banner

جرایم مواد مخدر

جرایم مواد مخدر

یکی از ارتکاب‌هایی که تقریبا همه کشورها با آن مخالف هستند، پخش یا توزیع مواد مخدر است و هر فردی چه در تولید چه در مصرف مواد مخدر دستی داشته باشد، مرتکب جرمی شده و قانون خود را موظف می‌داند تا به این جرم رسیدگی کند. در این مقاله از سایت ایران وکالت قصد داریم تا شما را با جرایم مواد مخدر آشنا کنیم.

مواد مخدر چیست؟

مواد مخدر به موادی گفته می‌شود که از ترکیبات شیمیایی تولید شده که قربانیان زیادی از جمله کودکان تا افراد سالخورده را در بر می‌گیرد و همچنین بسیاری از مجرمین به علت آگاه نبودن از جرایم مواد مخدر دست به مصرف یا تولید ترکیبات شیمیایی می‌زنند.

هنگامی که فرد این مواد را مصرف می‌کند تاثیراتی نظیر سرخوشی، وابستگی، نئشگی و مواردی از این قبیل را تجربه می‌کند که در آینده‌ای نچندان دور تاثیر مخرب و منفی را برای وی خواهد گذاشت و مقصر این تاثیرات مخرب، وابستگی‌ای است که وی به مواد شیمیایی پیدا کرده است.

اگر مصرف شخص طولانی مدت باشد دچار عواملی نظیر درد، کلافگی، تنش‌های شدید عصبی، اختلال در دستگاه گوارش را دارد، به همین علت مجلس قانون جرایم مواد مخدر را تصویب نمود تا مانع مصرف عموم بشود. لازم به ذکر است بدانید که جرایم مواد شیمیایی جزء جرایم کیفری به حساب می‌آید.

همانطور که می‌دانید موادهای مخدر به دو دسته صنعتی و غیر صنعتی تقسیم بندی شده که مجازاتی هم در پی دارد.

  • صنعتی : کوکائین، شیشه، کراک، هروئین و غیره.
  • غیر صنعتی : شیره، تریاک، سوخته، بنگ و غیره.

جرایم مواد مخدر غیر صنعتی

به گفته ۵ اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، جرایم مواد مخدر به وزن و حجم مواد حمل یا نگهداری شده بستگی دارد که به شرح ذیل است:

جرایم مواد مخدر غیر صنعتی تا پنجاه گرم

مجازات حبسی برای این مورد در نظر گرفته نشده است، اما فرد می‌بایست با پرداخت مبلغ ۴ میلیون ریال به صورت نقدی و همچنین پنجاه ضربه شلاق را تحمل نماید. لازم است بدانید که جزای نقدی هر سه سال یک بار با توجه به شاخص بانک مرکزی افزایش می‌یابد.

جرایم مواد مخدر غیر صنعتی

بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم

عدم مجازات حبس در پنجاه تا پانصد گرم هم صدق می‌کند اما جرایم نقدی که برای این جرایم مواد مخدر در نظر گرفته شده است حدود پنج تا پانزده میلیون ریال می‌باشد و همچنین وی می‌بایست حدود هفتاد و چهار ضربه شلاق را متحمل کند.

پانصد گرم تا پنج کیلو گرم

با توجه به حجم زیاد مواد نگهداری یا حمل شده، قانون مبارزه با مواد سه مجازات را در نظر گرفته‌اند که شامل:

  • پانزده تا شصت میلیون ریال جریمه نقدی
  • چهل تا هفتاد ضربه شلاق
  • دو تا پنج سال حبس تعزیری

ملزوم است بدانید که مجازات پانصد گرم تا پنج کیلوگرم که توسط قاضی اجرا می‌شود به عواملی از قبیل کیفیت دستگیری، سابقه کیفری، وضعیت متهم و غیره بستگی دارد که ممکن است برای هر فردی که مرتکب این جرم شده، متفاوت باشد.

مجازات پنج تا بیست کیلوگرم

با توجه به حجم زیادی که متهم در حال نگهداری یا حمل است، جرایم نقدی شصت میلیون تا دویست میلیون ریال را اصلاح مبارزه با مواد مخدر در نظر گرفته و همچنین پنج تا ده سال حبس تعزیری و علاوه بر موارد گفته شده، پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق را برای متهم در نظر گرفته‌اند.

