همواره یکی از پیچیدهترین مشکلات حقوقی که دامنه بسیار گستردهای نیز دارد، مشکلات مربوط به امور ثبتی است. سازمان ثبت اسناد کشور که سابقه تشکیل آن به دوره قاجار برمیگردد. متولی قوانین امور ثبتی در کشور است. این سازمان وابسته به قوه قضاییه است. دفاتر رسمی ازدواج و دفاتر اسناد رسمی نیز زیر مجموعه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور هستند.
بهترین وکیل ثبتی شخصی است که با قوانین و پیچیدگیهای این راه آشنایی کامل دارد. ایران وکالت ، مرجع رسمی معرفی بهترین وکلای کشور، در این نوشته قصد دارد علاوه بر معرفی چندین وکیل ثبتی برتر، شما را با وظایف وکیل ثبتی و انواع دعاوی ثبتی آشنا کند.
وکیل ثبتی کیست؟
به شخصی وکیل ثبتی گفته میشود که آشنایی کاملی با قوانین و آیین نامههای ثبتی و حقوقی داشته باشد. این شخص میتواند به صورت رسمی در دفاتر اسناد رسمی کشور توسط موکل انتخاب شود. در چنین مواردی، شخص با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، شخصی را به عنوان وکیل رسمی جهت رسیدگی و انجام امور ثبتی انتخاب میکند.
روش دیگری که میتوان بهترین وکیل ثبتی اخذ کرد این است که موکل، به یکی از وکلای دادگستری که دارای پروانه وکالت است، جهت انجام امور ثبتی به ادارات ثبت و دفاتر اسناد رسمی مراجعه میکند. بهترین وکیل ثبتی به وکیلی گفته میشود که به واسطه تسلطی که بر قوانین ثبتی دارد، دعاوی ثبتی موکل خود را پیگیری کرده و از حقوق او دفاع میکند.
وظایف وکیل ثبتی
در مرحله اول، وکیل ثبتی باید توانایی مشاوره و راهنمایی در خصوص بحث و موضوعی که به او مراجعه میشود را داشته باشد. وکیل ثبتی با تجربه، باید پس از قبولی وکالت، امور مربوط به پرونده را رسیدگی کند و کارهای لازم را انجام دهد. وکلای حرفهای باید منظم باشد تا زمانهای رسیدگی و مواعد قانونی را از یاد نبرده و در زمان مناسب اقدامات لازم را انجام دهد. معمولا اموری که به وکیل ثبتی محول میشود، بیشتر در خصوص ثبت املاک یا تنظیم اسناد ملکی است.
دعاوی ثبتی چیست؟
بسیاری از افراد دعاوی ثبتی و دعاوی ملکی را با یکدیگر اشتباه میگیرند اما لازم به ذکر است که این دعاوی، با یکدیگر تفاوت دارند. دعاوی ملکی مربوط به نفس ملک بوده و دعاوی ثبتی مربوط به عملیات ثبت سند است. ریزه کاریهای قوانین ثبتی، نیاز به اخذ یک وکیل ثبتی با تجربه در دعاوی ثبتی را بیش از پیش پررنگ میکند. گفتنی است مرجع قانونی رسیدگی به دعاوی ثبتی، محاکم عمومی هر شهرستان است.
انواع دعاوی ثبتی
همانطور که گفتیم گستردگی دعاوی ثبتی بسیار زیاد است. در ادامه ما این دعاوی را به گفته بهترین وکیل ثبتی، به سه دسته تقسیمبندی کردیم که هر یک شامل موارد مختلفی است.
دعاوی ثبت املاک
این دعاوی خود شامل اعتراض به ثبت ملک، اعتراض به حقوق ارتفاقی ملک، اعتراض به اصل درخواست ثبت ملک، ابطال سند مالکیت معامله معارض، اعتراض به اصل درخواست ثبت ملک ، و غیره است. از موارد دیگری که میتوانیم در این بحث به آن اشاره کنیم دعاوی مربوط به ابطال اسناد رسمی ملک، اعتراض به قراردادهای تنظیم شده بر خلاف قانون، اعتراض به قراردادهایی که توسط افراد فاقد صلاحیت تنظیم شدهاند، اعتراض به سند مجهول و ابطال سند مالکیت در نتیجه معامله معارض.
برای مشاوره در این مسائل توصیه میشود که حتما با یک وکیل ملکی نیز مشورت کنید.
