banner

نمونه قرارداد پیمانکاری + کاربرد انواع قراردادها ۱۴۰۳

قرارداد پیمانکاری
آنچه در این مقاله خواهید خواند: نمایش

ما در این مقاله از ایران وکالت به این سوال مهم که، “قرارداد پیمانکاری چیست و انعقاد قراردادهای پیمانکاری چگونه است؟ پاسخ می‌دهیم. قرارداد پیمانکاری یک سند قانونی ضروری است که شرایط و ضوابط یک قرارداد بین دو یا چند طرف را مشخص می‌کند.

همچنین به بررسی حقوق، تعهدات و مسئولیت‌های هر یک از طرفین درگیر در متن قرارداد پیمانکاری می‌پردازد. در انواع قرارداد پیمانکاری، کارفرما به طرفی اطلاق می‌شود که در ازای دریافت حقوق، خدمات طرف دیگر (کارمند یا پیمانکار) را برای انجام کار یا خدمات خاصی در نظر می‌گیرد.

کارفرما معمولا مسئول ارائه دستورالعمل‌ها، نظارت بر کار و انجام تعهدات پرداختی می‌باشد که در توافقنامه تصریح شده است. ما در ایران وکالت اطلاعات کامل را در اختیار شما قرار خواهیم داد و در صورت نیاز به تنظیم قراردادهای پیمانکاری بهترین وکلا به شما معرفی خواهد شد.

دانلود فایل PDF نمونه قرارداد پیمانکاری

قرارداد پیمانکاری تک نفره چیست؟

قرارداد پیمان کاری تک نفره بین یک فرد و یک شرکت یا سازمان است که فرد را برای ارائه خدمات خاص برای مدت زمان معین درگیر می‌کند.

این قراردادی است که برای پیمانکاران مستقلی طراحی شده است که به جای اینکه کارمند شرکت باشند، برای خودشان کار می‌کنند. این توافقنامه خدمات ارائه شده، شرایط پرداخت، شرایط تحویل و تعهدات هر دو طرف را مشخص می‌کند.

قرارداد پیمانکاری تک نفره چیست؟

انواع قرارداد پیمانکاری چیست؟

قرارداد پیمانکاری به خودی خود دارای چندین نوع مختلف است اما به صورت کلی تحت یک مجموعه واحد قرار می‌گیرند که عبارتند از:

قراداد پیمانکاری Engineering, Procurement and Construction (طراحی، تامین و ساخت)

قرارداد پیمانکاری طراحی، تامین و ساخت (EPC)، یک قرارداد پیمانکاری است که در آن پیمانکار موظف به انجام تمامی فرآیندهای ساخت، تامین و تدارکات، طراحی و مهندسی از ابتدا تا انتهای پروژه می‌باشد.

قرارداد پیمانکاری EPC – ایران وکالت

قرارداد پیمانکاری EPC – ایران وکالت

قرارداد پیمانکاری Engineering Construction (طراحی و ساخت)

شاید بریتان سوال پیش بیاید که قراداد پیمانکاری EC چیست؟ به زبان ساده می‌توان گفت: قراردادهای طراحی و ساخت EC، تقریبا مشابه قراردادهای EPC بوده اما دارای یک تفاوت کلیدی است که موجب این قراداد تمام کارهای طراحی و ساخت با پیمانکار است اما وظیفه تامین و تدارکات بر عهده ایشان نیست و بر عهده کارفرما می‌باشد.

قرارداد پیمانکاری Engineering and Procurement (طراحی و تدارکات)

با تنظیم این قرارداد، پیمانکار موظف به طراحی و تامین تدارکات مورد نیاز یک پروژه می‌باشد. ساخت و ساز آن پروژه به عهده کارفرما یا پیمانکار دیگری خواهد بود.

قرارداد پیمانکاری Procurement and Engineering (تدارکات و ساخت)

در متن این قرارداد ذکر شده است که پیمانکار فقط ۲ وظیفه را باید گردن بگیرد:

  1. ساخت
  2. تامین تدارکات

وظایف باقی مانده بر عهده ایشان نخواهد بود.

