banner

شکایت از کارفرما بابت حقوق چه مراحلی دارد؟

شکایت از کارفرما بابت حقوق

گاهی پیش می آید که کارفرمایان کارمندان یا کارگران خود را بیمه نمی کنند، یا حق و حقوق آنها را پرداخت نمی کنند، در صورت بروز چنین مسئله ای قانون گذاران قوانینی را وضع نموده اند تا بتوانید از طریق آن حق خود را بگیرید. 

نحوه و مراحل شکایت از کارفرما بابت حقوق

مرجع رسیدگی به مسائل مالی پیش آمده میان کارفرما و پرسنل، اداره کار است. 

در گام اول باید به سامانه سوابق بیمه شدگان تامین اجتماعی مراجعه کرده و سوابق بیمه خود را جمع کنید. در گام دوم به اداره کار بروید و نامه ای خطاب به شعبه بیمه گذار دریافت نمایید. سپس به کارگزاری بیمه تامین اجتماعی مراجعه نموده و کلیه سوابق بیمه خود را دریافت نمایید. سپس به اداره کار میروید و کلیه سوابق و مدارک لازم را تحویل میدهید و فرم های دادخواست را پر میکنید و نهایتا نامه سازش دریافت میکنید. 

نامه سازش در واقع ابلاغیه به کارفرما است و معمولا دو هفته بعد تشکیل میشود. در نامه گفته شده که در چه روز و ساعتی بیاید تا دادخواست کارگر را بررسی کنند. اما اگر به هر دلیلی در جلسه سازش حضور پیدا نکند، ادامه ی رسیدگی به جلسه ی تشخیص موکول می شود. جلسه ی تشخیص به فاصله ی دو هفته پس از جلسه ی سازش تشکیل می شود.

در جلسه ی تشخیص رایی که در جلسه سازش صادر شده به کارگر و کارفرما ابلاغ می شود و چنانچه اعتراضی وجود داشته باشد موضوع به شورای حل اختلاف ارجاع می شود. کارگروه کارفرما با حضور در جلسه حل اختلاف به ارائه دلایل و مستندات خود پرداخته و پس از بررسی همه ی جوانب، رای نهایی صادر می شود. در صورتی که کارفرما طلب کارگر را تادیه نکند و از انجام آن سرباز زند.

اجراییه صادر می گردد که به واحد اجرای احکام حقوقی دادگاه باید مراجعه گردد.  اجرای احکام اخطاریه که مهلت آن ۱۰ روز است، برای اجرای حکم به کارفرما مهلتی در نظر می‌گیرد و در صورت سربازدن از اجرای حکم لیست دارایی و اموال یا حساب بانکی به اجرای احکام برای توقیف دارایی یا اموال و یا حساب بانکی اقداماتی صورت می‌پذیرد.

شکایت از کارفرما بابت حقوق و بیمه

مطلب پیشنهادی: بهترین وکیل بیمه

مهلت شکایت از کارفرما بابت حقوق

اگر بابت عدم پرداخت حقوق، یا رد نکردن بیمه شاکی باشد، مهلت زمانی خاصی ندارد و در هر زمانی می تواند اقدام کند. حتی اگر از دنیا برود، وارثان قانونی او میتوانند برای شکایت از کارفرما بابت حقوق اقدام نمایند. اما اگر از کار اخراج شده باشد، تنها ۳۰ روز برای پیگیری زمان دارد. 

 نکات تکمیلی که هنگام شکایت از کارفرما بابت حقوق لازم است بدانید

کامل بودن مدارک شما در میزان موفقیت شما بسیار تاثیرگذار است، بنابراین سعی کنید حتما دلایل و مستندات کافی را مهیا نمایید و تمام حقوق و مزایایی که دریافت نشده را با ذکر دلیل عنوان کنید.

