banner

مجازات سقط جنین

مجازات سقط جنین

مجازات سقط جنین ممکن است در هر کشور و جامعه ای متفاوت باشد. سقط جنین یا به عبارتی  از بین  بردن و افتادن جنین از رحم و غیره، اتفاقی است که طی آن، جنین پیش از هفته دوازدهم بارداری از بین می رود. سقط جنین در چند حالت ممکن است اتفاق بیفتد. در حالت اول اگر با دلایل پزشکی و  وجود مشکلی در روند رشد، پزشک دستور سقط بدهد، مادر می تواند انتخاب کند که بارداری ادامه یابد یا خیر. 

در حالت دوم هیچ دلیل پزشکی برای از بین بردن جنین وجود ندارد و تنها خواسته ی والدین مطرح است. سقط جنین در نوع دوم، در اکثر کشورهای جهان غیرقانونی است و جرم محسوب می شود. در حالت دیگر، ممکن است جنین خود به خود و ناگهانی به علت بروز مشکلی در روند رشد و سلامتی از بین برود. ما در این مقاله از ایران وکالت مسائل مربوط به سقط جنین عامدانه را بررسی می کنیم.

سقط جنین تا چند ماهگی مجاز است ؟

سقط جنین پیش از پایان سه ماهه اول بارداری امکان پذیر است. پزشکان فقط در صورتی که بارداری، جان مادر یا جان مادر و فرزند را باهم به خطر بیندازد، اجازه ی سقط جنین دارند؛ در غیر اینصورت مرتکب جرم و تخلف پزشکی شده اند.

 سقط جنین پیش از سه ماهه بارداری خطرات کمتری دارد؛ اما اگر بعد از سه ماه  انجام شود، ریسک و خطرات آن بسیار زیاد است. سقط جنین باید با دستور قانونی پزشک و به دست یک متخصص انجام شود. در صورتی که این جراحی توسط افراد نامناسب و غیر متخصص انجام گیرد، عوارضی مانند  عفونت و خونریزی شدید، سوراخ شدن رحم، ناباروری و سقط مجدد و حتی  بارداری‌های خارج از رحم داشته باشد.

مجازات سقط جنین غیر قانونی

مطلب مرتبط: سقط جنین غیر قانونی

مجازات سقط جنین

سقط جنین تقریبا در بیشتر کشورهای دنیا جرم محسوب می شود. یکی از دلایل این مسئله این است که با رایج شدن سقط و افزایش وقوع آن، به رشد جمعیت و چرخه اقتصادی آسیب بزرگی می زند. 

هر کشوری طبق قوانین و اعتقادات جامعه خود، برای سقط جنین مجازات متفاوتی در نظر می گیرد. ایران یک کشور اسلامی است و علاوه بر مسئله غیر مجاز بودن، روی حرام بودن آن حساسیت زیادی دارد. از منظر قانون مجازات اسلامی، سقط جنین از اولین مرحله بسته شدن نطفه قابل مجازات است. قوانین مجازات سقط جنین در کشور جمهوری اسلامی ایران در حالات مختلف وقوع سقط به شرح ذیل است.

ماده های قانون مجازات اسلامی مربوط به مجازات سقط جنین

ماده های ۴۸۷ تا ۴۹۳ و ۶۲۲ تا ۶۲۴ در قانون مجازات اسلامی به این مسئله پرداخته اند:

  • هر کس عالماً عامداً به واسطه ضرب یا اذیت و آزار زن حامله، موجب سقط جنین می شود، علاوه بر پرداخت دیه یا قصاص حسب ‌مورد به حبس از یک تا سه سال محکوم خواهد شد
  • اگر ماما، پرسنل داروخانه و یا خود پزشک با تهیه اقلام و وسایل مورد نیاز برای سقط و یا کمک به روند سقط، دو الی پنج سال محکوم به حبس است 
  • اگر فرد عادی موارد ذکر شده در بند قبل را انجام دهد از شش ماه تا یک سال محکوم به حبس است؛ مگر در صورتی که ثابت شود برای نجات جان مادر اقدام کرده است.
  • در ماده های ۴۸۷ تا ۴۹۳ به حالات دیگر سقط جنین پرداخته شده، جزای آن پرداخت دیه می باشد.
  • اگر فردی با بی دقتی و عدم رعایت قوانین مثلا در رانندگی، باعث فارغ شدن مادر باردار، پیش از موعد شود و کودک مرده به دنیا بیاید، مرتکب قتل غیرعمد شده است که مجازات آن دو تا شش ماه حبس و پرداخت دیه در صورت درخواست والدین و مصدومین است.
  • اگر مادری سهوا یا عمدا جنین را از بین ببرد، به پرداخت دیه محکوم می شود.

مجازات سقط غیر قانونی جنین

دیه سقط جنین

در بحث دیه سقط جنین، دیه نسبت به سن رویان معین می شود. یعنی اگر سقط در ماه های آخر بارداری رخ دهد مبلغ دیه جنین افزایش پیدا می کند . برای اطلاع بیشتر در این زمینه می توانید با بهترین وکیل دیه مشورت کنید.

سقط جنین در چه صورتی مجاز است؟

در صورتی که جنین دچار بیماری، نقص عضو، عقب ماندگی باشد و در صورتی که ادامه بارداری و نگهداری جنین، جان مادر به خطر بی‌اندازد. این موارد باید  توسط سه پزشک معتبر و متخصص که مورد تایید پزشکی قانونی هستند، تشخیص  داده شود. مادر با حضور در پزشکی قانونی رضایت خود را برای سقط جنین اعلام میدارد و نیازی به حضور پدر نیست.

ایران و سایر کشورهای اسلامی، عمل سقط جنین را حرام و گناهی نابخشودنی می دانند. این کار در کشورهای اسلامی جرم است و مجازات سنگینی دارد. 

۵/۵ - (۲ امتیاز)