آیا تا به حال تصادف تلخ و دلخواهی داشتهاید که در آن محکوم به پرداخت دیه تصادف شده باشید؟ اگر تجربه چنین اتفاقات تلخی را داشته باشید؛ میدانید که این اتفاقات دلخراش، علاوه بر از دست دادن سلامتی فرد و بحث مالی، پرداخت یا دریافت دیه، بر روحیه افراد نیز تاثیر گذار است.
پرداخت دیه تصادف به مجازاتی گفته میشود که در صورت رخ دادن هر گونه مشکل برای سلامتی افراد حاضر در تصادف، برای راننده مقصر در نظر گرفته میشود. در ابتدای هر سال نرخ دیه مشخص میشود و عموماً با سالهای گذشته تفاوت دارد. اگر میخواهید بدانید نرخ دیه ۱۴۰۰ چقدر است و جزئیات پرداخت دیه در امسال چه تغییراتی پیدا کرده است، مقالهی ما را مطالعه فرمایید.
نرخ دیه چیست؟
تعریف دیه طبق ماده ۴۸۸ قانون مجازات اسلامی عبارت است از: «دیه مقدار مالِ معینی است و در شرع مقدس به سبب جنایات غیرعمدی بر نَفس، عضو، منفعت یا جنایات عمدی در مواردی که به هر جهت قصاص ندارد، مقرر شده است.»
پیشنهاد میشود: مقاله بهترین وکیل دیه را مطالعه فرمایید.
در چه شرایطی که دیه تصادف به فرد تعلق می گیرد؟
همان طور که میدانیم، هیچ چیز مهمتر از سلامت جسم و بدن انسان نیست. به همین دلیل در قوانین اسلامی، حفظ حقوق افراد و دفاع از حق آنها در مقابل زیانهای جسمانی و مالی جزء مهمترین قوانین میباشد. پس اگر سلامت فرد به صورت عمدی یا غیر عمدی دز تصادف آسیب ببیند، رانندهی مقصر موظف است، دیه تصادف محاسبه شده را به طور کامل به فرد آسیب دیده پرداخت کند.
پس در تصادفاتی که به ضرر جانی منجر میشود، فرد شاکی میتواند همهی هزینهی درمان خود و افراد آسیب دیده در خودرو را از راننده مقصر حادثه بگیرد و در صورت فوت هر یک از سرنشینان خودروی مقابل یا عابر پیاده راننده مقصر باید دیه کامل را به خانواده شاکی بپردازد. در این صورت، قطعا فشار مالی که به راننده مقصر وارد میشود بسیار سخت است اما با خرید بیمه شخص ثالث فرد، میتواند کلیه خساراتها را از بیمه دریافت کند.
نرخ دیه سال ۱۴۰۱ در ماه های عادی و ماههای حرام
نرخ دیه با توجه به میزان تورم آن سالهای مختلف، متفاوت است. هر سال مبلغ دیه توسط رئیس قوه قضاییه مشخص خواهد شد. نرخ دیه کامل برای یک انسان کامل در سال ۱۴۰۰ در ماههای عادی چهارصد و هشت میلیون تومان است و در ماههای حرام شیصد و چهل میلیون تومان است. همچنین در ماههای حرام یک سوم دیه کامل یک انسان به مبلغ دیه اضافه میشود.
در تصادف، اگر راننده مقصر به پرداخت یک دیه تصادف کامل برای قطع عضو طرف مقابل محکوم شود، باید چهارصد و هشتاد میلیون تومان را به او پرداخت کند. اگر تصادفی در یکی از ماههای حرام (محرم – رجب – ذیالعقده -ذیالحجه) رخ دهد و به فوت یا قطع عضو طرف مقابل منجر شود، راننده مقصر باید مبلغ شیصد و چهل میلیون تومان را بپردازد.
جدول نرخ دیه در سال ۱۴۰۱
حال در این قسمت میخواهیم با جزئیات کامل به پاسخ سوال اصلی شما، یعنی نرخ دیه تصادف ۱۴۰۰ چقدر است، بپردازیم. ما برای راحتی کار برای شما جدولی طراحی کردیم که در آن با جزئیات کامل نرخ دیه تصادف سال ۱۴۰۰ را قرار دادهایم.
