نفقه مبلغی است که به منظور رفع نیازهای اولیه زندگی، از جانب انفاق کننده به مستحق پرداخت میشود. مهمترین عامل در تعیین میزان نفقه، نیازهای اولیه فرد مستحق میباشد.یکی دیگر از عوامل مهم در تعیین میزان نفقه، تمکن مالی و میزان درآمد انفاق کننده است. در اصل میزان حق نفقه بر اساس نسبتی است که منفق و مستحق با هم دارند و حق و حقوقی که نسبت به یکدیگر دارند، مشخص میشود. پیشنهاد میکنیم این مقاله از ایران وکالت را مطالعه کنید تا از میزان نفقه و نحوه پرداخت آن مطلع شوید.
میزان نفقه چقدر است؟
نفقه انواع مختلفی دارد و با توجه به نسبت منفق با فرد مستحق، میزان نفقه مشخص میشود.
همان طور که میدانید میزان نفقه به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ به عنوان مثال میزان نفقهای که دادگاه برای تامین مخارج زوجه مشخص میکند شامل، هزینههای شخصی زن، هزینههای رفاهی، خرج و مخارج او قبل از ازدواج است. به شکلی که میزان نفقه فردی که قبل از ازدواج در رفاه کامل بوده و شرایط مطلوبی در زندگی داشته، باید هزینههای لازم برای تامین حداقل رفاه مانند دوران پیش از ازدواج را پوشش داده شود.
از این رو میزان نفقه وابسته به عدد ثابتی نیست. قبل از مراجعه به دادگاه فرد منفق و فرد دریافت کننده انفاق در مورد مبلغ نفقه به توافق میرسند.اما اگر انفاق کننده و مستحق در مورد مبلغ نفقه نتوانند به توافق واحدی برسند، تعیین مقدار نفقه بر عهده قانون گذار و کارشناس قضایی خواهد بود. حال در ادامهی مقاله میخواهیم به انواع نفقه و میزان هر یک از آنها بپردازیم.
تعیین میزان نفقه زوجه
نفقه زوجه از اهمیت بالایی برخوردار است تا جایی که پرداخت آن نسبت به دیگر انواع نفقه ارجحیت دارد. میزان نفقه زن با توجه به توافق بین زوجین مشخص میشود. زن و مرد باید با یکدیگر به سازش برسند و سعی کنند در مسائل مختلف زندگی به توافق برسند.
گاهی زوجین در مورد مدیریت درآمد و هزینههای زندگی به نتیجهگیری خاصی نمیرسند. در این صورت اگر زن و مرد زندگی مشترکی داشته باشند، در صورت تمکین زن از همسرش، به او نفقه تعلق میگیرد.تعیین مبلغ نفقه بر عهده دادگاه میباشد و چنانچه زوج از دادن نفقه کوتاهی کند، زوجه میتواند از همسر خود شکایت کند. میزان نفقه زن نسبت به میزان نفقه اقارب بیشتر است.
دادگاه براساس زندگی قبلی زوجه، مبلغ نفقه را تعیین میکند. در صورتی که زوجه ثابت کند در گذشته در رفاه بیشتری بوده، دادگاه مرد را محکوم به پرداخت نفقه میکند. وکیل خانواده میتواند در این خصوص مشکلات بین زوجین را حل کند.
میزان نفقه در دوران عقد
عقد، قراردادی است که در پی آن زن و مرد با هم ازدواج کرده و از آن به بعد نسبت به حقوق یکدیگر مسئول میباشند. بعد از جاری شدن خطبه عقد زوجین نسبت به هم محرم هستند و میتوانند با هم زندگی مشترکی داشته باشند. زن و شوهر در طول زندگی حقوق مختلفی نسبت به یکدیگر دارند که رعایت آنها موجب دلگرمی بیشتر آنها میشود.
پرداخت هزینههای زن در طول دوران عقد به رسوم مختلف و توافق زوجین وابسته است. مطابق قوانین مدنی پس از جاری شدن خطبه عقد، نفقه به زوجه تعلق میگیرد. زوجه موظف بوده در صورت دریافت نفقه، از همسر خود تمکین کند. البته به این نکته توجه داشته باشید؛ با وجود این که از نظر قانونی در دوران عقد به زن نفقه تعلق میگیرد، پرداخت نفقه در این دوران بین زن و مرد توافقی است.
در صورتی که مرد به توافقات صورت گرفته عمل نکند؛ زن میتواند این موضوع را به صورت قضایی پیگیری کند.
میزان نفقه فرزند
نزدیکترین فردی که در دستهی اقارب جای دارد فرزند است. میزان نفقه فرزند به عوامل متعددی وابسته است.
این نفقه شامل هزینههای اصلی زندگی مثل خوراک، پوشاک، تحصیل، مسکن و درمان برای فرزندان صرف میشود. میزان نفقه نوزاد، تنها شامل مخارج خوراک، پوشاک و درمان او میشود و نسبت به فرزندی که در حال تحصیل است و هزینههای مثل ایاب ذهاب، آموزش و غیره دارد، کمتر است.
فرزندان تا زمانی که بالغ شوند و قدرت کار کردن پیدا کنند و همچنین بتوانند از مهارتهایی که در سالهای تحصیل آموختهاند استفاده کنند و کسب درآمد کنند، مستحق دریافت نفقه هستند.میزان نفقه فرزند با توجه به هزینههای مورد نیاز فرزندان و سنها تعیین خواهد شد. در صورتی که پدری از پرداخت نفقه فرزند خودداری کند، فرزندان میتوانند با ثبت دادخواست عدم پرداخت نفقه، حق و حقوق خود را دریافت کنند.
جمع بندی
ما در این مقاله از ایران وکالت ، به بررسی به میزان نفقه و انواع آن پرداختیم؛ در صورتی که با هرگونه سوال در مورد میزان نفقه مواجه شدید، میتوانید با مشاورین حقوقی ما تماس حاصل بفرمایید. تیم مشاورهی حقوقی ما آمادهی پاسخگویی به سوالات شما به صورت رایگان میباشد.
آیا نفقه به تمام خرجهایی که زوج برای همسرش انجام میدهد گفته میشود یا به جز این خرجها قانوناً وظیفه دارد که ماهیانه مبلغی را هم به همسرش پرداخت کند؟
خوراک، پوشاک، مسکن و سایر نیازهای اولیه زن نفقه محسوب میشود. زحمتی که زن در خانه بر عهده دارد ؛اجرت المثل نام دارد.
تکلیف نفقه در زمان عقد برای زوجه که هنوز ازدواج نکرده است، چیست؟
هر گاه عقد نکاح دایم جاری شود، نفقه به زن تعلق میگیرد. برگذار نشدن عروسی دلیل بر ندادن نفقه نمیباشد.
ارسال پاسخ