banner

چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی

چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی

چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی از آن رو اهمیت دارد که خیلی از مواقع کارگران به دلیل اینکه قرارداد کتبی ندارند و نمی توانند از حق و حقوق پایمال شده خودشان دفاع کنند و در برابر ظلم کارفرمای خود سکوت می کنند. اما خوشبختانه بدون قرارداد کار هم امکان اثبات رابطه کارگر و کارفرمایی وجود دارد، که در این مقاله به آن پرداخته ایم.

طبق قانون کار، کسی را کارگر خطاب می‌کنند که زیر نظر کارفرمایی کار می‌کند و در ازای آن مبلغی را که توافق کرده‌اند دریافت می‌کند. از این رو کارفرما کسی است که برای او کارگران مشغول به کار هستند و همچنین کارفرما می‌تواند افرادی را به عنوان نماینده انتخاب نماید تا به امور کارگران رسیدگی کند.

 گاهی اوقات بعضی از کارفرمایان قصد دور زدن مبلغ در نظر گرفته برای کارگران خود را دارند، یا ممکن است کارگران کار را به صورت جدی دنبال نکنند، که از این رو مجلس قانون چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی را تصویب نمود تا همواره رابطه کارگری و کارفرما برابر باشد. همچنین برای ثبت قانون اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی مدارکی نیاز است که ما در این مقاله از ایران وکالت آن را بررسی می‌کنیم.

اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی

اگر شما کارگری باشید که برای کارفرمایی مشغول به کار هستید یا بوده‌اید؛ ممکن است مسائلی مانند حق بیمه، عدم پرداخت حقوق یا سر موقع پرداخت نکردن حقوق و غیره را داشته باشید، که این مسائل زیاد باب میل قانون کار نیست! از این رو شما می‌توانید اختلافات خود را به صورت قانونی پیگیری کنید.

در مرحله اول برای اثبات شکایت، چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی، بدین گونه است که باید بتوانید ثابت کنید برای کارفرمایی که حق شما را پرداخت نکرده است کار می‌کردید تا بتوانید مراحل بعدی که طی نمایید. لازم است بدانید برای دریافت حق بیمه از کارفرما باید به سازمان تامین اجتماعی و اداره کار سر بزنید تا شکایت خود را ثبت کنید و برای عدم پرداخت حقوق یا دیر واریز کردن حقوق فقط باید به اداره کار مراجعه کنید تا بتوانید حق و حقوقتان را مطابق قانون کار دریافت کنید. 

البته این را هم در نظر بگیرید چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی ممکن است راحت و آسوده صورت نگیرد، چون امکان دارد بعضی از کارفرمایان مسائلی نظیر کتمان رابطه کاری، قرارداد نیستن، پرداخت نقدی دستمزد و غیره را انجام دهند که گاهی اوقات این مسائل نشان می‌دهد، کارفرما قصد سرپیچی از بار مالی و تعهدات قانونی را دارد.

مطلب پیشنهادی: بهترین وکیل اداره کار

اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی

رابطه کارگری و کارفرمایی بر اساس قانون کار

بر طبق ماده ۲ قانون کار، کارگر کسی است که به درخواست کارفرما حقوقی را بابت کاری که انجام می‌دهد دریافت می‌کند. پس می‌توان گفت اگر فردی به درخواست کارفرما کاری را انجام دهد، کارگر است و این موضوع در هر شغلی که رابطه بدین گونه باشد صدق می‌کند.

در واقع شغل کارگری در بخش خصوصی و غیر دولتی صورت می‌گیرد؛ همچنین مشاهده شده است که در برخی کارهای دولتی با کارگر قراردادی را منعقد می‌نمایند. مشاغلی که کارگر در آن حضور داشته باشد باید بر تابع قانون کار و تأمین اجتماعی صورت بگیرد تا مشکلات طرح شکایت چگونگی اثبات رابطه کارگر و کارفرما صورت نگیرد.

بنا به مفاد ۳ قانون کار، کسی را کارفرما خطاب می‌کند که کارگر یا کارگرانی برای او کار می‌کنند و همچنین از اون مبالغی تحت عنوان حقوق دریافت می‌کنند. پس می‌توان گفت افرادی که در اداره، کارگاه، کارخانه و غیره سمتی دارند، نماینده کارفرما محسوب می‌شوند و عنوان کارفرما به کسی تعلق دارد که این نمایندگان را در قبال کارگران عهده‌دار کرده است.

بنا به تعاریف بالا می‌توان نتیجه گرفت برای اجرا طرح چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی باید برای کارفرما صورت بگیرد نه اداره کنندگان کارگران!

دلایل چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی

چنانچه تا به حال به آن پرداختیم، بدین گونه است که به عنوان یک کارگر، باید حق و حقوق شغلیتان را از بدو امر برای شروع رابطه کاری معین نمایید تا در آینده کاری با مشکلات شکایت چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی روبرو نشوید. لازم به ذکر است بدانید موارد زیر برای افرادی کاربرد دارد که کارفرمایشان، کارگر را کتمان می‌کند. زمانی که کارفرما اقرار به رابطه کاری داشته باشد، برای اثبات شکایت نیازی نیست! 

  • قرارداد کتبی کار: آسان‌ترین و بی دردسرترین راه برای اثبات شکایت که شما رابطه کاری کارفرما و کارگر داشته‌اید، ارائه قرارداد کتبی کار است که کارفرما در حین کار با کارگر باید منعقد کند.
  • سابقه بیمه: چنانچه توسط کارفرما بیمه تامین اجتماعی شده باشید؛ قادر هستید بیمه کاری خود را از طریق سازمان تامین اجتماعی مطالبه نموده و ثبت شده آن را به برای اثبات شکایت خود ارائه دهید.
  • واریز حقوق و فیش حقوقی: اگر موارد بالا شامل حال شما نمی شد، پس واریز مبلغی مشخصی که به حسابتان در تاریخ‌های مشخص از سوی کارفرما به حسابتان واریز می شود، بهترین راه برای ارائه طرح چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی است. هرچند ممکن است این واریزها به حسابتان از طریق شماره چک‌ها در هر فصل یا ماه زمان بندی شده باشد که در این صورت شما می‌بایست پرینت حساب بانکی خود را از طریق بانکی که حساب باز کرده‌اید تهیه نمایید یا فیش‌های حقوقی خود را هنگام اجرا چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی ارائه نمایید تا اداء شما به ثبت برسد.
  • بازرسی: با درخواست و شکایت شما علیه کارفرما، بازرسان سازمان تامین اجتماعی مجور مراجعه به محل کارتان و بررسی‌های لازم را دارند.

مطلب پیشنهادی: قرارداد کار موقت

رابطه کارگر و کارفرمایی

پیام آخر

چنانچه شما درگیر مسائلی نظیر عدم حق بیمه، واریز حقوق با کارفرمایان شده‌اید، پس با خواندن این مقاله از سایت ایران وکالت می‌توانید طرح شکایت چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی را ارائه نمایید تا حق و حقوقتان را با توجه به قانون کار از کارفرما پس بگیرید.

سولات متداول در خصوص اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی

از منظر قانون کار، کارگر چه کسی است؟

کارگر کسی است که به درخواست کارفرما بابت کاری که انجام می دهد، حقوق دریافت می کند.

آسان ترین راه برای اثبات شکایت کارگر چیست؟

آسان ترین راه برای اثبات شکایت، ارائه قرارداد کتبی کار است که کارفرما در حین کار باید با کارگر منعقد کند.

۴.۶/۵ - (۵ امتیاز)