قرارداد پیمانکاری Engineering, Procurement, Construction and financing (طراحی، تدارکات، ساخت و تامین مالی)

این قرارداد پیمانکاری کمی متفاوت بوده زیرا نه تنها هر ۳ وظیفه اصلی یعنی ساخت، تدارکات و طراحی بر عهده پیمانکار بوده بلکه وظیفه چهارمی نیز بر دوش او خواهد بود؛ و آن هم تامین مالی آن پروژه خواهد بود.

انواع قرارداد پیمانکاری چیست؟

روش‌های تامین مالی قراردادهای پیمانکاری برحسب مرجع تامین کننده را بررسی کنید؟

روش‌های پرداخت هزینه در قرارداد پیمانکاری متفاوت است. ما در زیر به بررسی هر کدام پرداخته‌ایم:

  • مبلغ مشخص

خریدار موافقت می‌کند که مبلغ ثابتی را برای محصولات یا خدمات تامین کننده بدون توجه به هزینه واقعی متحمل شده توسط تامین کننده، پرداخت کند.

  • مبلغ سنجشی

خریدار با توجه به واحدهای کار تکمیل شده یا مقدار کالای تحویل شده به تامین کننده پرداخت می‌کند.

  • بازپرداخت هزینه

خریدار هزینه‌های واقعی متحمل شده توسط تامین کننده را به همراه هزینه اضافی برای خدمات تامین کننده پرداخت می‌کند.

  • پرداخت بهره به حداکثر قیمت

خریدار حداکثر نرخ بهره مجاز توسط قانون را که معمولا بالاتر از نرخ‌های بازار است، برای هرگونه تامین مالی ارائه شده توسط تامین کننده پرداخت می‌کند.

  • نحوه تنظیم و شرایط قرارداد پیمانکاری چیست؟

هنگام تنظیم قرارداد پیمانکاری رعایت موارد زیر الزامی است:

  • مشخصات کامل طرفین

قرارداد پیمانکاری باید شامل اطلاعات کامل و دقیق طرف‌های درگیر از جمله نام، آدرس، اطلاعات تماس و سایر اطلاعات شناسایی مرتبط باشد.

  • موضوع قرارداد

موضوع قرارداد، مانند ماهیت پروژه، خدمات یا کالاهایی که قرار است ارائه شود را به وضوح مشخص کنید و محدوده و هدف قرارداد را تعیین نمایید.

  • محل کار

مکان یا مکان‌های خاصی را که کار یا خدمات قراردادی در آن انجام می‌شود، تعیین کنید، و از شفافیت در مورد سایت فیزیکی یا حوزه قضایی مربوط به قرارداد اطمینان حاصل کنید.

  • تعهدات طرفین

تعهدات و مسئولیت‌های هر یک از طرفین، از جمله موارد قابل تحویل، جدول زمانی، استانداردهای کیفیت، شرایط پرداخت و هر شرایط مرتبط دیگری که حقوق و وظایف هر یک از طرفین را مشخص می‌کند، به وضوح بیان کنید.

  • موارد دیگر

شامل مقرراتی است که مربوط به سناریوهای بالقوه یا موارد احتمالی پوشش داده نشده‌ در بخش‌های قبل، مانند مکانیسم‌های حل اختلاف، شرایط خاتمه، فورس ماژور، محرمانه بودن، و هر موضوع خاص دیگری می‌شود.

تعریف پیمانکار در فرم خام قرارداد پیمانکاری

در شکل خام یک قرارداد پیمانکاری، اصطلاح “پیمانکار” معمولا به طرفی اطلاق می‌شود که موافقت می‌کند کالا، خدمات یا انجام کار را طبق شرایط قرارداد ارائه دهد. پیمانکار مسئول انجام تعهدات مشخص شده، ارائه نتایج مورد توافق و رعایت شرایط و ضوابط مندرج در قرارداد است.

