banner

دیه تصادفات رانندگی

مراحل گرفتن دیه تصادف بعد از رای دادگاه

از آنجایی که آمار تصادفات در کشور ما بالا رفته است، حجم عظیمی از پرونده‌ در دادگاه‌ها و دادسراها که ناشی از دیه تصادفات رانندگی و خسارات ناشی از آن است، موجود می‌باشد. لازم به ذکر است که، ایران از لحاظ حوادث رانندگی بین ۱۹۰ کشور جهان، رتبه ۱۸۹ را به خود اختصاص داده است که آمار بسیار وخیمی می‌باشد و نشان دهنده این است که سالانه هزاران نفر از مردم کشورمان، با دیه تصادفات رانندگی و قوانین مربوط به آن سروکار دارند.

اما نکته اساسی در رابطه با این زمنیه این است که، چگونه مواردی از جمله، شناسایی مقصر، طریقه جبران خسارت و مبلغ آن باید تشخیص و محاسبه شود. ما در این مقاله از ایران وکالت قصد داریم به صورت کامل قوانین مرتبط با دیه تصادفات رانندگی و نحوه محاسبه و پرداخت آن را به شما عزیزان شرح دهیم. پس با ما همراه باشید.

دیه تصادفات رانندگی چیست؟

اگر در حوادث و تصادفات رانندگی، آسیب جسمی یا جانی به شخص ثالث وارد شود، باید طبق قانون، صاحب وسیله نقلیه جبران خسارت کند. قانون دیه تصادفات رانندگی در رابطه با آسیب شخص ثالث چنین می‌گوید: «کلیه دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی، یدک، قطارهای راه آهن و از این قبیل، اعم از اینکه اشخاص حقیقی و حقوقی باشند، باید وسایل نقلیه خود را بیمه کنند تا زمانی که در سانحه‌ای، وسایل نقلیه مزبور یا محمولات آن‌ها به شخص ثالث خسارت وارد کرد، از طریق بیمه خسارات مالی و بدنی را جبران کنند.»

همواره پرداخت دیه تصادفات رانندگی بر عهده شرکت‌های بیمه می‌باشد. به این صورت که طبق قراردادی که بین شرکت بیمه و شخصی که می‌خواهد بیمه شود صورت می‌پذیرد، پس از بررسی‌ها و اظهار نظرات کارشناسان، طبق حکم دادگاه شرکت بیمه موظف می‌شود که دیه تصادف شخص ثالث را پرداخت کند. لازم به ذکر است که، اگر وسلیه نقلیه بیمه نشده یا راننده فرار کرده باشد، صندوق تامین خسارت‌های بدنی موظف به پرداخت دیه تصادفات رانندگی می‌باشد.

قانون پرداخت دیه تصادفات رانندگی

طبق توضیحات داده شده در رابطه با به عهده گرفتن پرداخت دیه تصادفات توسط شرکت‌های بیمه یا صندوق تامین خسارت‌های بدنی، قانون اصلاح بیمه اجباری در ماده ۱۶ خود چنین اظهار می‌کند: «شرکت‌های بیمه یا صندوق خسارت‌های بدنی، در صورتی که تصادفات بدنی منجر به فوت نشوند، می‌بایست بعد از اطلاع به پلیس راهنمایی و رانندگی و در صورت الزام، سایر دستگاه‌های ذی‌صلاح، ۵۰ درصد مبلغ را به اشخاص ثالث پرداخت کنند و مابقی آن بعد از رای قطعی دادگاه پرداخت می‌شود.»

اما در صورتی که تصادف منجر به مرگ شده باشد، شرکت‌های بیمه می‌توانند کل مبلغ را بدون نیاز به رای دادگاه و با راضی کردن خانواده مقتول، پرداخت کنند. حال قصد داریم به توضیح برخی از قوانین پرداخت دیه تصادفات رانندگی بپردازیم. همچنین با مراجعه به صفحه بهترین وکیل دیه می‌توانید به اطلاعات خود در این زمینه بیافزایید و نیز با همکاران ما در ارتباط باشید تا به شما مشاوره دهند.