نوع صدمه وارد شده |
محاسبه مبلغ دیه تصادف در حسب ریال |
دیه فوت در ماه عادی |
چهار میلیارد و هشتصد میلیون ریال |
دیه فوت در ماه حرام |
شش میلیارد و چهارصد میلیون ریال |
دیه قطع یک دست |
دو میلیارد و چهارصد میلیون ریال |
دیه شکستگی بینی |
چهارصد و هشتاد میلیون ریال |
دیه تصادف شکستگی استخوان دست |
سیصد و هشتاد و چهار میلیون ریال |
دیه قطع یک پا |
دو میلیارد و چهارصد میلیون ریال |
دیه شکستگی استخوان پا |
سیصد و هشتاد و چهار میلیون ریال |
دیه شکستگی دنده اطراف قلب |
صد و بیست میلیون ریال |
دیه شکستگی ستون فقرات |
چهارصد و هشتاد میلیون ریال |
دیه تصادف شکستگی سایر دندهها |
چهل و هشت میلیون ریال |
دیه جراحات صورت |
چهل و هشت میلیون ریال |
دیه جراحات سایر اعضا |
بیست و چهار میلیون ریال |
دیه تصادف شکستن استخوان ترقوه |
صد و نود میلیون ریال |
اولین قدم برای دریافت دیه تصادف چیست؟
زمانی که تصادف منجر به از دست دادن عضو، مرگ فرد یا خسارتهای مالی به شخص یا ماشین طرف مقابل یا دیگران شود، در مرحله اول باید با افسر راهنمایی و رانندگی تماس گرفته شود. پس از آمدن افسر و بررسی حادثه توسط او، مقصر مشخص شده و افسر کروکی دقیق را میکشد.
کشیدن کروکی برای خسارتهای مالی که از ۱۶ میلیون بیشتر هستند و یا خسارتهای جانی ضروری است. قابل ذکر است که همزمان با گزارش به پلیس باید با اورژانس نیز تماس بگیرید تا جان فرد آسیب دیده را نجات دهید. (طرفین میتوانند با کمک گرفتن از یک وکیل پرونده خود را پیگیری کنند)
پس از این که شخص به بیمارستان انتقال یافت، خودروی فردی که مقصر است، برای تشکیل پرونده به پارکینگ انتقال مییابد. پس از این که راننده مقصر از پلیس راهنمایی و رانندگی که در صحنه حادثه حاضر شده و کروکی موقعیت را به طور دقیق کشیده است، آن را دریافت کرد، برای این که بتواند از بیمه شخص ثالت استفاده نماید، به کمک یک بهترین وکیل تصادف پروندهای را تشکیل میدهد. پس از آن، پرونده، برای این که حکم و میزان دیه به طور کامل مشخص شود، جریان مییابد.
مراحل گرفتن دیه تصادف بعد از رای دادگاه
پس از این که حکم تعیین گردید و رای دادگاه نیز صادر شد، چنان چه مقصر و شاکی، نسبت به حکم و میزان دیه شکایتی نداشته باشند، میتوانند برگهای که از طرف دادگاه صادر شده را نزد شرکت بیمه ببرند تا کارشناسانی که در اداره بیمه مشغول به کار هستند، صحت و درستی این مدارک را بررسی کنند.
در صورت تایید، دیهای که اعلام شده به فرد آسیب دیده پرداخت شود. مطابق با قانون دیه تصادف، برای این که شرکتهای بیمه به افراد آسیبدیده، بهترین امکانات را عرضه کنند، حداقل نیمی از دیه را باید به شخصی که دچار آسیب شده، پپردازند.
باقی مانده مبلغ دیه نیز پس از این که حکم دادگاه صادر شد، پرداخت میشود. گاهی نیز تصادفاتی که اتفاق میافتد باعث فوت طرف مقابل میشود که دیه او باید پرداخت شود و با توجه به بالارفتن نرخ دیه در هر سال، شرکتهای بیمه که وظیفه پرداخت دیه تصادف را دارند، با طرفین تصادف و فرد آسیبدیده توافق میکنند تا یک مبلغ مشخص را به حساب فرد شاکی واریز کنند، بدون آنکه نیازی به مراجعه به ارگانهایی مانند نیروی انتظامی وجود داشته باشد.
