مراحل دریافت و صدور سند مالکیت و قوانین مرتبط با آن، از آن دسته از مسائلی است که هر شخصی در زندگی خود بهتر است از قوانین و اصول اولیه آن آگاهی داشته باشد. دراین نوشته از ایران وکالت ، ما را همراهی کنید تا به بررسی نحوهی اخذ یک سند مالکیت بپردازیم.
سند مالکیت چیست؟
در ماده ۱۲۸۴در قانون مدنی، هر نوشتهای که در مقام دفاع یا دعوی قابل استنداد باشد. طبق ماده ۱۲۸۷ قانون مدنی که تعریف کامل تری را دربارهی اسناد رسمی به ما میدهد، میتوان گفته که :
اسنادی که در حضور مامورین رسمی اداره ثبت اسناد، املاک و در دفاتر رسمی ثبت اسناد به ثبت رسیده باشند، رسمی و معتبر هستند.
از آنجایی که آگاهی کامل در برابر مسائلی مانند اخذ سند ملکیت یا ملکی دارید و به مشکل برخورد کردید؛ بهتر است از بهترین وکیل شهرداری نیز کمک بگیرید.
انواع اسناد مالکیت
- شش دانگی : به معنای شش جهت که وقتی یک شخص مالکیت کامل یک ملک را در اختیار دارد، گفته میشود که سند شش دانگ این ملک برای آن شخص است. این نوع از اسناد یکی از معتبرترین و بهترین در بین اسناد مالکیت بهشمار میرود.
واژه هایی مانند بالا و پایین به فضای بالایی و زیرزمین ملک اشاره دارد که گویای مالکیت کامل صاحب سند نسبت به کل ملک است. همچنین مسائل و دعوی حقوقی در مورد اسناد مالکیت شش دانگ بسیار کم است؛ زیرا از اعتبار بالایی برخوردار است، در نتیجه این نوع اسناد یکی از مهمترین از انواع اسناد مالکیت محسوب میشود.
- تک برگ : دیگر با گذرزمان و پیشرفت روزمره جهان، اسناد رسمی تهیه میشوند که به صورت اینترنتی و الکترونیکی تایپ شده تا قابلیت تغییر به صورت دستی را نیز نداشته باشند.
این نوع از اسناد برای یک فرد مشخصی و منحصر بفرد تهیه شده و اگر زمانی همان شخص صاحب سند تصمیم گرفت که ملک خود را به فروش بگذارد، اخذ سند مالکیت برای فرد خریدار راحت تر شده و نیز یک سند جدید تنظیم و تهیه میشود.
نگهداری راحت و آسان،دارا بودن اطلاعات بسیار دقیق نسبت به اسناد قدیمی و دقت به مسائل مانند جزئیات ساختمان را میتوان از مزایای این نوع از اسناد حساب کرد.
- مشاع : به معنای شریک بودن و زمانی تنظیم و تهیه میشود که چندین شخص قصد دارند یک ملک را باهم شریک شوند و هرکدام مالکیت قسمتی از آن را به نام خود به ثبت برسانند.
- مفروز : نوعی از سند ملکی برخلاف اصول سند ملکی مشاع، که در آن شخص دارنده یک بخش ملک تصمیم دارد ملک خود را از حالت مشاع خارج کرده و ملکی جدا برای خود داشته باشد.
- وقفی : هنگامی که صاحب یک ملک تصمیم گرفته تا زمین خود را وقف کند، اداره اوقاف سند مربوطه را بصورت ۹۹ ساله به دیگران منتقل میکند تا در مقابل آن اجازه دریافت کند. بر طبق قانون خرید و فروش املاک اوقافی بدون هماهنگی سازمان اوقاف ممنوع شمرده میشود .
- المثنی : یا سند جایگزین که در زمان هایی قابل صدور است که اصل سند شما در هنگامه سیل، آتش سوزی یا حتی دزدی ازبین رفته باشد.
- عرصه و اعیان : سند عرصه مرتبط با مساحت معینی از زمین که در آن ملک ساخته میشود و سند اعیان مربوط به واحدهایی هستند که روی آن زمین ساخته میشوند.
- وکالتی : گاهی افراد بیمار، ناتوان و یا حتی افرادی که زمان کافی برای رسیدگی ندارند و نمیتوانند خودشان به امور رسیدگی کنند، فرد دیگری را به عنوان وکیل استخدام میکنند تا او در غیاب آنها به رسیدگی امور بپردازد و برای همین جهت سندی با نام وکالتی را تنظیم میکنند.
- ورثه ای : افراد بعد از وفات مالک زمین قادرند تا با ارائه مدارک مورد نیاز به سازمان مربوطه، سهم الارث خود را مشخص و سند ورثهای را اخذ کنند.
- معارض : زمانی که همزمان دو سند رسمی که هردوی آن ها برای یک ملک ثبت و صادر شده باشند، با توجه به ماده ۵ لایحه قانونی مربوط به اختلالات و اشتباهات ثبتی است،که دادگاه بررسیهای لازم را انجام داده و در نهایت یکی از آن اسناد را باطل میکند.
