banner

حبس ابد

حبس ابد

زمانی که یک فرد، جرمی مرتکب می‌شود، جرایم گوناگونی برای او در نظر گرفته می‌شود. یکی از انواع مجازاتی که برای فرد مجرم، در نظر می‌گیرند، حبس ابد است. این حکم به این معناست که فرد متهم باید باقی مانده زندگی خود را تا زمان مرگ در زندان سپری کند.

به طور معمول، حبس ابد را به عنوان مجازات افرادی در نظر میگ‌یرند که جرم بسیار بزرگی را مرتکب شده اند مانند قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان، قتل عمد و یا دزدی‌هایی که با آدم‌کشی و یا آسیب‌های سنگین جسمی همراه است.

نکته قابل ذکر این است که مجازات اعدام در بسیاری از کشورها لغو شده است و به جای آن، حبس ابد را اجرا می‌کنند که این جرم را می‌توان به عنوان یک جرم سنگین در نظر گرفت. با ما در ایران وکالت همراه باشید.

حبس ابد در قوانین جمهوری اسلامی ایران

قوانین جمهوری اسلامی، در سال ۱۳۹۲ دچار تغییراتی شد که بر این اساس، جرم‌ها با توجه به درجه آن‌ها دارای مجازات مختلفی هستند، جرایمی که دارای درجه یک هستند، مجازات بیش از ۲۵ سال زندان دارند که مطابق با ماده ۱۹، این مجازات را می‌توان به عنوان سنگین‌ترین مجازات برای هر مجرم در دادگاه انقلاب در نظر گرفت. نکته‌ای که باید بدانید این است که حبس ابد هم به عنوان مجازات تعزیری و هم مجازات حدی می‌تواند به کار رود.

حکم ابد و یک روز چند سال است؟

در قانون جزایی، حکمی به نام ابد و یک روز وجود ندارد و این اصطلاح به عنوان یک اصطلاح غیر قضایی در نظر گرفته می‌شود که در بین مردم رواج یافته و مجازاتی است که قابل تخفیف و تبدیل نیست. حکم ابد و یک روز را برای مجرمانی که جرایم بسیار سنگینی مرتکب شده اند، استفاده می‌کنند که نمی‌توان برای آن حکم عفو در نظر گرفت و تنها پس از فوت فرد از زندان خارج می‌شود.

مردم معمولا در مورد انواع جرایم، مخصوصا جرایم سنگین مانند حبس ابد اطلاعات بسیار کمی دارند و شاید ندانند که چه جرایمی شامل حبس ابد می‌شود. برای آشنایی و بررسی بیشتر این حکم، می‌توانید با بهترین وکیل دادگاه انقلاب مشورت کنید.

حد چیست؟

حد چیست؟

در کشور ایران، قوانین و مقرراتی که مطابق با فقه دین اسلام است، حد نام دارد. حدود، جمع حد است که در لغت به معنای منع می‌باشد. اگر مجازاتی، کمیت و کیفیت آن توسط شرع دین اسلام تعیین شود، حد نامیده می‎شود و مراجع قضایی و قضات اختیاری برای تصمیم گیری در مورد نوع، میزان، کیفیت و حدود شرعی ندارند.

نکته قابل ذکر این است که جرایمی که به عنوان مجازات حدی در نظر گرفته می‌شوند، شامل جرایم مالی نیستند. مجازات حدی شامل اعدام، حبس ابد، شلاق، قطع دست، سنگسار و تبعید می‎باشند. 

تعزیر چیست؟

 در لغت به تعزیر، تادیب گفته می‌شود که به معنای یاری کردن، منع نمودن و بزرگداشت است و در اصطلاح به مجازاتی گفته می‌شود که حد و اندازه مشخصی در شرع برای آن در نظر گرفته نشده است و با توجه به رای و نظر قاضی و میزان و مقدار تحمل جرم برای فرد حکم داده می‌شود. مجازاتی که تعزیری در نظر گرفته می‌شوند شامل حبس، حبس ابد، جرایم نقدی، اعدام و شلاق تعزیری است.

معرفی حبس ابد حدی

همانطور که پیش‎تر بیان شد، حبس ابد می‌تواند به عنوان یک مجازات حدی در نظر گرفته شود. این نوع حبس از مواردی است که با تغییر در قانون نیز، هیچ گونه تغییری نمی‌کند. سرقت را می‌توان به عنوان یک نوع مجازات حدی در نظر گرفت که پس از هربار تکرار، می‎تواند جرایم متفاوتی داشته باشد. اگر فردی سه بار، سرقت حدی را انجام دهد و در گذشته نیز حکم قطعی برای او صادر شده باشد، بار سوم، مجازات او، حبس ابد است.

حبس ابد غیر حدی چیست؟

یکی از مجازاتی که به عنوان جرایم تعزیری و در برخی از موارد برای قتل از آن استفاده می‌شود، حبس ابد غیر حدی است که با توجه انواع جرایم و تغییر نوع ارتکاب جرم برای این که ترس و وحشت ایجاد شود، در مجازات تعزیری نیز کاربرد دارد.

جرایمی که مجازات حبس ابد غیر حدی دارند کدامند؟

در قانون کشور ایران، جرایم بسیار کمی وجود دارد که دارای مجازات حبس ابد هستند. به طور معمول این جرایم برای جرم‌های مربوط به مواد مخدر به کار می‌رود که افراد عضوی از باندهای سازمان یافته نباشند و جرم خود را به طور مکرر تکرار نکنند در این صورت به جای اعدام، حکم آن‌ها حبس ابد و یا ۲۵ سال زندان خواهد بود.

نتیجه‌گیری

همانطور که گفته شد، طبق گفته وکیل ، حبس ابد از جمله مجازاتی است که برای مجرمین پس از ارتکاب برخی از جرایم در نظر گرفته می‌شود. این مجازات به گونه‌ای است که فرد باید تا پایان عمر خود در زندان بماند. حبس ابد را برای جرایم سنگین و غیرقابل بخشش استفاده می‌کنند. این مجازات پس از اعدام رتبه دوم را در بین جرایم دارد که هم به عنوان جرایم حدی و هم جرایم تعزیری در نظر گرفته می‌شود و در قانون، نمی‌توان برای آن عفو یا بخششی در نظر گرفت.

حکم ابد و یک روز چند سال است؟

این یک اصطلاح رواج یافته بین مردم است و چنین حکمی وجود ندارد. در تعریف منظور مجازاتی غیر بخشش است و در اصطلاح غیر قضایی ابد و یک روز گفته می شود.

حبس تعریزی چیست؟

در لغت به معنای منع کردن و یاری کردن است. ان مجازارت شامل حبس ابد، شلاق، جرائم نقدی و غیره است. در کل به مجازاتی گفته می شود که حد مشخصی برای آن درنظر گرفته نشده و با توجه به رای و نظر قاضی میزان ان مشخص می گردد.

۵/۵ - (۱ امتیاز)