پیمانکار ممکن است یک فرد، یک شرکت یا هر شخص حقوقی دیگری باشد که در ارائه کالاها یا خدمات قراردادی فعالیت دارد.

شرایط عمومی و خصوصی حاکم بر قراردادهای پیمانکاری چیست؟

قرارداد پیمانکاری با ترکیبی از شرایط عمومی و خصوصی تنظیم می شود که عبارتند از:

قراردادهای پیمانکاری در شرایط عمومی

شرایط عمومی مقررات استاندارد از سوی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور است که در قراردادهای پیمانکاری استفاده می‌شوند. آنها ممکن است شامل اصول حقوقی، تعهدات قراردادی، و رویه‌های استاندارد قابل اجرا در انواع قراردادها هستند.

قراردادهای پیمانکاری در شرایط خصوصی

شرایط خصوصی به شرایط و بندهایی خاص اطلاق می‌شود که بین طرفین درگیر در یک قرارداد پیمانکاری خاص توافق شده است. این شرایط بر اساس نیازها و الزامات منحصر به فرد طرفین با توجه به شرایط عمومی تنظیم می‌شود و ممکن است شامل مقررات مربوط به قیمت گذاری، عملکرد، تحویل، ضمانت‌ها و حل اختلاف باشد.

شرایط عمومی و خصوصی حاکم بر قراردادهای پیمانکاری

شرایط فورس ماژور حاکم بر قراردادهای پیمانکاری

شرایط فورس ماژور حاکم بر قراردادهای پیمانکاری معمولا عبارتند از:

۱- حوادث غیرقابل پیش بینی

حوادث فورس ماژور باید غیرقابل پیش بینی و خارج از کنترل طرف‌های قرارداد باشد، مانند بلایای طبیعی، جنگ، اعتصاب، یا اقدامات دولت.

۲- مانع اجرا

رویداد فورس ماژور باید اجرای تعهدات قراردادی را غیرممکن کند یا به طور قابل توجهی مانع انجام آن شود و از نظر تجاری غیرعملی یا بیش از حد سنگین باشد.

۳- اخطار و کاهش

طرفی که به فورس ماژور استناد می‌کند باید به موقع به طرف مقابل اطلاع دهد و باید تلاش‌های منطقی برای کاهش اثرات رویداد یا یافتن راه حل‌های جایگزین برای انجام تعهدات قراردادی را انجام دهد.

مزایا و معایب قرارداد پیمانکاری

ما در زیر بصورت مختصر به برخی از مهم‌ترین دلایل انجام یا انصراف از قرارداد پیمانکاری پرداخته‌ایم:

مزایا:

  • تخصص

قوانین قراردادهای پیمانکاری به کسب و کارها اجازه می‌دهد تا به مهارت‌ها و تخصص‌های پیمانکاران که دانش یا تجربه خاصی در یک زمینه دارند، دسترسی داشته باشند و اجرای کارآمد پروژه را ممکن می‌سازد.

  • انعطاف‌پذیری

قرارداد پیمانکاری از نظر محدوده پروژه، مدت زمان و تخصیص منابع، انعطاف‌پذیری را فراهم می‌کنند و به کسب و کارها اجازه می‌دهد تا با نیازها و الزامات در حال تغییر سازگار شوند.

  • تخصیص ریسک

قراردادهای پیمانکاری می‌توانند تخصیص ریسک‌ها را بین طرفین مشخص کنند و به کاهش بدهی‌های احتمالی و اطمینان از پاسخگویی کمک کنند.

معایب:

  • وابستگی به طرف‌های خارجی

اتکا به پیمانکاران به معنای اتکا به طرف‌های خارجی است، که سطحی از وابستگی و چالش‌های بالقوه را در هماهنگی و مدیریت عملکرد آنها معرفی می‌کند.

  • عدم کنترل

کارفرما ممکن است کنترل محدودی بر عملیات و تصمیم‌گیری پیمانکار داشته باشد، که به طور بالقوه منجر به کاهش توانایی برای تأثیرگذاری بر نتایج پروژه می‌شود.

