banner

ادله اثبات جرم تهدید

ادله اثبات جرم تهدید

جرم تهدید یکی از جرایمی است که ممکن است افراد گاهی بدون نیت و قصد خاصی و به صورت ناخودآگاه و از سر نادانی مرتکب شوند. حتی بسیاری از مردم نمی دانند که تهدید نوعی جرم محسوب می‌شود و عواقب قضایی دارد. البته فرد شاکی و تهدید شونده باید دلیل کافی برای اثبات جرم تهدید و پیگیری این موضوع داشته باشد. در این مقاله ما قصد داریم در باره ادله اثبات جرم تهدید صحبت کنیم. اما در ابتدا در مورد جرم تهدید توضیح مختصری می‌دهیم.

جرم تهدید چیست؟ مجازات آن چه چیزی می باشد؟

تهدید یعنی اینکه فرد یا افرادی قصد دارند به فرد دیگری آسیب برسانند. کسانی که مورد تهدید فرد یا افرادی قرار می گیرند، از نظر روحی و روانی به شدت تحت فشار قرار می گیرند و آسیب می بینند. گاهی اوقات هدف اصلی تهدید کنند، سوء استفاده از یک نفر می باشد.

 معمولا کسانی تهدید می کنند که نقطه ضعفی از دیگری دارند و از همین نقطه ضعف به عنوان حربه استفاده می کنند. از این رو قانونگذاران به منظور جلوگیری از اجحاف در حق افرادی که ممکن است نقطه ضعفی داشته باشند، قوانینی را لحاظ کرده اند.

تهدید در قانون مجازات اسلامی

قانونگذار مواردی را در قانون جرم تلقی می کند که زمینه وقوع جرم را در آن ها مشاهده نماید. گاهی افرادی قدرت جسمانی بالایی دارند و از برخی مسائل خصوصی دیگران و … مطلع هستند و افراد دیگر را مورد سوء استفاده روحی و جسمی قرار می دهند و بدین شکل مشکلات بیشماری را برای سایرین ایجاد می نمایند که از مهم ترین آن ها ترس و واهمه ای است که از این موضوع در افراد ایجاد می گردد.

قانونگذار به جهت اهمیت جرم تهدید آن را جرم به حساب می آورد و دو ماده از مواد قانون مجازات اسلامی( تعزیرات) را به این موضوع اختصاص می دهد و کسانی را که مرتکب جرم تهدید می شوند، مجازات می کند. مجازات این دسته از افراد حبس و شلاق در نظر گرفته شده است.

ادله اثبات جرم تهدید

تهدید جزء جرایم کیفری است و اثبات آن باید از طریق اثبات جرم کیفری صورت گیرد. حال در این بخش قصد داریم ادله اثبات جرم تهدید را بشماریم.

اقرار: اگر فرد خودش اعتراف کند که شخص دیگری را تهدید کرده است، از او پذیرفته می‌شود. اقرار یکی از مهم‌ترین دلایل اثبات جرم تهدید است، اما کمتر پیش می‌آید که خود فرد اعتراف کند که شخص دیگری را تهدید کرده است.

شهادت شهود: یکی دیگر از ادله اثبات جرم تهدید، شهادت دو شاهد عاقل و بالغ و البته مرد است. افرادی که شاهد تهدید فردی توسط فرد دیگر بوده اند باید در دادگاه حاضر شده و شهادت دهند. دادگاه شهادت آن‌ها را پذیرفته و جرم تهدید اثبات می‌شود.

علم قاضی: گاهی اوقات قاضی با تکیه بر علم و دانش خود و با توجه به مدارک، شواهد و ادله‌ای که به او ارائه می‌دهند به این نتیجه می رسد که جرم تهدید اتفاق افتاده است و برای آن حکم مجازات صادر می کند.

ادله اثبات جرم تهدید

مدارک لازم جهت اثبات جرم تهدید

 اگر کسی بخواهد به دلیل این‌که شخصی او را تهدید کرده از او شکایت کند، باید قبل از شکایت کیفری سند و مدارکی را برای اثبات جرم به دادگاه ارائه دهد. مدارکی مانند پیامک، صدای ضبط شده، نوشته و هر چیزی که بتواند برای محکمه سندی دال بر اثبات جرم باشد. اما اگر یک چنین مدارکی در اختیار ندارد می‌تواند به دادگاه شاهد ارائه دهد و از او برای شهادت دادن در این مورد کمک بگیرد.

همانطور که گفتیم تهدید یک جرم کیفری محسوب می‌‍شود. شما می‌توانید در این زمینه با یک وکیل کیفری مشورت کنید و از او راهنمایی بگیرید.

