شکایت از هر ارگان و یا سازمانی که بنا به اظهارات شهروندان و کارکنان، حقوق آنها را در نظر نگرفتهاند، از طریق دیوان عدالت اداری کشور امکانپذیر است. شکایت کیفری علیه شهرداری در صورتی ممکن است که شهرداری و یا کارمندان و ماموران آن، فعالیتی علیه قوانین کشور انجام داده باشند. در این صورت باید با مشورت با بهترین وکیل دیوان عدالت اداری، مراحل قانونی را طی کرد.
چگونه از شهرداری شکایت کنیم؟
در هر موردی که شهرداری باعث ایجاد خسارت به ما شود، میتوان به عنوان یک شخص حقوقی از شهرداری شکایت کرد. شکایت از شهرداری شامل موارد زیادی میشود که بنا به شرایط شاکی متفاوت است. در این بخش چند مورد از دعاوی علیه شهرداریها را با یکدیگر بررسی میکنیم.
- دعاوی تصرف
- دعاوی عوارض
- دعاوی قراردادی
- دعاوی ساختمانی
- دعاوی کیفری شهرداری
شکایت از شهرداری تهران
سالانه صدها هزار شکایت و انتقاد به وضعیت شهرداری تهران وارد میشود. سامانههای زیادی برای انتقال انتقادات و یا هر موضوعی که به شهرداری تهران مربوط است، وجود دارند از جمله سامانه ۱۸۸۸. بیشتر درخواستهای مردم در مورد مسائل اتوبوسرانی، ساخت و ساز غیرمجاز، سد معبر، آبگرفتگی معابر و غیره است.
توجه داشته باشید که برای شکایت از شهرداری در دادگاههای عمومی نیز میتوانید دادخواست تنظیم کنید. اما برای ابطال مصوبه و یا بخشنامهای که از سمت شهرداری تهران وارد شده است، باید به دیوان عدالت اداری کشور در پایتخت، مراجعه کنید.
شکایت از شهرداری در سازمان بازرسی
سازمان بازرسی کشور سالها قبل برای دریافت اعلامات و شکایات مردمی راه اندازی شد. این دستگاه موظف است در کنار دیوان عدالت اداری، حقوق مردمی را که گرفتار سازمانهای ناسالم هستند را احقاق کند. در حال حاضر با توجه به گزارشات مردمی، این سازمان بیشتر شکایات را بایگانی نمیکند و رسیدگی به پروندههای قانونی و حتی اساسی، به تعویق میافتد.
در بعضی از موارد که شکایت از شهرداری و استانداری و دهیاری برای سازمان بررسی فرستاده میشود، بهانه شلوغی و یا عدم ارتباط موضوع به سازمان را مطرح میکنند. حتی در موارد مهمی مانند: سیلاب، تخلفات پاساژهای معروف و یا تغییر کاربری نیز پاسخی به شکایت شهروندان ارائه نشده است.
شکایت از شهرداری بابت تخریب
در صورت ایجاد هرگونه خسارت از سوی ماموران شهرداری مانند تخریب ملک و بنا، صاحب ملک میتواند برای مطالبه خسارت از شهرداری، در دادگاه طرح دعوا نمایند. البته این امر بعد از تصدیق میزان خسارت وارده از سوی شهرداری در دیوان عدالت اداری، امکانپذیر است. در صورتی که دعوای مورد نظر با قرار رد دعوا مواجه گردد، ۲۰ روز بعد از تاریخ ابلاغ، میتوان با ارائه دلیل معتبر، تجدید نظر خواست.
شکایت از شهرداری بابت تصرف زمین
در صورتی که شهرداری طبق قانون و مقررات برای اجرای طرحهای رسمی خود، اقدام به تصرف ملک فرد کرده باشد، موضوع از حالت شکایت کیفری خارج میشود. شهرداری صرفا موظف است قیمت عادله روز زمین تصرفشده را به صاحب ملک بپردازد. البته فرد میتواند برای مطالبه قیمت زمین، دعوا ایجاد کند.
اگر شهرداری به نحو غیرقانونی مانع استفاده صاحب ملک از ملک گردد، شهروند باید در دادگاه تجاوز به حقوق یا ملک خود را اثبات کند. دادگاه کیفری نیز موظف است امور متجاوزانه را متوقف کند تا فرد مدعی، به ملک خود دسترسی پیدا کند.
شکایت از شهرداری بابت عقب نشینی
شکایت از شهرداری بابت عقب نشینی تنها در صورتی امکانپذیر است که شهرداری طبق مصوبات اقدام نکند. این مصوبات میتوانند شامل اعلام تمامی موارد عقب نشینی به صاحبان ملک باشد. حتی در ازای عقب نشینی و استفاده از اراضی کوچههای عمومی و معابر دیگر، وجهی به مالک پرداخته نمیشود. اگر حین احداث معابر و شوارع خسارتی ایجاد شود، شهرداری ملزم به پرداخت آن است.
شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر در مورد شکایت از شهرداری در شرایط متفاوت، با ایران وکالت در تماس باشید. همچنین از راهنمایی مشاوران حقوقی و وکلای خبره ما بهرهمند شوید.
سوالات متداول
مراجع شکایت از شهرداری کدام ها هستند؟
دادگاه کیفری و دیوان عدالت اداری کشور از مراجعی هستند که افراد برای شکایت می توانند به این مراجع بروند.
چگونه می توان از شهرداری شکایت کرد؟
برای شکایت از شهرداری می توان از طریق سامانه ثبت درخواست دیوان عدالت اداری و یا از طریق مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی اقدام کرد.
ارسال پاسخ