مدارک لازم برای گرفتن دیه تصادف از شرکت بیمه
اگر در تصادف تنها خسارت مالی به فرد وارد شود و هیچ گونه آسیبی دیگری به او وارد نشود، برای این که از بیمه خسارت مالی تصادف را دریافت کند باید مدارک زیر را ارائه دهد:
- برای تصادفهایی که بیشتر از ۱۶ میلیون خسارت داشته اند، اصل یا تصویر برابر اصل شده گزارش افسر راهنمایی و رانندگی ضروری است.
- کد یکتای بیمهنامه فرد آسیب دیده و مقصر حادثه
- اصل و کپی کارت شناسایی هر دو طرف
- کارت ماشین فرد مقصر
- ارائه برگه اعلام خسارت
- ارائه فاکتور برای آسیبها که به خودرو وارد شده است
- ارائه رای دادگاه یا برگه سازش
- نظر کارشناسی کارشناسان دادگستری
علاوه براین، اگر در تصادف، خسارات وارد بر فرد جانی باشد، پس از این که پرونده تشکیل شد، دیه تصادف منجر به مرگ با ارائه مدارک زیر ، قابل دریافت است این مدارک عبارتند از
- اصل گواهینامه فرد مقصر به همراه کارت ملی و کارت خودرو
- ارائه کروکی که مامور راهنمایی و رانندگی یا مامور نیروی انتظامی میکشد
- کد یکتای بیمهنامه شخص ثالث مقصر
- اوراق بازجویی از مقصر و زیاندیدگان
- رای و نظر پزشکی قانونی
- مدارک شناسایی مجروحین و فوت شدگان
- خلاصه پرونده بالینی مصدوم یا متوفی در صورت بستری
- کپی شناسنامه و کارت ملی وراث متوفی و یا ذینفعان دریافت خسارت
- رای و حکم دادگاه
- جواز دفن، گزارش معاینه جسد وگواهی فوت به همراه شناسنامه باطل شده متوفی، در صورت فوت آسیب دیده
- ارائه گواهی انحصار وراثت، در حوادث منجر به فوت
مدت زمان رای دادگاه برای صدور حکم دیه تصادف چقدر است؟
حکم دیه تصادف و خسارت وارد شده بر فرد، حداکثر ۷ روز پس از آخرین جلسه دادگاه صادر میشود. چنان چه هیچ یک از طرفین، به رای صادر شده اعتراضی نداشتهباشند، پس از گذشت ۲۰ روز، این رای به حالت اجرا در میآید.
مدت زمان پرداخت دیه تصادف توسط دادگستری
در قانون آمده است که دادگستری برای جرائمی که شبه عمد هستند، مانند تصادفات، مدت زمانی که میتوان دیه تصادف را پرداخت کرد، دو سال است که در این زمان دیه به طور کامل باید پرداخت شود. بهعلاوه، در قانون آمده است که در سال اول به طور حتم نصف دیه باید پرداخت شود و در سال دوم باقی مانده آن.
همچنین، در پایان باید اشاره کرد که دیه تصادف از طرف نهاد مربوطه هر سال افزایش پیدا میکند، پس تمامی خودروها باید دارای بیمه شخص ثالث باشند و رانندگان احتیاط را در دستور کار خود قرار دهند.
مهمترین نکتهای که قبل از هر چیز باید به آن اشاره کنیم مربوط به خرید بیمه شخص ثالث خودرو است. با افزایش روز افزون نرخ دیه تصادف ، پرداخت آن بدون بیمه برای اکثر افراد جامعه بسیار سخت خواهد بود. حتما برای تکمیل اطلاعات و رفع سوالات خود با ایران وکالت تماس بفرمایید. تیم ما آماده رفع نیازها و سوالات شما در زمینههای مختلف حقوقی میباشد.
در ماههای حرام دیه تصادف چقدر است؟
اگر در صورتی که تصادف منجر به مرگ شخص ثالثی شود، یک سوم از کل مبلغ دیه یک شخص کامل نیز به دیه افزوده میشود.
دیه تصادف برای فرد بدون گواهینامه چقدر است؟
تفاوتی نخواهد داشت و دیه مانند یک فرد کامل پرداخت خواهد شد.
ارسال پاسخ