شرایط تحقق جرم تهدید

جرم تهدید از جمله جرایم کیفری است که جهت تحقق آن لازم است که عناصر تشکیل دهنده جرم تهدید وجود داشته باشد. عناصر تشکیل دهنده جرم تهدید شامل موارد زیر می باشد:

  • عنصر قانونی جرم تهدید
  • عنصر مادی جرم تهدید
  • عنصر معنوی جرم تهدید

عنصر قانونی جرم تهدید

قانون مجازات اسلامی در دو ماده ۶۶۸ و ۶۶۹، تهدید را به عنوان جرم در نظر گرفته است. طبق ماده ۶۶۸ قانون مجازات اسلامی( تعزیرات) مقرر شده است که “هر کس با جبر و قهر یا با اکراه و تهدید دیگری را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضاء و یا مهر نماید و یا سند و نوشته‌ای که متعلق به او‌ یا سپرده به او می‌ باشد را از وی بگیرد به حبس از ۳ماه تا ۲سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.”

همچنین قانونگذار در ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی، انواع تهدید را بیان کرده است و برای آنها ضمانت اجرای کیفری در نظر گرفته است. “هر گاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، ‌اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه یا زندان از ۲‌ ماه تا ۲ سال محکوم خواهد شد.”

شرایط تحقق جرم تهدید

عنصر مادی جرم تهدید

در جرم تهدید نیز جرم ممکن است به اشکال مختلف واقع  شود و این تهدیدات ممکن است جان و مال و آبرو و اسرار فرد یا افراد را به خطر بیندازد. عنصر مادی به هر عملی گفته می شود که جرم به وسیله آن انجام گیرد. چنانچه هر فردی به هر وسیله ای اعم از تلفنی، پیامکی، لفظی، نامه و… فرد دیگری را تهدید نماید عنصر مادی جرم تهدید شکل می گیرد.

عنصر معنوی جرم تهدید

قصد و نیت مجرمانه در انجام عمل مجرمانه، عنصر معنوی جرم به شما می آید. در جرم تهدید نیز چنانچه مجرم با قصد و نیت سوء دست به انجام این کار بزند و برای به دست آوردن منافعی تهدید کند، جرم مزبور شکل می گیرد.

به این نکته توجه داشته باشید که برای اینکه جرم تهدید تحقق یابد هر سه عنصر تشکیل دهنده این جرم وجود داشته باشند.

آیا می توان جرم تهدید را بخشید؟

 در ماده ۱۰۳ قانون مجازات اسلامی، قانونگذار چنین بیان داشته است که کلیه جرایم غیر قابل گذشت می باشند مگر اینکه در قانون به قابل گذشت بودن آن ها اشاره شده باشد.در ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی، لیست جرایم قابل گذشت آورده شده است و جرم تهدید نیز در این ماده جزء جرایم قابل گذشت می باشد. به همین دلیل چنانچه شاکی از شکایت خود صرف نظر کند، مجرم تبرئه می شود.

آیا می توان جرم تهدید را بخشید؟

سوالات متداول

مجازات تهدید چیست؟

اگر کسی شخص دیگری را به قتل یا ضررهای نفسانی یا حیثیتی و یا به افشای رازی تهدید کند، مجازات او تا ۷۴ ضربه شلاق یا دو ماه تا دو سال زندان خواهد بود.

آیا تهدید به افشای اسرار در فضای مجازی نیز جرم محسوب می شود؟

مطابق با ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی، تهدید به افشای اطلاعات خصوصی مثل عکس، متن چت‌ها، صدای ضبط شده، فیلم و غیره جرم محسوب می شود و شخص تهدید کننده به دو سال حبس و یا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

آیا هر تهدیدی جرم محسوب می‌شود؟

تهدید شخص باید به وضوح مشخص باشد، یعنی تهدید کننده باید فرد را به قتل، ضررهای مالی، معنوی، شرفی، افشا راز خودش یا بستگانش تهدید کند. در این موارد قاضی می تواند از الفاظ استفاده شده و یا حرکات صورت گرفته، تهدید انجام شده را تشخیص دهد.

شرایط تحقق جرم تهدید چیست؟

شرایطی که برای تحقق جرم تهدید عبارتند از اینکه تهدید کننده قادر به انجام آن باشد سپس با توجه به وضعیت تهدید شونده احتمال وقوع آن وجود داشته باشد. و دیگر اینکه تهدید یک امر نسبی است و با توجه به وضعیت تهدید شونده و تهدید کننده مورد قضاوت قرار می گیرد و ملاک تشخیص آن عرفی است.

تهدید کردن فردی چه مجازاتی دارد؟

اگر کسی شخص دیگری را به هر نحوی تهدید به قتل یا ضررهای نفسانی یا حیثیتی و یا به افشای رازی کند. به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

چه نوع تهدیدی جرم محسوب می شود؟

تهدید شخص باید به وضوح مشخص باشد، یعنی تهدید کننده باید به وضوح فرد را به قتل، ضررهای مالی، معنوی، شرفی، افشار راز خودش یا بستگانش تهدید کند، به طوری که قاضی از الفاظ استفاده شده و یا حرکات صورت گرفته بتواند تهدید انجام شده را به راحتی تشخیص دهد.

۴.۷/۵ - (۱۹ امتیاز)