- تفکیکی : برای مواقعی است که یک ملک بین چندین شخص تقسیم شده باشد و قسمتهای آن از طریق اسناد مختلف با یکدیگر تفکیک شده باشند.
- بنچاق : قبل از اینکه نظام مدیریتی برای ثبت اسناد الکترونیک و یکپارچه شود، مردم برای اینکه تفاوقی را بین خودشان شکل بدهند قراردادهایی را تنظیم میکردند و آن را پیش افراد سرشناس یا علما میبردند، اگر به مهر و امضا میرسید سندی رسمی و معتبری ایجاد میشده که در اصطلاع عامیانه به آن بنچاق میگفتند.
- شورایی : به سندی گفته میشود که توسط شورای محلی یک منطقه به مهر و امضا رسیده ولی دارای اعتبار نیست.
توجه داشته باشید که این نوع سند یک سند کملا رسمی نیست و یک سند عادی محسوب میشود. برای اخذ سند مالکیت و گرفتن اعتبار و تبدیل آن به یک سند رسمی بایستی مراحل قانونی و اصولی زیادی در ادارات ثبت اسناد طی شود تا سند دارای اعتبار باشد.
- رهنی : در بسیاری از موارد خریداران در هنگام خرید یک خانه یا ملک از تسهیلات و وام بانکی بهره میبرند. در این صورت سند تا مدتی که وام پرداخت میشود در رهن بانک نگه داشته میشود.
- منگولهدار : درحقیقت سندهایی هستند که توسط اداره ثبت اسناد با یک نخ و یک قطعه سرب پلمپ شدهاند که صحت رسمی و قابل اطمینان بودن آن را تایید میکند.
اقدامات لازم برای اخذ سند مالکیت
تهیه مدارک لازمه
برای اخذ و دریافت سند مالکیت در اسناد قولنامه ای، کپی گرفتن از سند اولیه یا همان سند مالک و قولنامه ای که شخص را به مالک اولیه مرتبط میکند، و در اسنادی که بصورت مشاعی تنظیم شده باشند، سند مورد نظر و همچنین در صورت امکان وکالت نامه را نیز بایستی در دسترس داشته باشید.
تهیه مختصات (UTM) و نقشه ملک + سی دی فایل
در مرحله بعدی برای دریافت سند مالکیت، متقاضی بایستی از طریق مراجعه به یک کارشناس رسمی نقشه کشی سازمان دادگستری و یا یک مهندس نقشه بردار سازمان نظام مهندسی جهت تهیه مختصات UTM اقدام کرده و سپس فایلی که از سوی سازمان ثبت و معرفی ارائه شده( parcelmal.xls ) و اطلاعات و مندرجات نقشه UTM را از آن مهندس دریافت کند.
ارسال مدارک
- کپی از سند مالکیت
- اصل کارت ملی و شناسنامه
- نسخه اصلی و کپی کل قولنامههای استنادی و یا حتی مالکی که سند قبلا به نام او صادر شده یا اصل سند در اسناد مشاعی و مشخصات آن
- نقشه ملک تهیه شده با مختصات UTM
- فیش بانکی برای هزینه تقاضا ( نیازی به اسکن نیست )
دقت داشته باشید که اسکن تمامی مدارک گفته شده با فرمتهای jpg/png باشد و حداکثر حجم فایل ۱۵۰ کیلوبایت باید ارسال شود.
تکمیل فرم اولیه و درخواست پذیرش
بعد از اینکه تمام مراحل فوق را به انجام رساندید میتوانید با مراجعه به یک کافی نت و از طریق سامانه sabtemelk.ir درخواست پذیرش دریافت سند مالکیت خود را تکمیل و شماره ورود به این سامانه را دریافت نمایید.
ارسال مدارک برای واحد ثبتی
بعد از تکمیل فرآیند فوق، فرم درخواست پرینتی بههمراه مدارک گفته شده در مراحل قبلی پست خود را سفارشی کرده و به ارسال واحد ثبتی ارسال کنید. یک کد رهگیری بیست رقمی را دریافت میکنید که باید آن را ذخیره کنید. بعد از طی کردن مراحل اگر قصد ورود مجدد به سامانه و به پایان بردن تقاضایتان را داشتید میتوانید با استفاده از کد رهگیری دریافت شده و کد ملی برای اخذ شماره پرونده خود اقدام کنید.
سند مالکیت چیست؟
سند مالکیت به سندی گفته میشود که در حضور مامورین رسمی اداره ثبت اسناد و املاک یا دفاتر رسمی اسناد به ثبت میرسد و دارای اعتبار است.
اقدامات لازم برای اخذ سند مالکیت چیست؟
اقدامات لازم به ترتیب شامل: تهیه مدارک لازمه، تهیه مختصات و نقشه ملک، ارسال مدارک، تکمیل فرم اولیه و درخواست پذیرش و در انتها ارسال مدارک برای واحد ثبتی است که پیشنهاد میشود برای بررسی هر یک وارد سایت شوید.
ارسال پاسخ