امروزه مشکلات متعدد و مسائل حقوقی و قانونی مختلفی ممکن است به دلیل پیچیدگی امور زندگی به سراغ مان بیاید و روند عادی زندگی ما را با فراز و نشیب هایی همراه کند. واضح است که اطلاع از تمام موارد قانونی و حقوقی برای هر فرد به شخصه کار سختی است پس در این زمینه نیز باید کار را به کاردانی مثل ایران وکالت بسپاریم.
وکلای دادگستری افرادی اند که به مسایل حقوقی اشراف کامل دارند و به ما در حل موارد قانونی کمک می کنند. یکی از گروه وکلایی که ممکن است زیاد با آنها آشنایی نداشته باشید وکیل وقف است. در ادامه وکیل وقف و توانایی های او را مرور خواهیم کرد.
وکیل وقف کیست؟
در ابتدا توضیح مختصری درباره اینکه وقف چیست، می دهیم:
طبق ماده ۵۵ قانون مدنی وقف عبارت است از اینکه عین مال حبس و منافع آن تسبیل شود.
بر طبق تصویب قانون اوقاف اموری:
نظارت کامل بر کلیه اموال مربوط به تولیت و نظارت متولیان، اداره امور اماکن مذهبی اسلامی، اداره امور حج و مواردی که در ماده ۱ قانون اوقاف بدان اشاره گردیده است در صلاحیت سازمان اوقاف قرار گرفته (که در تبصره ۳ ماده ۴ قانون اوقاف به موضوع وکیل اوقاف اشاره شده است.)
با توجه به توضیح فوق، در موقوفاتی که شرط مباشرت ذکر نشده باشد هرگاه شخص متولی برای تصدی تمام یا قسمتی از امور مربوط به موقوفات وکیلی برگزیند، این وکیل باید توانایی انجام تمام امور مربوط به این وکالت را داشته باشد، در غیر این صورت و اگر این وکیل انتخابی متولی برای انجام امور مربوط به موقوفات به تشخیص سازمان اوقاف توانایی انجام این موارد را نداشته باشد، این مسئله به اطلاع سازمان امور اوقاف رسیده و آنها نیز این مورد را به اطلاع متولی خواهند رساند.
اطلاعات بیشتر : مدارک لازم برای اثبات مالکیت
همانطور که ذکر شد، واقف (شخصی که وقف میکند) برای اداره امور موقوفه خود شخصی را انتخاب می کند و امور مربوط به وقف را به او می سپارد. این شخص وکیل اوقاف نام می گیرد و پس از اینکه عهده دار امور تولیت شد، هیچ کس حق عزل او را ندارد، مگر اینکه در وقف نامه اختیار به شخص دیگری داده شود.
شخصی که به عنوان وکیل وقف انتخاب می شود حتی می تواند یک فرد عادی باشد یا فرد متخصص در زمینه اداره امور وقفی. اما بدیهی است که افراد متخصص و آشنا و مسلط به امور وقفی از نظر حقوقی و … افراد واجد شرایط تری نسبت به سایرین هستند.
وظیفه متولی موقوفه یا وکیل وقف انجام اموری است که واقف در اختیار او نهاده است، چه وقف عام باشد یا خاص. در کنار انجام امور وقفی، وکیل وقف در حکم امین نیز می باشند و می بایست حدود متعارف را نیز رعایت کند. در غیر این صورت اگر ضرر و زیانی متوجه موکل وی شود، وصف امین از وی ساقط می گردد. شایان ذکر است که وکیل وقف حقی برای نقل و انتقال مال موقوفه ندارد اما منافع آن برای وی قابل استفاده است.
در واقع وکیل وقف در اداره اموال موقوفه و رسیدگی به آنها از هر جهت دارای اختیار است، اما به هیچ عنوان وکالتی تحت عنوان فروش مال در اختیار ندارد. البته به طور کلی می دانیم که اموال موقوفه قابل خرید و فروش و انتقال به غیر نیستند.