دعاوی ثبت اسناد
دعاوی ثبت اسناد شامل تغییر سن، الزام به صدور شناسنامه، اعتراض به ثبت سند، الزام به ثبت ولادت، اصلاح شناسنامه، تغییر نام، حذف نام همسر سابق از شناسنامه، اصلاح سند، افزار، اعتراض به ثبت اختراع و علائم تجاری، تقسیم و فروش اموال مشاع، الزام به تفکیک، رفع ممنوع خروجی و غیره است.
دعاوی مربوط به اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا
این دعاوی شامل دعاوی اجرای ثبت، توقیف عملیات اجرایی و یا ابطال آن، ابطال اجراییه ثبتی است. این نوع از دعاوی زمانی مطرح میشوند که سندی در حال اجرا است و مانعی مانند اعتراض سبب ایجاد خلل در روند قانونی اجرای پرونده شده است.
بر اساس ماده یک قوانین اصلاح برخی از مواد قوانین دفتر اسناد رسمی: هر فردی دستورات اجرای اسناد رسمی را بر خلاف مفاد سند یا قانون دانسته یا از جهتی شکایتی از دستور اجرای سند داشته باشد، قادر است در آیین دادرسی اقامه دعوی کند. در ادامه در ماده دوم نیز ذکر شده که: مرجع دارای صلاحیت برای رسیدگی به این امور دادگاههای محلی رسمی هستند که در آن ها دستورات اجرا میشوند.
در ماده پنجم همین قانون نیز آمده: در صورتی که دادگاه مربوطه دلایل شکوائیه را قوی بداند یا در اجرای اسناد رسمی خسارات جبران ناپذیری وجود داشته باشد، به خواستهی مدعی بعد از اخذ تامین قرار توقیف عملیات اجرا را میدهد.
مهم ترین مشخصات یک وکیل حرفه ای چیست؟
دانستن و آشنایی یک وکیل ثبتی با تجربه با حقوق و قوانین اساسی و همچنین جزییات مربوط به آن یکی از مشخصههای حرفه ای بودن این وکیل است. این وکیل با داشتن مهارتهای سخنوری و مهارتهای حقوقی خوب میتواند در روند پرونده نقشی مثبت را داشته باشد. بهترین وکیل ثبتی با توجه به این که با اسناد ملکی زیادی در ارتباط است، باید مهارت نوشتاری و تنظیم دقیق اسناد نیز به سطح قابل قبولی نیز تایید شده و عالی باشد.
مرجع رسیدگی به دعاوی ثبتی کدام سازمان دولتی است؟
به این دلیل که سازمان ثبت اسناد و املاک تحت نظر وزارت دادگستری است، در این صورت برای هرگونه طرح شکایت یا ثبت مشکلات ثبتی باید به محاکم عمومی دادگستری درخواست بدهید و به آن ها باید حق رسیدگی بدهید. در ضمن بر طبق ماده ۲۵ قوانین رسیدگی به دعاوی ثبتی قانون اساسی کشور، در پروندههای خاص نیز شورای ثبت عالی نیز صلاحیت رسیدگی به نوع از پرونده ها را بدست آورد که تشخیص صلاحیت نیز به عهده وزارت دادگستری است.
معرفی بهترین وکیل ثبتی
- ندا اقوامی: وکیل پایه یک دادگستری، کارشناس ارشد مشاوره دعاوی حقوقی.
- مرجانه فشنگچی: وکیل پایه یک دادگستری، وکیل متخصص کیفری و جرائم با بیش از ۱۵ سال سابقه.
- فرزاد مختاری: کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی، قبول وکالت در دعاوی کیفری، شهرداری، حقوقی و دادگاه انقلاب و خانواده.
مطلب پیشنهادی: بهترین وکیل
سخن آخر
در کل مشکلات مربوط به ثبت اسناد یکی از پیچیده ترین مسائل حقوقی در ایران به شمار میرود. همچنین فقط با صرف اینکه با قوانین آن آشنایی دارید نمیتوانید در این زمینه کاملا موفق باشید. پس در این صورت برای رسیدگی به امور ثبتی شما نیاز به یک وکیل ثبتی خبره دارید.
سوالات متداول
کدام سازمان صلاحیت رسیدگی به دعاوی ثبتی را دارد؟
محاکم عمومی دادگستری صلاحیت رسیدگی به این امور را دارند، مگر در شرایطی که این سازمان صلاحیت رسیدگی را به شورای عالی ثبت واگذار کند.
مهمترین ویژگی یک وکیل حرفه ای چیست؟
تسلط به امور مربوط به حقوق و قوانین مربوط به حوزه مربوطه با جزییات دقیق یکی از اصلی ترین مشخصه های یک وکیل با تجربه و خوب است.
ارسال پاسخ