البته شایان به ذکر است اگر فرد حمل کننده در مرتبه دوم برای جرایم مواد مخدر گیر افتاده باشد، به جای جریمه نقدی، توسط قانون اموال وی مصادره می‌شود و اما اگر مرتبه سوم باشد، حکم اعدام را اجرا می‌شود.

بیست تا یکصد کیلوگرم

مجازاتی که قانون برای بیست تا یکصد کیلوگرم در نظر گرفته است شامل:

  • هفتاد و چهار ضربه شلاق
  • پنج تا ده سال حبس
  • جریمه نقدی شصت تا دویست میلیون ریال
  • حجم مواد که توسط پلیس مبارزه با مواد مخدر گرفته شده است به ازای هر کیلوگرم بیشتر از بند ت، دو میلیون ریال یا دویست هزار تومان اضافه می‌شود.

به عنوان مثال اگر فردی با حجم ۶۰ کیلوگرم تریاک دستگیر شود، علاوه بر پنج تا ده سال حبس و جرایم نقدی شصت تا دویست میلیون ریال و همچنین هفتاد و چهار ضربه شلاق، شخص ۴۰ کیلوگرم تریاک اضافه‌تر از بند ت را حمل می‌نمود که به ازای هر کیلوگرم فرد می‌بایست دو میلیون ریال بپردازد، یعنی جریمه نقدی که شخص باید در آخر پرداخت نماید حدود صد و چهل تا دویست و هشت میلیون ریال است.

جرایم مواد مخدر صنعتی

مجازاتی که برای مواد مخدر صنعتی در نظر گفته‌اند، تنها به وزن مواد مخدر بستگی دارد و نوع مواد هیچ دخالتی در نوع مجازات ندارد به همین مجازات فرد حمل کننده و نگهدارنده به یک صورت است.

جرایم مواد مخدر هروئین و صنعتی

با توجه به ماده ۸ قانون اصلاح مبارزه با مواد مخدر، اگر فردی مواد صنعتی از قبیل هروئین، کوکائین و مرفین را وارد کشور کند یا به گونه‌ای حمل و نگهداری نماید، با توجه به میزان اندازه‌ای که شخص وارد کرده است مجازاتی برای وی بریده می‌شود.

جرایم مواد مخدر صنعتی

یک تا پنج سانتی گرم

این حجم از مواد که مقداری ناچیز و بسیار کمی را به خود اختصاص داده، صرفا جرایم نقدی و شلاق را در نظر گرفته‌اند و هیچ قانون‌گذاری برای این مجازات، قانون حبس را در نظر نگرفته است. که جرایم آن شامل پانصد تا یک میلیون ریال و همچنین بیست تا پنجاه ضربه شلاق می‌باشد.

مواد مخدر صنعتی بیش از پنج سانتی گرم تا یک گرم

جریمه نقدی که برای پنج سانتی گرم تا یک گرم در نظر گرفنه‌اند حدود دو تا شش میلیون می‌باشد و همچنین سی تا هفتاد ضربه شلاق را وی می‌بایست تحمل کند. البته شایان به ذکر است که قاضی با توجه به اثرات زیانباری که مواد صنعتی به دنبال دارد، مجازات شدیدتری را در نظر گرفته است.

نتیجه

قانون‌گذاران جرایم مواد مخدر را با توجه به حجم و سایزی که متهم در حال حمل یا نگهداری باشد، اندازه‌گیری می‌کنند و همچنین شدت جرایم در مواد مخدر صنعتی و غیر صنعتی متفاوت می‌باشد؛ به علت آسیب‌های زیانباری که مواد مخدر صنعتی به دنبال دارد، شدت جرایم در مواد مخدر صنعتی بیشتر است.

برای اطلاعات بیشتر درباره جرایم مواد مخدر می‌توانید با بهترین وکیل مواد مخدر ایران وکالت در تماس باشید تا بتوانید همه سوال‌های حقوقی و همچنین سوالات مواد مخدر خود را بپرسید!

۵/۵ - (۱ امتیاز)