banner

درخواست مهریه

درخواست مهریه

مهریه در حقوق مدنی اموال خاصی است یا چیزی که جانشین مالکیت است و به عنوان یک حق شرعی به محض وقوع ازدواج بر مرد تحمیل می شود. بنابراین با وقوع ازدواج، زن می تواند در هر زمان مهریه را از شوهر خود مطالبه کند. با ما در ایران وکالت همراه باشید تا شما را با مراحل درخواست مهریه آشنا کنیم.

دعوا و درخواست مهریه در طی سالهای اخیر به دلیل افزایش و فراگیری با محدودیت هایی روبرو شده است. در واقع قانون گذار سعی کرده از طریق این روش تعداد دعاوی درخواست مهریه را کاهش دهد. اجرای مهریه و روند دریافت آن به مدت زمان زیادی نیاز دارد. به دلایل مختلف برخی از زنان از مهریه خود چشم پوشی می کنند و با توافق از یکدیگر جدا می شوند.

اما بسیاری از آنها همچنین می خواهند حقوق خود را به صورت قانونی بدست آورند و از همسر خود مطالبه کنند. راههای مختلفی برای دریافت مهریه وجود دارد که در زیر به آنها اشاره می شود. همسر یا وکیل می توانند از سه روش مختلف برای اعمال مهریه استفاده کنند: شورای حل اختلاف، دادگاه و اجرای ثبت.

درخواست مهریه از طریق شورای حل اختلاف

درخواست مهریه از طریق شورای حل اختلاف

در صورتی که مبلغ مهریه از ۲۰ میلیون تومان کمتر باشد، پرونده به شورای حل اختلاف داده می شود تا بررسی و اجرا شود. پرونده های بالاتر از مبلغ مذکور را دادگاه بررسی می کند.

به اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه 

  • برای گرفتن هرگونه حقی از شخصی که مدیون است لازم است شرایطی رعایت شود و زمانی را در این راه صرف کرد. این امر نیازمند پروسه ای در دادگاه است که به اجرا گذاشتن مهریه معروف است.
  • زنان برای اینکه ثابت کنند که چنین حقی دارند، باید با دلیل و سند موثقی به دادگاه خانواده مراجعه کنند و برای درخواست مهریه دادخواستی را تنظیم کرده و منتظر نوبت رسیدگی به دادخواست خود باشند.
  •  با ابلاغ نوبت رسیدگی به شوهر، مهلت ۱۰ روزه ای برای پرداخت مهریه به همسرش در نظر گرفته می شود.
  • از آنجا که روند رسیدگی به دعاوی مهریه مستلزم صرف زمان طولانی است در طی آن شوهر می تواند اموال خود را به طرز فریبنده ای به دیگران منتقل کند و در نتیجه با ناتوان جلوه دادن خود از بار پرداخت مهریه فرار کند.
  • برای جلوگیری از این اقدام شوهر، زن می تواند از دادگاه بخواهد دستور امنیتی صادر کند که بر اساس آن اموال شوهر به اندازه مهریه اصلی یا معادل آن یا بخشی از آن قبل از صدور حکم نهایی مصادره می شود. با این مصادره نقل و انتقال اموال مرد ممنوع است و زن در دستیابی به حق خود آسوده تر می شود.

لازم به ذکر است که زوجه می تواند همزمان با تنظیم دادخواست مهریه، نسبت به توقیف اموال اقدام نماید.

به اجرا گذاشتن از طریق اجرای ثبت

به جای مراجعه به دادگاه، می توان از روش غیر قضایی و در مواردی آسان تر برای دریافت مهریه اقدام کرد و آن مطالبه مهریه از طریق صدور اجرائیه ثبتی می باشد.

با توجه به اینکه مهریه نوعی بدهی از طرف مرد به زن است و در سند رسمی ازدواج نیز ثبت شده است، طبق مواد ۹۲ و ۹۳ قانون ثبت اسناد و املاک، زن می تواند مهریه خود را اجرا و از طریق اداره ثبت دریافت کند.

درخواست مهریه بدون طلاق ممکن است؟

درخواست مهریه بدون طلاق ممکن است؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بر اساس قوانین موجود درخواست مهریه بدون طلاق امکان دارد. مهریه یک پرونده مالی است که از پرونده طلاق مجزا می باشد و درخواست مهریه با وقوع طلاق هیچ گونه ارتباطی ندارد.

طبق عرف و سنت خانواده ها در جوامع ما مهریه هایی که برای زنان تعیین می شود، صرف نظر از سطح مالی مرد است و فقط طبق سنت های خانواده است. به همین دلیل است که هنگام بروز مشکلات در سطح خانواده، زنان از مهریه به عنوان اهرم فشار استفاده می کنند و از این طریق اموال مرد را تصرف می کنند.

جمع بندی

با توجه به قوانین حقوقی جاری در کشور ما در مورد مهریه به عنوان حقی که از ابتدا برای زن در نظر گرفته شده است، قوانینی نیز وجود دارد که مطالبه یا اجرای مهریه توسط زن را تضمین می کند، حتی اگر طلاق وجود نداشته باشد. زن می تواند مهریه خود را پس از یک روز ازدواج تقاضا کند و مراحل لازم را برای درخواست مهریه انجام دهد. شما برای درخواست مهریه می‌توانید به بهترین وکیل خانواده مراجعه کنید.

برای مشاوره حقوقی روی لینک مربوط کلیک کنید.

سؤالات متداول

آیا به اجرا گذاشتن مهریه شرایطی دارد؟

بله. مهریه ای قابل به اجرا گذاشتن است که ۱)ارزش مالی داشته باشد. ۲)مشخص و معین باشد، ۳)قابل تملک و مشروع باشد.

پرداخت مهریه به چه صورت انجام می‌گیرد؟

مرد موظف است در ابتدا ۱۱۰ سکه تمام بهار آزادی پرداخت کند. در صورتی که این کار را انجام داد، بابت مابقی مهریه حکم جلب برای او صادر نمی‌شود. مابقی مهریه با معرف اموال وی به دادگاه مطالبه می‌شود.

۵/۵ - (۱ امتیاز)