banner

متن شکایت نامه دعوا [آپدیت ۱۴۰۳]

شکایت نامه دعوا

یکی از آثار وقوع هر نوع جرم و جنایتی، آسیب دیدن یکی از طرفین است. اشخاصی که از وقوع جرم دچار ضرر و زیان می‌شوند، قادر هستند تا از شخص مجرم شکایت به عمل بیاورند و شکایت نامه دعوا تنظیم کنند. اعلام جرم به دادگاه و دادسرا، پیگیری و همچنین درخواست برای جبران خسارت نیازمند تنظیم و طرح شکایت رسمی نزد مراجع مربوطه است.

طرح و تنظیم یک شکواییه در مواردی جرم کیفری رخ داده، امری ضروری محسوب می‌شود. نگارش شکواییه که پس از تنظیم شکایت انجام می‌شود، یکی از مراحلی است که به وسیله آسیب دیدگان صورت می‌گیرد. به دنبال آن، مراجع مرتبط قضایی و همچنین دستگاه های قانونی وظیفه دارند که مراحل دادخواهی را آغاز کنند. هنگام تنظیم یک شکواییه باید به مسائل گوناگونی توجه داشت. در حالت شما شکواییه ای تنظیم خواهید کرد که از هر لحاظ صحیح و قابل ارائه به دادگاه است.

در این آموزش نامه قصد داریم تا با نکات مربوط به تنظیم شکواییه آشنا شویم، و نکات تکمیلی مربوطه به آن را بیاموزیم. شما می‌توانید با مطالعه این مقاله اطلاعات کافی و قابل قبولی را در مبحث تنظیم یک شکایت نامه دعوا و یا شکواییه بدست آورید. پس با مرجع تخصصی ایران وکالت همراه ما باشید.

انواع شکواییه و شکایت نامه دعوا

بهترین تعریف برای شکواییه چیست؟

بهترین پاسخ برای تعریف شکواییه این است که، هنگامی که شخص شاکی برای اعلام شکایت نزد مقامات کیفری مراجعه می‌کند باید برگه ای را با عنوان شکایت نامه دعوا یا شکواییه به آن ارائه کند. در این برگه باید جزییات دعوا، مشخصات طرفین دعوا، تاریخ و مواردی مانند علت و موضوع دعوا ذکر شود تا پس از آن مراجع قضایی به آن رسیدگی کنند.

به عبارت دیگر شکواییه به شکایت نامه نیز در بین مردم مشهور است. شکواییه در حقیقت، نوعی دادخواست حقوقی محسوب می‌شود که به تمام دادگاه‌های کشور ارسال می‌شود. همچنین دادخواست برگه‌ای است که به منظور جریان انداختن یک دعوی حقوقی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فرض کنید که فردی با همسایه خود بر سر یک موضوعی اختلاف دارد. در نتیجه این اختلاف به درگیری و زد و خورد کشیده می‌شود. در این صورت اگر شخص آسیب دیده تصمیم بگیرد تا این موضوع را از طریق دادگاه پیگیری کند و فرد خاطی را مجازات کند، در مرحله اول بایستی به تنظیم یک شکایت نامه دعوا بپردازد.

انواع شکواییه و شکایت نامه دعوا

در ادامه به چند مورد از شکواییه‌های رایج و معمول را به شما معرفی می‌کنیم:

  • شکواییه فحاشی و توهین
  • شکایت نامه سرقت گوشی‌های همراه
  • شکواییه ضرب و جرح
  • شکواییه صدور چک های بلامحل
  • شکایت نامه سلب آسایش و مزاحمت
  • شکایت نامه دعوا

تفاوت شکواییه و دادخواست

تفاوت شکواییه و دادخواست

در مواردی که دعوی از نوع حقوقی باشد، برای ثبت کردن این نوع دعوی باید دادخواستی تنظیم شود. به دلیل اینکه این نوع از دعوی تحت آیین دادرسی مدنی واقع شده‌اند، موضوعات مدنی را در بر می‌گیرند. همچنین برای تنظیم یک دادخواست بایستی  فرم‌های چاپ شده مخصوص دادگاه را پر کرد. اما برای نگارش یک شکواییه لزومی ندارد از فرم‌های مخصوص استفاده شود و می‌توان در برگه‌های معمولی شکایت خود را عنوان کرد.

