای اسلامی
- شورای عالی شهرسازی و معماری
حیطه اختیارات وکیل شهرداری
لازم به ذکر است که در زمینههای بسیار مختلفی میتوان به وکیل شهرداری مراجعه کرد؛ که از متداولترین آنها میتوان به اعتراض به آرا کمیسیون ماده ۱۰۰ اشاره کرد. از دیگر علل مراجعه به وکیل شهرداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گواهی اتمام کار
- مجوز ساخت آپارتمان
- برآورد خسارت از جانب شهرداری
- سند مالکیت مسکونی یا تجاری
- جهت تغییر کاربری
- پیگیری بدهی شهرداری به پیمانکاران
پیگیری و رسیدگی به چنین اقداماتی، نیازمند داشتن اطلاعات حقوقی است؛ به همین دلیل سپردن وکالت در این گونه مسائل به یک وکیل شهرداری با تجربه، میتواند شرایط را برای شما کاملا تغییر دهد. بهترین وکلای شهرداری، با توجه به تسلطی که بر قوانین و مقررات آییننامهها و کمیسیونهای شهرداری دارند، به حل و فصل این دعاوی میپردازند.
چه مراجعی به دعاوی شهرداری رسیدگی می کنند؟
در ابتدا باید بگوییم ممکن است هر شخصی که تحت نظارت و پوشش شهرداری فعالیت میکند، اعم از مدیران، کارمندان و ماموران شهرداری، دچار نقص قانون شوند. این نقض قانون که میتواند شامل تخریب اموال، ایجاد خسارت و غیره، در دادگاه عمومی بررسی میشود. البته گاهاً دیده شده است که بررسی مراجع قضایی در دادگاه تجدید نظر به وحدت نمیانجامد؛ که در این مواقع رسیدگی نهایی به این پرونده به دیوان عدالت اداری سپرده میشود.
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، شهرداری یکی از ارگانهای پر قدرت کشور است که حوزه کاری و اختیارات بسیار وسیعی دارد. بسیاری از قوانین شهری به خود شهرداریها باز میگردد؛ به عبارتی دیگر، شهرداریها مامور اجرای این قوانین هستند.
لیست بهترین وکیل شهرداری
همانطور که گفتیم دعاوی شهرداری، پیچیدگیها و گستردگیهای بسیاری دارد. بهترین وکیل شهرداری شخصی است که تسلط و دانش کاملی بر قوانین شهرداری دارد و میتواند با استفاده از آیین نامه ها و مقررات، بهترین نتیجه را برای موکل خود رقم بزند و از حق و حقوق او به خوبی دفاع کند. در ادامه به معرفی چند تن از بهترین وکلای شهرداری پرداختهایم.
- ندا اقوامی: وکیل پایه یک دادگستری، کارشناس ارشد و مشاوره حقوقی دعاوی حقوقی مثل قراردادها، خانواده، ارث، شهرداری، پیمانکاری و امور حسبی.
- وکیل رسول رضائی: پژوهشگر دکتری حقوق، استاد دانشگاه، با ۱۱سال سابقه و با سابقه قضائی.
- دکتر امیر سعید کاویانی: دکتری حقوق، وکیل پایه یک دادگستری، مدرس دانشگاه با بیش از ۱۰ سال.
وکیل شهرداری کیست؟
وکیل شهرداری شخصی است که دانش و آگاهی کاملی بر قوانین عام و خاص کمیسیونها، آئین نامهها و بخشنامههای شهرداری داشته و در پیشبرد دعاوی شهرداری مهارت دارد.
چه نهادهایی قوانین و مقررات شهرداری را تصویب میکنند؟
شورای عالی شهرسازی، شورای اسلامی شهر، مجلس شورای اسلامی و کمیسیون ماده ۵ قانون شورای عالی شهرسازی مقررات و قوانین شهرداری را تصویب میکنند.
ارسال پاسخ