banner

نحوه تنظیم شکایت

تنظیم شکایت

یکی از آثار رخ دادن هر جرمی، آسیب دیدن طرف مقابل می‌باشد. افرادی که از وقوع جرم متضرر می‌شوند، می‌توانند از مجرم شکایت کنند. اعلام جرم به دادسرا، پیگیری جرم و درخواست جبران خسارت نیازمند نگارش و تنظیم شکایت (شکوایه) نزد مرجع مربوطه است.

نحوه آغاز بررسی به جرائم مختلف از نظر این که جرم مشهود است یا نامشهود متفاوت است. در جرائم نامشهود نیاز است که شاکی خصوصی اقدام به شکایت کند در حالی که در جرائم مشهود، در صورتی که ضابط دادگستری شاهد وقوع جرم باشد، نیازی به نگارش و تنظیم شکایت شاکی نیست و رسیدگی به جرم انجام می‌شود.

تنظیم و نگارش شکواییه در صورتی است که یک جرم کیفری رخ داده باشد، ضروری است. نگارش شکایت باید بعد از تنظیم شکایت انجام شود و فرایندی است که توسط آسیب ‌دیدگان انجام شده و به دنبال آن، مراجع قضایی موظف هستند که فرایند حقوقی را آغاز کنند.

در تنظیم شکایت، باید به کوچک‌ترین نکات توجه کنیم؛ زیرا استفاده از یک کلمه اشتباه در متن ممکن است شکایت تنظیم ‌شده شما را باطل کند و حتی گاهی موجب می‌شود که خود شما مجرم شناخته شوید. از این رو حتما در زمان نگارش و تنظیم شکایت با وکیل مشورت انجام دهید.

تفاوت دادخواست و شکواییه چیست؟

تفاوت دادخواست و شکواییه چیست؟

  • در شرایطی که دعوی شما حقوقی باشد، برای ثبت آن باید دادخواست تنظیم کنید. دعاوی حقوقی تحت آیین دادرسی مدنی هستند و موضوعات مدنی را در بر می‌گیرند. ولی تنظیم شکواییه مخصوص دعاوی کیفری بوده و مربوط به موضوعات تحت آیین دادرسی کیفری قرار می‌گیرند.
  • برای نگارش دادخواست باید حتما فرم‌های مخصوص چاپی دادخواست پر شود. اما برای نگارش شکواییه نیازی به استفاده از فرم خاصی نیست و می‌توانید در برگه‌های معمولی شکایت خود را بیان کنید.
  • دادخواست را باید به مرجع حقوقی ارائه دهید ولی شکایت نامه یا شکوایه را باید به دادسرا یا دادگاه کیفری ارائه دهید.

ماهیت شکایت نامه

در کشور ما انواع مختلفی از اوراق قضایی موجود است. برای مثال:

  • برگه‌هایی که در دسترس عموم برای نوشتن شکایت نامه قرار دارد.
  • تنظیم لایحه
  • فرم‌های مخصوص برای تهیه و تنظیم دادخواست
  • تنظیم اظهارنامه

به عنوان مثال، لایحه انواع مختلفی دارد. ممکن است در دعوی که رخ داده، طرفین اقدام به تنظیم لایحه دفاعیه کنند. نوشتن لایحه دفاعیه بیشتر به عنوان نوع حقوقی آن تلقی می‌شود و نگارش آن اجباری نیست.

پیشنهاد می‌شود: مقاله فرم شکایت را مطالعه فرمایید.

چگونگی تنظیم شکایت 

نگارش و تنظیم شکایت در پنج بخش انجام می‌شود. شما در زمان نگارش یک شکوایه، باید این پنج بخش را مد نظر قرار دهید. مطابق با ماده‌ی ۶۸ قانون آیین دادرسی، شرایط و نحوه تنظیم شکواییه حقوقی معتبر، در بخشی با عنوان “فرم شکواییه کیفری” به صورت دقیق مشخص شده است. لازم به ذکر است که این فرم معمولا در دادگاه‌ها یا کلانتری‌ها به صورت آماده ‌شده است و شما باید آن را با اطلاعات و مشخصات شخصی خود و شخصی که قصد دارید از او شکایت کنید، پر کنید.

نحوه تنظیم شکایت نامه

نحوه تنظیم شکایت نامه

همانطور که ذکر شد شکایت نامه را می‌توان در برگه‌های معمولی تنظیم کرد. اما اگر بخواهید شکایت خود را در فرم‌های مخصوص ثبت کنید تنها کافی است که جاهای مشخص شده را با اطلاعات کامل و مناسب پر کنید. اما اگر می‌خواهید در برگه معمولی نگارش شکایت انجام دهید حتما باید مواردی که لازم است در نگارش شکایت نامه رعایت شود را بدانید. موارد زیر باید حتما در فرم تنظیم شکایت درج شود:

  • نام و نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل، شماره شناسنامه، شماره ملی، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، تابعیت، مذهب، نشانی دقیق و در صورت امکان نشانی پیام نگار (ایمیل)، شماره تلفن ثابت و همراه و کد پستی شاکی.
  • موضوع شکایت، تاریخ و محل وقوع جر.
  • ضرر و زیان وارد شده به مدعی و مورد مطالبه وی.
  • ادله وقوع جرم، اسامی، مشخصات و نشانی شاهدان در صورت امکان.
  • مشخصات و نشانی مظنون در صورت امکان.

مراحل تنظیم شکایت و رسیدگی به شکایت

اکثر افراد فکر می‌کنند اگر چنین اتفاقی برایشان رخ دهد؛ باید به کلانتری مراجعه کرد یا با شماره ۱۱۰ تماس گرفت. اما در حالی که وابسته به اینکه اتفاق پیش آمده از چه نوع است، مراحل تنظیم شکایت متفاوت است.

به عنوان مثال می‌دانیم که برای گزارش موارد سرقت و نگارش شکایت نامه از سارق باید با پلیس تماس گرفت. مامور نیروی انتظامی نیز با مراجعه و بررسی مورد، صورت جلسه ای تنظیم می‌کند و شما را برای ثبت شکایت به دادسرا حواله می‌دهد.

اما در سایر موارد مثل کلاهبرداری یا جعل، دیگر برای تنظیم شکایت نیازی به مراجعه به کلانتری نیست و شما باید مستقیما به دادسرا مراجعه کنید و تنظیم شکایت خود را انجام دهید.

جمع بندی

ما در این مقاله از ایران وکالت شما را با نحوه تنظیم و نگارش شکایت آشنا کردیم. همان طور که گفتیم نگارش شکایت کار دشواری نیست اما باید کاملا با جزئیات کامل باشد و تمامی نکات در آن رعایت شود. جهت آشنایی بیشتر می‌توانید با ما تماس حاصل بفرمایید. تیم مشاوره‌ای حقوقی ما آماده پاسخ به نیازها و سوالات شما است.

۵/۵ - (۱ امتیاز)