قانون پرداخت دیه تصادفات رانندگی

قوانین دیه تصادفات رانندگی منجر به فوت

  • این نوع حوادث می‌توانند در ردیف غیر عمد قرار گیرند و دیه آن به اندازه دیه کامل انسان می‌باشد. مبلغ کل دیه باید توسط دادگاه ذکر شده باشد؛ زیرا در غیر این صورت شرکت‌های بیمه از پرداخت دیه خودداری خواهند کرد.
  • تصادفات منجر به فوت به دو جنبه تقسیم می‌شوند: جنبه عمومی و جنبه خصوصی. جنبه عمومی شامل مجازاتی از قبیل: حبس و جزای نقدی می‌باشد و جنبه خصوصی شامل پرداخت دیه است.
  • طبق ماده ۷۱۴ قانون مجازات اسلامی، هرگاه شخصی با یکی از موارد: بی احتیاطی، عدم رعایت نظم دولتی، عدم مهارت کافی و غیره منجر به فوت فردی شود، به شش ماه تا سه سال حبس محکوم شده و در صورت مطالبه خانواده مقتول به پرداخت دیه، موظف (شخص قاتل) است دیه را پرداخت کند.
  • اگر فوت شخص بر اثر: مستی راننده، نداشتن گواهی‌نامه، سرعت غیر مجاز، وجود نقص فنی در ماشین، عدم توجه به خطکشی عابر پیاده و محل‌های عبور ممنون و مواردی از این قبیل، صورت گیرد، مجازات قاتل به حداقل ۲ الی ۳ سال حبس افزایش می‌یابد.
  • اگر شخص فوت شده بر اثر صدمات مختلف و پی در پی از دنیا رفته باشد، طبق بند ب ماده ۵۳۸ قانون مجازات اسلامی، دیه فرد به این صورت محاسبه می‌شود که: اگر فوت بر اثر تمام صدمات وارده باشد، فقط دیه نفس پرداخت می‌شود و اگر فوت بر اثر برخی از صدمات صورت پذیرد، دیه صدمات مسری در دیه نفس تداخل یافته و پرداخت می‌شود.
  • طبق قوانین ایران، دیه معنوی؛ یعنی همان خسارات روحی که به خانواده مقتول وارد می‌شود، پرداخت نمی‌شود.

مراحل دریافت دیه تصادفات رانندگی منجر به فوت

شخصی که تصادف جانی به همراه می‌آورد، باید بداند که خسارت این نوع حادثه با حادثه‌های مالی فرق می‌کند و مراحل زیر را باید طی کند:

  1. تماس با پلیس و اورژانس و اعلائم وضعیت حادثه
  2. تشکیل پرونده در کلانتری
  3. دریافت کروکی از پلیس
  4. تشکیل پرونده در بیمه شخص ثالث
  5. پیگیری پرونده در دادسرا

مبلغ دیه تصادفات رانندگی منجر به فوت

در صورتی که حادثه تصادف منجر به مرگ شخص ثالث شود، مبلغ دیه به صورت کامل باید پرداخت شود. این مبلغ در سال ۱۴۰۰ برابر ۴۸۰ میلیون تومان است. (دیه انسان کامل طبق قیمت ۱۰۰ شتر سالم محاسبه می‌شود)

مبلغ دیه تصادفات رانندگی منجر به فوت

قوانین دیه تصادفات رانندگی در ماه های حرام

در ماه‌های حرام از جمله: محرم، رجب، ذی‌القعده و ذی‌الحجه، به دیه قتل نفس غیر عمد، افزوده شده و ثلث دیه کامل نیز به آن اضافه ‌می‌شود. این نوعی قانون است که به آن تغلیظ دیه گفته می‌شود. این قانون فقط برای قتل نفس است و دیگر دیه‌ها در ماه‌های حرام، مانند ماه‌های دیگر محاسبه می‌شوند. همچنین اگر تصادف در این ماه‌ها تنها منجر به صدمات جسمی شود، مقدار دیه آن با دیه ماه‌های دیگر یکسان است.

نتیجه

ما در این مقاله سعی کردیم هر آنچه در رابطه با دیه تصادفات رانندگی وجود دارد را به شما عزیزان ارائه دهیم. امیدواریم هرگز چنین اتفاقاتی برای شما رخن ندهد. اما اگر زمانی گرفتار این نوع مشکل شدید و نیاز به یک وکیل خوب داشتید، می‌توانید روی ایران وکالت حساب باز کنید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)