banner

پولشویی

پولشویی

پولشویی را در لغت، شستن پول‌های کثیف معنا می‌کنند که برخی از افراد از راه‌های نامشروع مانند قاچاق یا جرایم دیگر آن را به دست می‌آورند و سعی در پاک نشان‌دادن پول حاصل از این جرایم دارند. پس زمانی که فرد یا گروهی از اشخاص، از راه‎های خلاف ، پولی را به دست آورده و با روش‎های مختلف آن را وارد نظام مالی و بازار سرمایه می‎کنند، پولشویی کرده اند.

مطابق با قانون، پولشویی به عنوان یک جرم به حساب می‌‎آید که دارای مجازات است. این جرم در کشورهای مختلف معنای متفاوتی دارد. در برخی از کشورها، پولشویی را پولی معرفی می‎کنند که در برخی از نقاط جان مشروع و در برخی دیگر از نقاط نامشروع است و در کشورهای دیگر نیز به عنوان پولی در نظر گرفته می‌شود که قصد مخفی کردن منبع اصلی پول را دارد. در این نوشته از ایران وکالت با ما همراه باشید، تا به بررسی علل و مجازات پولشویی بپردازیم.

علت پولشویی چیست؟

به طور معمول دو دلیل برای پولشویی وجود دارد که یکی از آن‌ها، این است که جرم اولیه افرادی که پولشویی می‌کنند، مبهم بماند و در این راه خود این افراد به طور مستقیم دست به پولشویی نمی‌‌زنند و افرادی را به عنوان واسطه در نظر می‌گیرند که دخالتی در مرتکب شدن جرم اصلی نداشته‌اند. همچنین، در اکثر موارد این افرادی که از آن‌ها استفاده شده است، حتی از نوع جرإم نیز اطلاعی ندارند. یکی دیگر از دلایلی که باعث پولشویی می‌شود، برای فرار از مالیات است.

این جرم را می‌توان در دسته جرایم فرعی در نظر گرفت که قصد مخفی کردن جرم اصلی را دارد. مجازات پولشویی با توجه به نوع جرم اصلی متفاوت است که جرم اصلی می‌تواند اختلاس، رشوه، قاچاق مواد و یا سایر کارهای غیرقانونی باشد که توسط پولشویی مخفی می‎شوند. 

پولشویی چیست؟

تاریخچه پولشویی

یونان باستان، مبدا پولشویی در جهان بود. اولین پولشویی‎هایی که صورت گرفت به این شکل بود که ماموران ایالتی، اقدام به پنهان کردن اموال و دارایی‌های خود می‎کردند تا از میزان مالیات پرداختی کم کنند. یا در برخی از موارد، مالیاتی پرداخت نکنند. در بقیه موارد نیز برای این که از مصادره اموال خود جلوگیری کنند، اقدام به پولشویی می‎کردند. حدود ۲۰۰۰ سال پیش در چین برای این که پادشاهان، اموال تاجران چینی را مصادره نکند، اموال خود را پنهان می‌کردند.

در برخی از موارد، علاوه بر پنهان کردن اموال، آن‎ها را به مناطقی دور ارسال کرده و بر روی آن‌ها سرمایه گذاری انجام می‌دادند. به همین ترتیب، پادشاهان با این قوانین، بسیاری از دارایی‌های مردم را مصادره می‌کردند. مردم نیز به دنبال راه‌هایی بودند تا مانع از مصادره اموال خود شوند. به همین دلیل، دارایی و پول خود را به خارج از کشور ارسال می‌فرستاند.لایحه‎های مختلفی برای مبارزه با پولشویی مطرح شدند. به طور مثال، یک سازمان دولتی در هفت کشور جهان ایجاد شد.

این سازمان دارای مزایای زیادی برای کشورهای دیگر بود که باعث می‌شد در تمامی نقاط جهان، دولت‌ها تحت فشار باشند و بر روی معاملات مالی و اطلاعات دیگر نظارت زیادی انجام دهند و اطلاعات به دست آمده را در این زمینه به اشتراک گذارند.

پولشویی چگونه انجام می شود؟

پولشویی دارای مراحل گوناگونی است که عبارتند از :

در مرحله اول، کارگزار یا کاریاب اقدام به تزریق پول کثیف به سیستم‌های مالی و بانکی می‌کند. سپس، با انجام تراکنش‌های مختلف و با استفاده از روش‌های پیچیده، پول را به حساب افراد مختلف، واریز می‌کنند تا منشا اصلی پول خلاف به دست آمده، مخفی بماند که به این مرحله لایه‌بندی می‌گویند.

در مرحله پایانی نیز پولی که برای عادی جلوه دادن پول غیر قانونی، به حساب‌های مختلف منتقل می‌شد، استفاده می‎شود.  وزارت خزانه‌داری آمریکا، پولشویی را برای این که درآمد غیرقانونی را قانونی جلوه بدهند، به سه مرحله تقسیم می‌کنند که شامل جایگذاری، لایه‌بندی و یکپارچه‌سازی است. در گام اول، منابع مالی نامشروع، به صورت مخفی وارد سیستم مالی می‌شوند.

پس از آن، این پول نامشروع، به حساب افراد مختلف انتقال می‌یابد تا باعث سردرگمی مسئولین مرتبط شود و در پایان نیز تا زمانی که پول‌های نامشروع، به صورت پاک به نظر برسد، یکپارچه‌سازی تراکنش‌های اضافی با سیستم مالی انجام می‌گیرد.

مجازات پولشویی

مجازات پولشویی

پولشویی دارای جرایم گوناگونی است که با توجه به نوع جرم اصلی و منافعی که از آن به دست می‎آید، متفاوت است. اگر درآمد و اموالی که از پولشویی به دست آمده است، در دسترس و موجود نباشد، باید مطابق با قیمت آن، پرداخت شود و چنانچه، منافع به دست آمده به مال دیگری تبدیل شده باشد، اموال حاصل، ضبط می‌شود. از دیگر جرایم پولشویی، جریمه نقدی است که باید یک چهارم از اموال به دست آمده از جرم به دولت پرداخت شود.

افرادی که جرمی را مرتکب می‌شوند و پس از آن اقدام به پولشویی می‌کنند، علاوه بر مجازات جرمی که مرتکب شده اند، محکوم به مجازات مربوط به پولشویی نیز می‌شوند. اگر سوالی در خصوص مجازات پولشویی داشتید، می‌توانید با بهترین وکیل بانکی مشورت کنید.

نکات پایانی

برخی از افراد می‎خواهند مسیر چندین ساله را در کوتاه‌ترین زمان طی کنند و به درآمد بالایی برسند، به همین دلیل جرایمی مانند کلاهبرداری و قاچاق مواد مخدر را مرتکب می‌شوند که یکی از این جرایم پولشویی است که مال نامشروع را پاک و مشروع جلوه می‌دهند كه دارای جرایم مختلفی است.

سوالات متداول در خصوص پولشویی

حکم کسی که پولشویی می‌کند، چیست؟

حکم کسی کع پولشویی کرده است، استرداد منابع درآمد و پرداخت جریمه یک چهارم عوایدی که در پولشویی حاصل شده است.

پولشویی در حالت کلی به چه معناست؟

به زبان ساده یعنی پوشاندن رد پول‌هایی که از روش‌های غیر قانونی به دست آمده است.

۵/۵ - (۱ امتیاز)