  • اختلافات قراردادی

اگر انتظارات، تعهدات یا محصولات قابل تحویل به وضوح تعریف نشده باشند، قرارداد کار موقت می تواند منجر به اختلاف و درگیری شود، و نیاز به زمان، تلاش و هزینه‌های اضافی برای حل و فصل دارد.

توجه به این نکته مهم است که مزایا و معایب قراردادهای پیمانکاری بسته به زمینه و شرایط خاص هر قرارداد می‌تواند متفاوت باشد.

چگونه می‌توان مشکلات در قرارداد پیمانکاری را حل کرد؟

کل قرارداد را با دقت بخوانید و قبل از امضای قرارداد، شرایط یا بندهای نامشخص را با طرف مقابل روشن کنید. از یک میانجی یا بهترین وکیل دعاوی پیمانکاری برای کمک به مذاکره در مورد شرایط و حل و فصل هرگونه اختلافی که در طول قرارداد ایجاد می‌شود، استفاده کنید. اگر طرف مقابل به تعهدات خود عمل نمی‌کند، قرارداد را زودتر خاتمه دهید یا به بند فسخ استناد کنید. همچنین شما می‌توانید برای اطمینان بیشتر نمونه قرارداد پیمانکاری و دعاوی رایج بین پیمانکار و کارفرما را بررسی کنید.

چگونه می‌توان مشکلات در قرارداد پیمانکاری را حل کرد؟

چگونه می‌توان قرارداد پیمانکاری را لغو کرد؟

  1. قرارداد را بررسی کنید تا مشخص شود که آیا شامل بند فسخ و لغو می‌شود یا خیر، و روندی که باید دنبال کنید را مشخص نمایید.
  2. برای بحث در مورد دلایل لغو و تلاش برای مذاکره در مورد یک راه حل مورد توافق طرف مقابل، با طرف مقابل قرارداد تماس بگیرید.
  3. در صورت لزوم، مشاوره حقوقی دریافت کنید و مراحل قانونی مورد نیاز برای فسخ قرارداد را دنبال کنید، که ممکن است شامل ارائه اخطار کتبی، درک پیامدهای مالی لغو، و مسئولیت بالقوه برای خسارات باشد.

جمع بندی

قرارداد پیمانکاری یک سند قانونی برای شروع یک پروژه ساختمانی، حمل و نقل و غیره است که شرایط و ضوابطی را که بر اساس آن پیمانکار با کارفرما توافق می‌کنند تا با یکدیگر همکاری کنند را مشخص می‌نماید. متن قرارداد پیمانکاری شامل جزئیات مهمی مانند محدوده کار، شرایط پرداخت، زمان‌بندی تحویل و مسئولیت‌های هر یک از طرفین است. قراردادهای پیمانکاری اصولی، می‌تواند به جلوگیری از سوء تفاهم‌ها در حین کار و محافظت از منافع هر دو طرف کمک کند.

سوالات متداول در خصوص قرارداد پیمانکاری

منظور از قرارداد پیمانکاری چیست؟

«قرارداد پیمانکاری» به معنای قراردادی برای ساخت، تکمیل، نصب، تجهیز، بهسازی، اصلاح، تعمیر، نگهداری، نوسازی، تغییر یا راه‌اندازی هر گونه اموال غیرمنقول است.

مجری قراردادهای پیمانکاری کیست؟

یک مدیر قرارداد، قراردادهای منعقد شده بین پیمانکاران، کارفرمایان و مشتریان را مدیریت می‌کند. مسئولیت آنها مدیریت قراردادهای پیمانکاری در زمینه‌هایی مثل ساخت و ساز و حمل و نقل است، که به موجب آن می‌توانند بعنوان مدیران پروژه، مهندسان، مشاوران و نمایندگان مشتری فعالیت کنند.

۵/۵ - (۲ امتیاز)