banner

مالیات بر دارایی چیست؟

مالیات بر دارایی

یکی از انواع مالیات‌های مستقیم، مالیات بر دارایی می‌باشد. این نوع مالیات بر اساس ثروت و دارایی اشخاص تعریف می‌شود. همچنین، مالیات بر دارایی از وجوهی است که دولت از مردم اخذ می‌نماید. مالیات از زمان‌های گذشته تا به امروز یکی از راه‌های تامین هزینه‌های مورد استفاده جهت اداره کشور و مجهز کردن نیروی دفاعی بوده است. مالیات بر دارایی بین سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۶ سهمی از مالیات‌های مستقیم داشته است که این سهم چیزی بالغ بر ۵.۷ درصد می‌باشد. برای محاسبه مالیات بر ثروت و دارایی خود می توانید با بهترین وکیل مالیاتی مشورت کنید.

انواع مالیات

مالیات‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • مالیات مستقیم
  • مالیات غیرمستقیم

اگر بخواهیم برای این دسته‌بندی تعریفی داشته باشیم، می‌توان اینگونه بیان کرد که، اگر به اشخاص حقیقی و حقوقی به صورت مستقیم این مالیات‌ها واگذار شوند و همچنین اخذ آن‌ها نیز به طور مستقیم صورت پذیرد، مالیات مستقیم ( که مالیت بر دارایی جز همین دسته است)خواهد بود، در غیر این صورت مالیات غیرمستقیم می‌باشد.

انواع مالیات مستقیم

  • مالیات بر دارایی
  • مالیات بر درآمد
  • مالیات‌های وضع شده بر واردات
  • مالیات‌های وضع شده بر مصرف و فروش

ما در ادامه قصد داریم یکی از انواع مالیات‌های مستقیم که مالیات بردارایی می‌باشد را به شما عزیزان شرح دهیم. پس همچنان با ما همراه باشید.

معرفی مالیات بر دارایی

مالیات بر دارایی (property tax ) بر هر آنچه که یک شخص دارد، از جمله املاک، تعلق می‌گیرد. همچنین، دارایی‌ای که به صورت ارث به شخص داده شده باشد، شامل مالیات بر دارایی است. علاوه بر مالیات بر دارایی که به صورت ارثی به فرد تعلق می‌گیرد، چهار نوع مالیات بر دارایی دیگر نیز وجود دارد که طبق قانون مالیات مستقیم در سال ۱۳۶۶ اعمال گردیده است. این مالیات بر دارایی عبارتند از:

  1. مالیات سالانه املاک. (که در سال‌های اخیر حذف شده است)
  2. مالیات مستغلات مسکونی که به هردلیلی خالی از سکنه است. (این مورد نیز حذف شده است)
  3. مالیات بر زمین‌های بایر (این نوع مالیات نیز غیرقابل اجرا می‌باشد)
  4. مالیات حق تمبر

مواردی که با حذف شدن یا غیرقابل اجرا بودن همراه است، در سال ۱۳۸۰ با انجام اصلاحاتی صورت گرفت و از این موارد مالیات بر دارایی، فقط مالیات بر ارث و مالیات حق تمبر باقی مانده است. که در ادامه به آن‌ها پرداخته ایم.

انواع مالیات بر دارایی

مالیات بر ارث (یکی از انواع مالیات بر دارایی)

زمانی که شخصی بر اثر فوت از دنیا می‌رود، اموالی که از او به جا می‌ماند به وراث می‌رسد. فردی که به عنوان نماینده متوفی یا ورثه وی انتخاب شده است، باید طی مدت ۶ ماه بعد از روز فوت شخص، به سازمان امور مالیاتی رجوع کند. این امر به این دلیل انجام می‌شود که ابتدا اسناد لازم داده شوند، سپس بدهی‌ها و مجموع دارایی‌های متوفی در اظهارنامه مالیات بر ارث، ثبت شوند.پس از انجام این مراحل، گواهینامه‌ای جهت تصدیق انجام اظهارنامه توسط ورثه به وراث اهدا می‌شود. داشتن این مدرک، در اخذ گواهی مربوط به حصر (انحصار) وراثت بسیار ضروری می‌باشد.

