بعضی از افراد بر این باورند که در دین اسلام مسائل حقوقی خانواده بیشتر به نفع آقایان است ولی این باور را میتوان کاملا طرز فکری اشتباهی دانست. درباره این نوع مسائل حقوقی خانواده در ادامه این مطلب خواهید دانست که نه تنها این باور طرز فکردرستی نیست بلکه در بعضی از موارد نتیجه عکس دارد. اکثر زنان به این دلیل که از حقوق خود آگاهی کاملی ندارند نمیتوانند آن طور که باید از خود دفاع کنند.
مسائل حقوقی خانواده، گستره زیادی دارد و قوانین و مقررات حاکم بر آن بسیار متنوع است. اکثر افراد شناختی در مورد قوانین و مقررات حقوقی ندارند، به همین دلیل برای رسیدگی به مسائل حقوقی خود، اقدام به اخذ بهترین وکیل خانواده میکنند. در ادامه به معرفی و بررسی چند مورد از اساسیترین و متداولترین دعاوی و مسائل خانوادگی خواهیم پرداخت.
نفقه در تنها در زمانی که مرد و زنی با یکدیگر به صورت رسمی ازدواج دائم میکنند بر اساس مسائل حقوقی خانواده در قانون،در صورت تمکین زن از مرد، به یک زن تعلق میگیرد.
در ازدواج های موقت (صیغه) نفقه به زن تعلق نمیگیرد مگر اینکه درعقدنامه این مسئله ذکر شده باشد. هنگامی که درباره نفقته در مسائل حقوقی خانواده صحبت میشود، در واقع بیان میکند که مرد بایستی خوراک، پوشاک، مسکن، خدمات درمانی یا وسایل خانه را برای همسر خود فراهم کند. وکیل نفقه کسی است در مسیر گرفتن نفقه شما را یاری کند.
در تمامی مسائل حقوقی خانواده زن نیز وظایفی در قبال مرد دارد که باید آنها را انجام دهد. در صورتی که زن به وظایف خود به درستی عمل نکند و مرد نیز بتواند آن را اثبات کند، پیامد های خوبی را برای زن در پی نخواهد داشت.
به طور کلی تمکین زن از مرد به نوع تقسیم میشود :
تمکین عام : یعنی اینکه زن در تمام مراحل زندگی و مسائل باید از مرد اطاعت کند، ریاست مرد در خانه یکی از این ویژگی های به خصوص است.
تمکین خاص : به این معناست که زن از نیازهای غریزی مرد اطاعت کند.
البته موارد دیگری نیز در مسائل حقوقی خانواده وجود دارند که اگر زن اطاعت نکند هم باز نفقه شامل حال او خواهد شد. مانند :
زن ناشزه نیز به آن دسته از زنانی میگویند که از مرد تمکین نکرده و از دستورات وی نیز اطاعت نمیکنند.
در صورتی که زن دلیل محکمه پسندی را مطابق قوانین حقوقی برای رفتن از خانه نداشته باشد، طبق قوانین مسائل حقوقی خانواده مرد قادر است تا به دادگاه رفته و از زن درخواست تمکین کند. اگر دادگاه به این نتیجه برسد که زن دلیل خوبی برای ترک ندارد، طبق قوانین حقوقی مربوط به مسائل حقوقی خانواده پیامد هایی را برای زن به همراه دارد :
حق ازدواج دوباره مرد
حق طلاق برای مرد بدون پرداخت نفقه یا دادن نصف دارایی های مرد
مسئه شیربها در مناطق مختلف به صورت های گوناگونی تعریف میشود، در مسائل حقوقی خانواده نیز قوانین خاصی برای آن تعریف نشده است. به عنوان مثال در بعضی مناطق مردم براین باورند که داماد باید بعضی وسایل ضروری خانه را به عنوان شیربها خریداری کند و در مناطق دیگری نیز براین باورند که باید نقدا پرداخت شود. البته مسئله شیربها از مهریه جدا بوده و نمیتوان پرداخت آن از مهریه شانه خالی کرد.
یکی از مسائل حقوقی خانواده در بعد از دوران طلاق برای زنان موضوع بازپس گرفتن جهیزیه است. این به آن معناست که زن مالک جهاز بوده و مرد حق فروش آنان را ندارد.که برای این جلوگیری از دعاوی طرفین در این مسئله توصیه میشود که دختران سیاههای از جهاز تهیه کنند و آن را به امضا دوطرف برسانند،ولی اگر به امضا طرفین نرسد اعتبار خاصی نخواهد داشت.
در ادامه لیستی از موضوعات و مسائل مربوط به خانواده را مشاهده میکنید که پیشنهاد میکنیم به مطالعه آنان بپردازید.