banner

توهین به افراد در شبکه های اجتماعی (دانلود نمونه فرم شکایت)

توهین به افراد در شبکه های اجتماعی

فحاشی و توهین به افراد در شبکه های اجتماعی نیز یکی از این جرایم بوده که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت. با ما در ایران وکالت همراه باشید.

همه ما زمان بسیار زیادی را صرف فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی سپری می‌کنیم و صراحتا می‌توان گفت، زندگی همه ما به شکلی با فضای مجازی عجین  خورده است. دنیای مجازی و اینترنت با وجود تمام مزایا و کاربردهای بسیاری که برای همه ما داشته است، مشکلاتی نیز با خود به همراه دارد که سبب به‌وجود آمدن جرایم رایانه‌ای شده است.

مفهوم توهین به افراد در شبکه های اجتماعی

متأسفانه امروزه،شبکه‌های اجتماعی شرایط را برای افراد با هویت‌های جعلی فراهم کرده‌ است. بسیاری از افراد با پنهان شدن پشت نام‌های غیرواقعی می‌توانند عامل انتشار بسیاری از حاشیه‌های منفی و توهین باشند. این حواشی در مواقعی می‌تواند باعث ایجاد به‌هم ریختگی روانی یا حتی اجتماعی در فضای جامعه باشد و تأثیراتی بسیار فراتر از فضای مجازی برجای بگذارد.

باتوجه به دلایل ذکر شده؛ رسیدگی، پیگیری و نظارت بر فعالیت افراد در فضای مجازی از مهم‌ترین مواردی است که باید به آن پرداخته شود که در کشور ما مسئولیت رسیدگی به فضای مجازی در اختیار پلیس سایبری یا پلیس فتا می‌باشد.

لازم به یادآوری است که هر عملی در واقعیت جرم محسوب می‌شود و برای آن مجازات تعیین شده است، در فضای مجازی هم جرم محسوب می‌شود و باید با آن مقابله شود که یکی از شایع‌ترین این جرائم سایبری، جرم توهین به افراد در شبکه‌ های اجتماعی است.

فحاشی و توهین به افراد در شبکه های اجتماعی چگونه اتفاق می‌افتد؟

توهین به افراد در شبکه‌های اجتماعی در حال حاضر به روش‌های مختلفی انجام می‌شود. در گذشته افراد از طریق ایمیل در فضای مجازی فعالیت داشتند؛ اما امروزه با توجه به وجود آمدن شبکه‌های مختلف اجتماعی، روش‌های ارتباط نیز تفاوت پیدا کرده است و افراد می‌توانند صفحات شخصی داشته باشند یا در اپلیکیشن‌هایی مانند تلگرام و واتساپ با یکدیگر گفتگو کنند.

در این بین برخی افراد با ساختن اکانت‌های جعلی و ساختگی و بدون نام و نشان در فضای مجازی فعالیت می‌کنند و این افراد با ناسزا و توهین، باعث آزار دیگران می‌شوند که در این مواقع، شخصی که مورد اهانت واقع شده است می‌تواند توهین و فحاشی را از طریق مراجع قضایی پیگیری کند.

 نحوه شکایت از توهین به افراد در شبکه های اجتماعی

برای ثبت شکایت از توهین و فحاشی در فضای مجازی؛ لازم است تا شما در ابتدا از متن ارسالی، اسکرین‌شات تهیه کنید و سپس اینترنت گوشی‌تان را غیرفعال کنید تا طرف مقابل نتواند پیام ارسالی را حذف کند و اینترنت نزد پلیس فتا روشن شود.

حال اگر در واتساپ توهین به شما به وقوع بپیوندد؛ قبل از تهیه اسکرین‌شات، اگر نام فرد در تلفن همراه شما ذخیره است، باید از حالت ذخیره خارج کنید تا شماره فرد درج شود. در ادامه نیز کافیست که شما در تهران و کلانشهرها به دادسرای جرایم رایانه‌ای و در دیگر شهرها به دادسرای عمومی مراجعه کنید تا نامه احراز اصالت سنجی گرفته شود تا به پلیس فتا ارائه شود.

پس از تکمیل پرونده در مرحله اولیه و مشخص شدن شعبه دادگاه، وقت رسیدگی تعیین و به طرفین ابلاغ می‌شود و افراد در وقت مشخص شده باید در دادگاه حاضر شوند. دادگاه اظهارات طرفین را استماع کرده و بر اساس آن حکم را صادر می‌کند. البته درنظر داشته باشید که استفاده از تجربیات بهترین وکیل کیفری خوب و متخصص در این زمینه می‌تواند کمک شایانی برای شما باشد.

همچنین برای تنظیم و رسیدگی به شکایات خود می‌توانید از تجارب یک بهترین وکیل جرایم رایانه ای مجرب نیز بهره گیرید.