مطالعه بیشتر: شکایت از پزشک

ماهیت شکایت نامه دعوا

در کشورمان انواع گوناگونی از اوراق قضایی موجود است. برای مثال:

  • فرم‌های خاص برای تهیه و تنظیم دادخواست
  • تنظیم یک لایحه
  • تنظیم یک اظهارنامه
  • برگه‌هایی که در دسترس عموم قرار دارند و برای نوشتن شکواییه به کار گرفته می‌شوند

به عنوان نمونه، یک لایحه انواع مختلفی را شامل می‌شود. این امکان وجود دارد که طرفین اقدام به تنظیم یک لایحه دفاعیه برای خود نمایند. نوشتن لایحه دفاعی بیشتر به عنوان نوع حقوقی آن مطرح می‌شود.

نحوه تنظیم یک شکایت نامه دعوا

تنظیم یک شکایت نامه دعوا در پنج بخش صورت می‌پذیرد. شما نیز اگر تصمیم به تنظیم یک شکایت نامه دعوا دارین بایستی به چند نکته توجه داشته باشید. در ادامه این بخش قصد داریم تا هر یک از بخش های تهیه یک شکایت نامه را به صورت کلی بررسی کنیم.

  • ذکر اطلاعات دقیق درباره مشخصات هویتی و شخص خاطی
  • موضوعات شکواییه بایستی در یک عبارت شفاف و کوتاه بیان شود وگرنه باعث بروز مشکلاتی خواهد شد.
  • ذکر اطلاعات دقیقی درباره وقوع حادثه و همچنین ذکر زمان و مکان وقوع حادثه
  • بعد از موارد بالا، باید شکایت نامه دعوا را با عنوان یک نامه رسمی به یک مراجع  قضایی ارسال کنید.
  • در پایان باید نکات تکمیلی شکایت نامه دعوا را بیان کنید مانند مقدار خسارات وارده به شما یا اموالتان

مطالب مرتبط : نحوه نوشتن نامه اداری درخواست

نحوه تنظیم یک شکایت نامه دعوا

رسیدگی در مرحله تجدید نظر

به این نکته توجه داشته باشید که اگر رای از سوی دادگاه صادر شده باشد، قابل تجدید نظر نیز خواهد بود. دادگاه تجدید نظر در مواقعی اجرایی خواهد شد که اعتراضی نسبت به رای صادره صورت گیرد. البته در برخی موارد تشکیل دادگاه تجدید نظر بر عهده دیوان عالی کشور است. حکمی که صادر می‌شود از مرجع نخست ۲۰ روز فرصت وام خواهی از حکم اعلام شده دارد و ۲۰ روز دیگر نیز مهلت تجدید نظر از هنگام وام خواهی وجود خواهد داشت.

نتیجه گیری

جرائمی که جنبه شخصی داشته و فقط افرادی از آن متضرر می‌شوند، با تنظیم یک شکایت کیفری مورد پیگیری قرار خواهند گرفت. در این نوع از دعاوی توصیه ما این است که برای پیگیری و همچنین تنظیم یک شکایت نامه دعوا از مشاوره حقوقی و یا از بهترین وکیل کیفری کمک بگیرید.

سوالات متداول

تنظیم یک شکایت نامه دعوا به چه شکلی است؟

طبق ماده‌ی ۶۸ کتاب قوانین آیین دادرسی مدنی، نحوه تنظیم شکواییه حقوقی با اعتبار، در قسمتی با عنوان “فرم شکواییه کیفری” به صورت دقیق مشخص شده است. باید توجه داشت که این فرم اصولا در کلانتری‌ها یا دادگاه‌ها به صورت آماده‌ موجود است و صرفا بایستی آن را با اطلاعات شخصی خود و شخصی که قصد دارید از او شکایت کنید، پر کنید.

شکایت نامه چیست؟

نوعی دادخواست حقوقی است که به دادگاه‌ های رسمی کل کشور ارائه می‌شود.

۵/۵ - (۱ امتیاز)