گاهی بر اثر کم کاری یا سهل انگاری یک پزشک، باعث میشود تا آسیبهای روحی و جسمی و یا حتی مشکلات دیگری برای بیمار به وجود بیاید، که میتوان این موارد را مورد پیگیری قرار داد.
اگر بر اثر قصور یا عمدی بودن اشتباه، پزشک معالج آسیبی به بیمار برساند، بر اساس مقررات جنایات شبه عمد و عمد با او برخورد قضایی خواهد شد. در این مقاله از ایران وکالت خواهیم گفت، که این نوع تخلفات پزشکان ممکن است شامل افشای اسرار بیمار و یا سهل انگاری باشد. بعضی موارد از این نوع اشتباهات که در حیطه نظام پزشکی جرم تلقی میشوند و عبارتند از :
- کم کاری و قصور از انجام کار خود
- موازین علمی، قانونی و شرعی را رعایت نکند
- کارهای خلاف شئون پزشکی انجام دهد
- بیماران و مراجعه کنندگان با فریب خوردن جذب خدمات آن پزشک بشوند
- پزشک معالج حداکثر توان خود را برای بهبودی بیمار به کار نگیرد
در حالت کلی شکایت از پزشک داراری مراحلی است مانند تنظیم یک شکوائیه ،ثبت و پیگیری پرونده به صورت قضایی است و در حقیقت قانون مجازات اسلامی نیز برای آنها مجازات تعیین کرده است. مرتکب شدن جرایمی مانند قتل از روی ترحم، سقط جنین یا قتل عمد از جمله موارد مجرمانه ناشی از اعمال کادر پزشکی به شمار میروند و میتوانید با شکایت از پزشک، مسئله را پیگیری کنید.
مراجع پیگیری
- شورای حل اختلاف : اگر گمان میکنید که دیه پرونده شما کمتر از ۵ میلیون تومان است بهتر است از طریق مراجعه و شوراهای حل و اختلاف و شکایت از پزشک اقدام به پیگیری کنید.
- دادسرای انتظامی : اگر این هدف را دارید که پروانه طبابت پزشک را باطل کنید تا توبیخ کتبی برای او فرستاده شود، با شکایت از پزشک میتوانید از طریق دادسرای انتظامی اقدام و به این مسئله رسیدگی کنید.
- دادسرای ویژه برای امور پزشکی : شما قادر هستید تا خسارتی که به شما وارد شده را از طریق دادسرای ویژه امور پزشکی پیگیری کنید، و دیه و خسارت را از او طلب کنید و اگر پزشک دچار نقصان و کم کاری شده باشد با شکایت از پزشک مجازات او را نیز بخواهید.
خطاهای پزشکی و انواع آن
از جمله خطاهایی که یک پزشک معالج میتواند مرتکب شود میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- عدم رعایت مقررات پزشکی : هنگام عمل جراحی باید رضایت اولیا و یا سرپرستان شخص بیمار و جلب شود؛ اگر چه بیمار در وضعیت اضطراری قرار گرفته و نیاز به عمل فوری داشته باشد نیازی به اخذ رضایت نیست. اما اگر پزشک از انجام عمل خودداری کند، در حقیقت مقررات را زیر پا گذاشته است.
- بی احتیاطی : یعنی کاری توسط پزشک معالج انجام گرفته که نباید میشد، در این نوع موارد آسیبهای جسمی و روحی بسیار زیادی بر روی فرد بیمار وارد میشود که گاهی نیز جبران ناپذیر هستند. از این نوع موارد میتوان به جا گذاشتن وسایل جراحی در داخل بدن یا ایجاد جراحات غیر قابل ترمیم حین عمل جراحی، اشاره کرد.
- نداشتن مهارتهای کافی پزشک : با اینکه گاهی زندگی و سلامتی یک فرد در دستان یک پزشک قراردارد، نداشتن تخصص و تبحر میتواند به قیمت جان یک فرد تمام شود به این دلیل ضروری است که پزشک معالج مهارتهای کافی را در زمینه ای که فعالیت میکند را داشته باشد.
- بی اعتنایی توسط پزشک : گاها برخی پزشکان در انجام کاری لازم برای فرد بیمارخودداری کرده و این کار آنان بی مبالاتی نامیده میشود. برای مثال عدم انجام عکس برداری ها و آزمایشات و یا درخواست رشوه برای جلو انداختن نوبت عمل و بی اعتنایی در صورت عمل نکردن به درخواست بی شرمانه پزشک معالج.
مراجع قضایی صالح برای رسیدگی به جرائم پزشک
- دادسرای جرایم پزشکی : در کلان شهر ها از جمله تهران بزرگ و مشهد دادسراهای تخصصی ویژه شکایت از پزشک وجود دارد. شما با مراجعه به این مکان ها میتوانید برای رسیدگی به مشکلات خود اقدام نمایید.