شایان ذکر است که نمونه درخواست پیام متنی شکایت از توهین به افراد در شبکه های اجتماعی به شرح زیر می‌باشد:

سرپرست محترم دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه … تهران (دادسرای جرایم رایانه ای)
با سلام
احتراما به استحضار می‌رساند:

  • مشتکی عنه که شخصی مجهول الهویه می‌باشد، چندی پیش با استفاده از سامانه‌های رایانه‌ای و شبکه‌های مجازی اینترنتی مبادرت به ساخت اکانت اینستاگرام با ایدی …….. به منظور تسهیل در دستیابی افراد به محتویات مستهجن نموده و اقدام به انتشار تصاویر مستهجن و مبتذل و خلاف عرف و اخلاق عمومی با درج شماره تلفن همراه موکل نموده‌اند که اشخاص مختلف با برقراری تماس با موکل درخواست برقراری روابط نامشروع با ایشان نموده‌اند.
  • با توجه به اینکه مشتکی عنه محترم مرتکب جرایم متعدد از جمله توهین و فحاشی، انتشار محتویات مبتذل به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای ، هتک حیثیت و نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی، افترا و انتشار اطلاعات شخصی گردیده و از این طریق موجبات ضرر مادی و معنوی برای موکل را فراهم نموده‌اند، لذا با تقویم شکواییه مذکور و ضمائم آن به استناد ماده ۷۲۴، ۷۴۳، ۷۴۴ و ۷۴۶ قانون جرایم رایانه‌ای تعقیب و رسیدگی و مجازات مشتکی عنه مورد استدعاست.

دانلود: نمونه شکواییه توهین و تهدید

توهین به افراد در شبکه های اجتماعی

مجازات توهین به افراد در شبکه های اجتماعی

همانطور که در ابتدا نیز گفتیم؛ با گسترش سیستم‌های ارتباطی در دنیای امروز، استفاده از شبکه‌های مجازی در میان اقشار مختلف جامعه به وسیله‌ای برای راحت کردن ارتباطات میان افراد تبدیل شده و به عنوان محلی برای رد و بدل اطلاعات نیز به کار می‌رود.

اما با تمام مزیت‌هایی که شبکه‌های مجازی دارند، بسیاری از افراد مسائل خصوصی‌ زندگی خود و اطلاعات شخصی خود را در این شبکه‌ها به اشتراک می‌گذارند و در این میان، برخی افراد بیدون توجه به ارزش‌های اجتماعی و فردی، بدون در نظر گرفتن نکات اخلاقی به حریم شخصی افراد به ویژه ستارگان سینما و تلویزیون، ورزشکاران و افراد معروف وارد شده و حتی به توهین و فحاشی در قالب گذاشتن کامنت اقدام می‌کنند.

متأسفانه بارها مشاهده شده است که کاربران فضای مجازی با هویت‌های جعلی و اکانت‌های متعدد در این فضا فعالیت کرده و بدون توجه به قید و بندهای اخلاقی و اجتماعی ضمن مزاحمت برای دیگران؛ به نشر اکاذیب، هتک حرمت و حیثیت آن‌ها اقدام کرده و برای دیگر کاربران نیز مشکلاتی ایجاد می‌کنند.

مجازات جرم توهین رایانه‌ای صراحتا در هیچ ماده‌ای از قوانین ذکر نشده و بدون مجازات ماندن مرتکبان این جرم نیز بر ارتکاب روزافزون آن خواهد افزود. به همین دلیل، به نظر می‌رسد که طبق ماده ۱۶ قانون جرایم رایان‌های، باید مرتکبان این جرم را به عنوان یکی از مصادیق هتک حرمت، به حبس از ۹۱ روز تا ۲ سال یا جزای نقدی از ۵ میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم کرد.

البته باید در نظر داشت که ماده ۶۰۸ کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ به توهین ساده و ماده ۶۰۹ این قانون به توهین مشدد توجه کرده‌اند که به شرح زیر است:

  • مجازات توهین ساده تا ۷۴ ضربه شلاق یا ۵۰ هزار ریال تا یک میلیون ریال جزای نقدی است.
  • مجازات توهین مشدد هم حبس از ۳ تا ۶ ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق یا ۵۰ هزار ریال تا یک میلیون ریال جزای نقدی است.

امید که با نظارت جدی و اصولی پیرامون توهین به افراد در شبکه های اجتماعی، دیگر شاهد فحاشی و هتک حرمت در این فضای جمعی و همه‌گستر نباشیم.

سوالات متداول در خصوص توهین به افراد در شبکه های اجتماعی

اگر توهین از طریق واتس اپ یا تلگرام اتفاق افتد ، چگونه بایستی پیگیری کرد؟

در این حالت، باید اسکرین شات گرفته و مدرکی برای ارائه در دادگاه جمع کرد.

اگر کسی بعد از توهین در واتس اپ یا تلگرام، دلیت اکانت کند، در این صورت باز هم قابل پیگیری است؟

متاسفانه چون سرورهای این نرم افزار ها در ایران موجود نیست پلیس فتا در این موارد نمی تواند رد یابی کند وکمکی بکند

۴/۵ - (۷ امتیاز)