از آنجا که حجم بالایی از دعاوی حقوقی در دادگاهها با موضوع ارث و میراث مطرح میشود اطلاع از قواعد آن الزامی است. خواندن تنهای این نوشتار نمیتواند تمامی موارد خاص دعاوی ارثی را پوشش دهد و شما نیازمند کمک یک وکیل ارث نیز خواهید بود. سعی بر این است راهنمای جامعی از قانون ارث در ایران را در ادامه ارائه دهیم. با ما همراه باشید.
ارث را بیشتر بشناسید
اموالی که پس از فوت فرد به بازماندگان وی تعلق میگیرد تعریف عرفی و قانونی ارث است.
در تعریف حقوقی ارث که در دادگاه و توسط وکیل ارث پیگیری میشود تفاوت چندانی با عرف ارث ندارد. در وجه قانونی ارث تقسیم و انتقال پس از ادای حقوق و دیون میت امکانپذیر است که ابتدا هزینه کفن و دفن و بدهیهای مالی و وصیت وی را از داراییها کسر میشود و سپس باقی مانند اموال طبق قانون ارث در ایران بین بازماندگان تقسیم میشود.
ترکه را بیشتر بشناسید
در قانون ارث در ایران، ترکه و ارث نعنای نزدیکی به هم دارند. در تعریف ترکه میتوان کلیه اموال و حقوق مالی که بعد از کسر دیون و تعهدات متوفی باقی میماند را نام برد. قانون ارث در ایران بر اساس احکام قرآن تنظیم شده است و دقت در آن به دلیل تاکید قرآن و احادیث بسیار بالا است.
طبقات ارث را بیشتر بشناسید
طبق قانون ارث در ایران برای تقسیم اموال میبایست بر اساس طبقات ارث پیش رفت. ارث به موجب دو عنوان تقسیم میشود: نسب و سبب.
منظور از نسب ارتباط و اتصال افراد بر اساس ولادت شرعی است. نسب شامل ۳ طبقه میشود و هر طبقه دو درجه دارد. در ادامه به معرفی طبقات ارث میپردازیم.
- طبقه اول ارث بر اساس نسب
پدر و مادر متوفی، فرزند متوفی، در صورت نبود فرزند نوه متوفی
- طبقه دوم ارث بر اساس نسب
پدر بزرگ و مادر بزرگ پدری و مادری متوفی، برادر و خواهر پدر متوفی، برادر و خواهر مادر متوفی، در صورت نبود آنها فرزندانشان
- طبقه سوم ارث بر اساس نسب
عمو و عمه، دایی و خاله، فرزندان در صورت نبود ایشان، عمو و عمه، خاله و دایی پدر متوفی در صورت نبود خانواده درجه اول طبقه سوم ارث.
منظور از سبب افرادی که بر اساس زوجیت و ولاء با متوفی نسبت دارند.
- زوجیت
ازدواج دائم زن و شوهر را نسبت به یکدیگر مزم به ارث میکند و در طبقات ارث نام برده نمیشود چرا ک هبا وجود تمامی حقوق باقی طبقات ارث این دو وارث ثابت یکدیگرند.
- ولاء
پیوند و علقه دو نفر و یا بیشتر غیر از روابط زوجیت و نسب است.
موانع تحقق ارث را بیشتر بشناسید
در قانون ارث در ایران، اموری که به موجب آن شرایط ارث وراث میتواند تغییر کند، شامل قتل، کفر، زنا و لعان است. به موجب اثبات هر یک از این موارد در خصوص هر یک از وراث قانون ارث در خصوص آنها تغییر میکند و ممکن است به طور کلی از ارث محروم شوند.
در صورتی که در شهرهای دیگر ایران به دنبال بهترین وکیل مشهد، بهترین وکیل شیراز، بهترین وکیل اصفهان، بهترین وکیل تبریز و بهترین وکیل کرج و … هستید میتوانید با ما در ارتباط باشید.
قانون ارث در ایران را به طور کلی بشناسید
بر طبق قانون ارث در ایران اولویت تقسیم و انتقال سهم با همسر اوست. سهم ارث زن به اندازه یک هشتم از کل ارث جدا و منتقل میشود. مابقی ارث میان فرزندان متوفی تقسیم میشود. اگر که متوفی تنها یک فرزند داشته باشد کل ارث به او میرسد اما اگر متوفی چند فرزند دختر و پسر داشته باشد سهم اولاد پسر دو برابر اولاد دختر محاسبه میشود.
اگر متوفی زودتر از پدر و مادر خویش فوت کند سهم پدر و مادر او یک ششم اموال خواهد بود. در صورتی که متوفی صاحب یک اولاد دختر باشد در ابدا بعد از تقسیم سهم همسر وی باقی اموال نصف و به اولاد دختر منتقل میشود. نصف دیگر ارث به وراث دیگر که پدر و مادر متوفی است میرسد.
در آخر
قانون ارث در ایران به طور کلی به شرح این نوشتار است، اما در مواردی غیر از قواعد ذکر شده، بازماندگان متوفی میبایست از یک وکیل ارث مجرب کمک بگیرند و تقسیم ارث را قانونی انجام دهند. میتوانید برای اطلاع از وظایف و ویژگیهای بهترین وکیل ارث به نوشتار مرتبط با آن در سایت ایران وکالت مراجعه کنید.
سؤالات متداول
برای درخواست گواهی انحصار وراثت چه مدارکی لازم است؟
گواهی فوت، کپی شناسنامه وراث، کپی عقدنامه همسر دائمی، گواهی ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث، استشهادنامه دال بر منحصر بودن ورثه به افرادی که نام آن ها ذکر شده است.
سهمالارث چگونه بین طبقات سهگانه تقسیم میشود؟
ابتدا سهمالارث زوج و زوجه تعیین میشود. سپس بهترتیب سهمالارث طبقهی اول، طبقهی دوم و درنهایت طبقهی سوم پرداخت میشود.
ارسال پاسخ