- سازمان تعزیرات حکومتی : این سازمان از جمله مکانهای معتبری است که به منظور حل شکایات پزشکی است.
- شورای حل اختلاف : در اکثر استانهای کشور محلهایی با نام شوراهای حل اختلاف مختص رسیدگی به مشکلات پزشکی و بهداشتی وجود دارد که در میام اعضای شورای آن افراد دارای صلاحیت و متخصص نیز حضور دارند.
- دادگاههای عمومی : با توجه به خساراتی که پزشک معالج مرتکب شده شما میتوانید در دادگاههای عمومی شکایت خود را مطرح کرده تا با کمک بهترین وکیل پزشکی یا کارشناسان مرتبط و متخصص به شکایت خود رسیدگی کنید.
مراحل شکایت از پزشک خاطی
برای رسیدن به نتیجه بهتر شما میتوانید برای شکایت از پزشک، از یک وکیل مجرب کمک گرفته و شکایت خود را ارائه کنید.
- در شهرهایی که دارای دادسرای جرایم پزشکی هستند میتوانید به شکایات خود رسیدگی کنید.
- در شعبههای بازرسی یا دادگاهی به شکوائیه خود رسیدگی کنید.
- در مراحل بعد از آن نزد قاضی پرونده حضوریافته توضیحات خود را ارائه دهید.
- پس از آن قاضی مدارک مربوطه را از مراکز درمانی درخواست میکند.
- پرونده برای اجرای دستورات به کلانتری ارسال میشود که در این صورت: به بیمارستان یا پزشک دستور داده میشود تا اگر نقصی در پرونده وجود داشته باشئد آن را تکمیل کند.
- اگر ضرورت داشته باشد شاهدان نیز احضار شده تا توضیحاتی درباره ماجرا ارائه دهند.
- از اشخاص یا شخص خاطی خواسته میشود تا توضیح داده و از خود دفاع کند.
- بیمار به پزشک قانونی مراجعه کرده تا میزان آسیبی که به آن وارد شده سنجیده شود.
- پرونده به کمسیون پزشکی ارسال میشود تا پزشک مربوطه برای توضیحات بیشتر فرا خوانده شود.
طرح پرونده پزشکی در کمیسیونهای تخصصی
از اصلیترین مراحل شکایت از پزشک خاطی ، ارجاع نظریه و نتیجه تحقیقات پزشکی قانونی به همراه شخص بیمار به کمیسیونهای تخصصی پزشکی است. که موضوع شکایت از پزشک را مورد بررسی قرار میدهند و میزان اشتباه و خسارتی که پزشک وارد کرده را مشخص میکند، این امر مجازات پزشک را به همراه دارد.
لازم به ذکر است که حکم نهایی کمیسیونهای مربوطه به شکایت از پزشک در هر یکی از مراحل شکایت، قابل اعتراض است. کمیسیونهای پزشکی طبیعتا متشکل از پزشکان متخصص است که در راستای بررسی عمل صورت گرفته از جانب پزشک میزان خسارت را تعیین مینمایند.
و یکی از مراحل پایانی در پروسه شکایت از پزشک، با توجه به اعلام نتیجه و گواهی پزشکی قانونی و وضعیت بیمار و نوع عمل ارتکابی میزان تقصیر پزشک خاطی نیز برآورد میشود.
برای شکایت از پزشک میتوانید به دادسرای انتظامی پزشکان واقع در سازمان نظام پزشکی یا شورای حل اختلاف ویژه امور بهداشت یا محاکم عمومی دادگستری مراجعه کنید.
پزشک متخلف با توجه به خلافی که انجام داده،به شکلهای مختلف مجازات شود که متداولترین آنها عبارتند از: توبیخ شفاهی پزشک،توبیخ کتبی بدون درج در پرونده، توبیخ کتبی و درج در پرونده پزشکی، محرومیتهای سالانه از کلیه امور پزشکی.
در لغت نامه قصور به معنای کوتاهی و سستی در انجام امری است. در خصوص پزشکان نیز اگر پزشکی در انجام وظایف خود کوتاهی انجام دهد که در اثر آن ضرری بر بیمار وارد گردد،میتوان از پزشک به خاطر زیان به عمل آورده شکایت کرده و پرونده را در مراجع قضایی پیگیری نمود. برای شکایت از پزشک خاطی به کجا باید مراجعه کنیم؟
انواع محکومیت برای پزشک متخلف چیست؟
مفهوم قصور، اهمال، سهل انگاری چیست؟
ارسال پاسخ