زمانی که گواهی انحصار وراثت تقدیم وراث شد، هر کدام از وارثان قانونی می‌توانند از سهم ارث خود مطلع شوند.لازم به ذکر است، بعد از تکمیل اظهارنامه، برای صاف کردن همه بدهی‌های شخص متوفی، تمام دارایی‌های وی قیمت گذاری می‌شوند و پس از آن مالیات بر ارث، بسته به ارث هرکدام از وارثان محاسبه می‌شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مالیات بر ارث و گرفتن وکیل در آن حوزه، می‌توانید به صفحه بهترین وکیل ارث مراجعه کنید.

عوامل تعیین کننده درصد و مبلغ مالیات بر ارث

عواملی که بر نرخ معافیت مالیاتی ارث تاثیر مستقیم دارند عبارتند از:

  • نسبت خانوادگی وارث با شخص متوفی
  • نسبت خانوادگی هریک از وارثین
  • ارزش ملک
  • تعیین معافیت مالیاتی برای مالیات بر ارث
  • دارایی‌های به جا مانده از فرد متوفی

مالیات بر ثروت

وارثان قانونی

وارثان به لحاظ قانونی و نسبت درجه خانوادگی با متوفی، به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  1. وراث دسته اول: این دسته شامل پدر، مادر، همسر، فرزند و نوه می‌باشد.

مبلغ ارث هر مقدار که باشد ابتدا ۳ میلیون از آن برای معافیت کسر می‌شود. اگر مبلغ ارث ۵ میلیون باشد، وراث ۵ درصد آن را باید مالیات دهند. اگر ارث بین ۵ تا ۲۰ میلیون باشد، ۱۵ درصد آن صرف مالیات می‌شود. اگر مبلغ ارث بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون باشد، ۲۵ درصد مالیات دارد و در نهایت اگر ارث از ۵۰ میلیون بیشتر باشد، ۳۵ درصد آن جهت مالیات پرداخته می‌شود. همچنین، در صورتی که فردی از وراث دچار معلولیت یا از کار افتادگی باشد، میزان معافیت مالی وی ۵ میلیون تومان است.

  1. وراث دسته دوم: این دسته شامل اجداد، برادر، خواهر و فرزندان آن‌ها می‌باشد.

اگر ارثی که به این دسته می‌رسد ۵ میلیون باشد، ۱۵ درصد آن را باید مالیات دهند. اگر ۵ تا ۲۰ میلیون باشد، ۲۵ درصد هزینه مالیات می‌شود. اگر مبلغ ارث بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون باشد، ۳۵ درصد آن باید صرف مالیات شود و اگر ارث بالای ۵۰ میلیون باشد، ۴۵ درصد آن را مالیات کم می‌کند.

  1. وراث دسته سوم: این دسته شامل عمو، عمه، دایی، خاله و فرزاندانشان می‌باشد.

این دسته، در صورت بردن ارث ۵ میلیونی، باید ۳۵ درصد مالیات دهند. اگر مبلغ بین ۵ تا ۲۰ میلیون باشد، ۴۵ درصد مالیات شامل می‌شود. مبلغ ۲۰ تا ۵۰ میلیون، ۵۵ درصد و اگر بیشتر از ۵۰ میلیون ارث به آن‌ها رسیده باشد، باید ۶۵ درصد آن را مالیات دهند.

نکته: با وجود حداقل یک وارث در هر دسته (وارث در قید حیات) ، دیگر هیچ ارثی به بقیه دسته‌ها نخواهد رسید. هر مقدار ارث که به دسته اول برسد، سه میلیون تومان آن معاف شده و بقیه آن صرف مالیات می‌شود.

مالیات حق تمبر

این نوع مالیات جهت تصدیق اجرای اسناد اخذ می‌شود و برای تمبری است که روی اسناد چسبانده شده و باطل می‌شود.

کلام پایانی

برای گرفتن مشاوره و راهنمایی در حوزه‌های حقوقی، همکاران ما در ایران وکالت در خدمت شما عزیزان می‌باشند. برای برقراری ارتباط با ما، می‌توانید با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید.

۵/۵ - (۲ امتیاز)