اهمیت وکیل وقف چیست؟
نهاد وقف در جوامع مختلف و با نام های گوناگون و اشکال متفاوت از گذشته تا بحال وجود داشته و بسیاری از افراد با انجام اعمال خیرخواهانه و خداپسندانه، سنت پسندیده حضرت علی (ع) ادامه داده اند و در برقراری عدالت اجتماعی تلاش کردهاند. اما تنها حسن نیت برای اهدا اموال و وقف کافی نیست و باید اداره و نظارت بر مال موقوفه در بهترین حالت ممکن انجام شود و بهترین راه آن انتخاب وکیل وقف برای مدیریت این امور است.
اصولا مال وقف شده تا زمانی که اتلاف نشود در حالت وقف باقی می ماند اما افراد زیادی عمرشان کفاف رسیدگی و اداره اموال موقوفه شان را نمیدهد. اینجاست که وکیل وقف اهمیت زیادی پیدا می کند و می تواند پس از مرگ واقف به اموال موقوفه رسیدگی کرده و در صورت بروز هرگونه مشکلی آن را حل کند.
نکاتی که در مورد وکیل وقف باید در نظر داشته باشید عبارتند از :
- ظرف دو ماه برای متولیان مقیم ایران و چهار ماه برای متولیان مقیم خارج از کشور، افراد باید اقدام به تغییر وکیل وقف نماید، در غیر این صورت وکیل مذکور با ابلاغ سازمان اوقاف عزل می شود. شایان ذکر است که این حکم شامل وکلایی که قبلا منصوب شدهاند نیز می شود و وکلای فوق الذکر از این قاعده مستثنی نیستند.
- اگر وکیل وقف در صورت بروز اختلافات و طرح دعوی، تصمیماتی در مراحل ابتدایی موارد حقوقی تحقیق اوقاف بگیرد، تا زمانی که حکم قطعی یا دستور موقت از مراجع قضایی بر فسخ یا جلوگیری از اجراء آنها صادر نشده است، این تصمیم های وی قابل اجراست.
- تصمیمات شعب تحقیق امور اوقاف بر اساس قوانین و مقررات اجرایی توسط ماموران اجرای اوقاف یا قوای انتظامی به مرحله اجرا گذاشته میشود. اما نکته ای که در مورد آراء صادر شده از اوقاف باید بدان اشاره کرد این است که اشخاص ذینفع و یا وکلای آنها می توانند نسبت به تصمیمات تجدید نظر تحقیق اوقاف و تصمیمات ابتدایی که مدت تجدید نظر آن منقضی شده به دادگاه های عمومی مراجعه کنند.
مطالعه بیشتر : تغییر کاربری املاک | وکیل دادگستری
جمع بندی
بنابراین به طور خلاصه بهترین وکیل تهران در خصوص وقف کسی است که با هدف رسیدگی به مسائل و مشکلات وقف و موقوفات، در این موضوع تخصص پیدا کرده است. اگر در زمینه اموال وقفی خود به مشکل برخورده اید قطعا به یک وکیل اوقاف احتیاج خواهید داشت. در پایان پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات تکمیلی در خصوص وقف، با وکیل ملکی مشورت کنید.
سوالات متداول
وقف خاص چیست ؟
وقفی است که اختصاص به افراد خاصی داشته باشد. مثلا مالکی ملک خود را وقف میکند تا فرزندارن او از منافع مال بهره ببرند.
آیا امکان وقف ملک مشاع وجود دارد ؟
بله طبق ماده ۵۸ قانون مدنی فقط وقف مالی جایز است که با بقا و حفظ عین بتوان از آن منتفع شد اعم از اینکه مشاع باشد یا مفروز یا منقول باشد یا غیر منقول
سلام موقوفه ما که جد ما در سال ۱۲۵۵ قمری وقف فرزند ذکور ارشد کردند.وپدر من فوت کرد واکنون پسر عموی من ازمن بزرگتراست ولی اولا ۳۰سال است که کانادا مقیم است دوما از بیماران خاص میباشد.واکنون که یک سال ونیم است که پدر من فوت کرده ایشان هیچ اقدامی برای متولی بودن نکرده ونمیخواهد بکند.ولی چون در کانادا نه سفارت داریم ونه حافظ منافع که ایشان انصراف دهد ومن که بعد ایشان فرزند ارشد هستم میتوانم متولی این موقوفه باشم.یا خیر