در صورت لزوم می توانید به  روابط عمومی اداره کار و یا با مشاوره کارگزاری بیمه تامین اجتماعی مراجعه کنید و راهنمایی لازم را از آنها بپرسید. در صورت اینکهکارگر اخراج شود، برای تشخیص اینکه این اخراج با دلیل و موجه بوده است یا غیر موجه باید به شورای حل اختلاف مراجعه کنید.

اگر اخراج موجه تشخیص داده شود به ازای هر سال کار ۳۰ روز حقوق به عنوان مزایای سنوات پرداخت می شود. اگر دلیل اخراج موجه نباشد، حکم بازگشت به کار برای کارگر صادر می شود و دستمزد وی از زمان اخراج تا بازگشت مجدد باید محاسبه و پرداخت شود.

وکیل برای شکایت از کارفرما بابت حقوق

همانطور که میدانید اگر یک وکیل در راه کنار خودتان داشته باشید، می توانید سریع به حقوق خود دست پیدا کنید. همچنین یک وکیل حرفه ای و کاربلد که از قوانین و شرایط میان کارگر و کارفرما میتواند علاوه بر حقوق ها معوقه، سنوات، عیدی، اضافه کاری و… را نیز از کارفرما مطالبه کند. 

مدارک مورد نیاز جهت شکایت از کارفرما

برای شکایت از کارفرما بابت حقوق لازم است مدارک خود را کامل کنید. آنچه برای این فرایند نیاز دارید، به شرح زیر است:

  • اثبات شود که رابطه کارگر و کارفرمایی برقرار بوده است. 
  • فیش واریزی کارفرما برای شما که بسته به اینکه نقدی، کارت به کارت یا چک بوده باشد، سازوکار متفاوتی دارد.
  • لیست واریز حق بیمه توسط کارفرما 

گاهی کارگران به این دلیل که سند و مدرکی ندارند و یا قراردادی نداشته اند از شکایت صرف نظر می کنند در حالیکه روش های متفاوتی جهت اثبات رابطه کارگر و کارفرمایی و مطالبات کارگران وجود دارد که گاهی کارگران از آن بی اطلاع هستند و اینجاست که لزوم مشاوره با بهترین وکیل اداره کار متخصص می تواند کمک شایانی به کارگران کنند.

شکایت از کارفرما

رابطه کارگر و کارفرمایی به چه صورتی اثبات می گردد؟

طبیعتا اولین گزینه برای درک چگونگی اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی، نوشتن قرارداد میان کارگر و کارفرما به نفع هر دو طرف است. از این جهت به نفع کارگر است که می تواند در مواقعی مانند شکایت از کارفرما بابت حقوق به آن استناد کند. 

و نفع کارفرماست، زیرا در قرارداد جزئیات ساعت کاری، کاری که باید انجام شود، مقدار دقیق دستمزد، میزان اضافه کاری و… واضح نوشته شده است و در چنین مواقعی کارگر نمی تواند حقی بیشتر از حق واقعی خود را مطالبه نماید. 

اگر به هر دلیل قراردادی بین طرفین نوشته نشده باشد، میتوان از راه های دیگری مانند: پرینت واریز حقوق و استشهاد نامه و شهادت شاهدان، میتوانید رابطه‌ی خود را با کارفرما اثبات کنید.

با مطالعه سایر مقالات موجود در سایت ایران وکالت از حق و حقوق خود در زمینه های مختلف اطلاعات کسب کنید. هر چه آگاهی جامعه در زمینه های حقوقی بالا برود و افراد به حقوق خود اشراف داشته باشند کمتر شاهد بی اخلاقی در جامعه خواهیم بود.

سوالات متداول

مدارک لازم برای شکایت کارفرما چیست؟

۱- اثبات رابطه کارگر و کارفرما ۲-فیش واریزی کارفرما برای کارگر ۳-لیست واریز حق بیمه برای کارگر برای کارفرما

راه های دیگر برای اثبات رابطه کارگر و کارفرما چیست؟

پرینت واریز حقوق، استشهاد نامه و شهادت شاهدان

۴.۳/۵ - (۳ امتیاز)