به محض جاری شدن عقد نکاح بین زوجین، زن مالک مهریه میگردد و مرد، مدیون به پرداخت مهریه به همسر خود میباشد. بر همین اساس، زن هروقت که بخواهد میتواند مهریه خود را از مرد مطالبه کند.
مطالبه مهریه از جانب زن میتواند همراه با قصد ادامه زندگی و یا حتی قصد جدایی باشد. لذا در صورتیکه زن قصد جدایی نداشته و همچنان مایل به ادامه زندگی با همسر خود باشد، او حق خواهد داشت که در طول زندگی مهریه را از همسرش مطالبه کند.
در ادامه در ایران وکالت همراه ما باشید تا به چگونگی تقاضای مهریه و روشهای انجام آن بپردازیم.
مطالبه مهریه به چه شکل است؟
مطالبه مهریه، نوعی حق است و هر فرد محقی میتواند حق خود را مطالبه نماید و مطالبه آن ملازمهای با جدایی زوجین ندارد. لذا برای انتخاب بهترین روش درخواست مهریه، باید در ابتدا به شرایط شوهر و خودتان به خوبی دقت داشته باشید.
قوانین بسیار زیادی برای دریافت مهریه وجود دارد که شما اگر به آنها دقت نمایید، بدون شک میتوانید بهترین شیوه دریافت مهریه را انتخاب کنید.
روشهایی که وکیل به شما معرفی میکند و از آنها برای دریافت مهریه استفاده میکند؛ متنوع اند و استفاده از آن روشها بستگی به شرایط طرفین دارد.
به نظر اکثر وکلا و حقوقدانان، مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت، روش بهتری است؛ زیرا این روش نسبت به دادگاه، سرعت رسیدگی بالایی دارد و عملیات اجرایی بلافاصله پس از صدور اجرائیه شروع میشود.
البته درخواست مهریه از طریق ثبت اجرائیه، مشمول مرور زمان نمیگردد ولی در اجراییه صادره از دادگاه به استناد ماده ۱۶۸ قانون اجرای احکام، مرور زمان پنج ساله در نظر گرفته شده است.
لازم به ذکر است، بر اساس ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی به مجرد عقد، زن مالک مهریه میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
مطالبه مهریه تا چند سکه قابل اجرا میباشد؟
طبق قانون حمایت از خانواده، مجازات حبس برای مهریه تا ۱۱۰ سکه اجرا میشود. توجه داشته باشید که این مقدار مشخص شده به این معنی نیست که مهریه بالای ۱۱۰ سکه پرداخت نمیشود، بلکه صرفا به این معنی است که مجازات زندان تا ۱۱۰ سکه قابل اجراست و برای مطالبه مهریه بیشتر، زوجه باید ثابت کند که زوج توانایی پرداخت آن را دارد.
به عبارت ديگر زوجه میتواند در صورت خودداری زوج از پرداخت مهریه، دارایی وی را به اجرای احکام معرفی کند تا مهریه از فروش این دارایی تأمین شود. چنانچه زوج تمکن مالی نداشته باشد، مهریه بیش از ۱۱۰ سکه با حبس زوج قابل پیگیری نیست.
روشهای مطالبه مهریه کداماند؟
به طور کلی سه روش مطالبه مهریه به این شرح است:
دریافت مهریه از طریق اجرای ثبت
در این روش شما باید به همراه سند ازدواج، کارت ملی و شناسنامه به دفترخانه محل وقوع عقد مراجعه و تقاضای صدور اجرائیه نمایید و برای درخواست صدور اجرائیه، میتوانید مهریهتان را به طور کامل یا تنها بخشی از آن را مطالبه کنید.
دفترخانه بعد ازدریافت مدارک شما برگه اجرائیه را صادر میکند و آن را به اداره ثبت ارسال میکند.
دفتر ازدواج در این مورد وظیفه دارد که بعد از صدور اجرائیه، هریک از مراتب انجام شده را به زوج ابلاغ کند. پس از ابلاغ، زوج موظف است که ظرف مدت ده روز مهریه را پرداخت کند، در غیر این صورت اموال او توقیف میشود.
توجه داشته باشید؛ شما بعد از ده روز اگر مهریهتان پرداخت نشود، میتوانید اموال همسرتان را معرفی کنید و برای توقیف اموال برای مهریه اقدام کنید. بعد از توقیف نیز، اموال توسط کارشناس ارزیابی و به مزایده گذاشته میشود.
درخواست توقیف اموال همسر
یکی از بهترین روشهای مطالبه مهریه، این است که شما همزمان با طرح دعوی مهریه و یا پیش از آن؛ بدون اینکه خسارتی پرداخت کنید از دادگاه بخواهید که اموال همسرتان را توقیف کند.
توجه داشته باشید که امکان دارد همسرتان در مدت زمانی که به پرونده مهریه رسیدگی میشود برای انتقال دادن اموالش اقدام کند. بنابراین، شما باید از دادگاه درخواست کنید که قبل از مطالبه مهریه، نسبت به توقیف اموال همسرتان اقدام کند.
اگر شما درخواست توقیف اموال همسرتان را به صورت واحد و بدون اینکه درخواست مهریه داشته باشید به دادگاه ارائه دهید، حتما باید تا ده روز بعد از آن تاریخ اعلام شده نسبت به اصل دعوا، یعنی درخواست مهریه دادخواست دهید.
در صورتیکه ظرف مدت ۱۰ روز نسبت به مطالبه اصل خواسته یعنی تقاضای مهریه اقدام نکنید، دادگاه بنا به درخواست زوج قرار تأمین را لغو مینماید.
مطالبه مهریه از طریق ممنوعالخروج نمودن زوج
یکی دیگر از بهترین روشها برای درخواست مهریه که باید با آن آشنایی داشته باشید، این است که اگر همسرتان داخل ایران است، باید او را ممنوع الخروج نمایید. درصورتیکه همسرتان بخواهد به خارج از کشور سفر کند، باید پیش از آن مهریه شما را بدهد، درغیر این صورت ممنوعالخروج خواهد بود.
درنظر داشته باشید، برای اینکه همسر خود را ممنوع الخروج نمایید، باید ابلاغ اجرائیه آن را آماده سازید.
هزینه دادرسی مطالبه مهریه چه مقدار است؟
جهت ثبت دادخواست مطالبه مهریه، زوجه باید هزینه دادرسی را بپردازد که ۵/۳ درصد از ارزش خواسته است. مثلا اگر مهریه زوجه، تعداد ۱۰۰ سکه باشد و نرخ سکه در روز ثبت دادخواست ۱۰ میلیون تومان باشد، بهاء خواسته یا همان ارزش ۱۰۰ سکه یک میلیارد محاسبه می شود. ۵/۳ درصد این مبلغ سی و پنج میلیون تومان است که باید بابت هزینه دادرسی پرداخت شود.
لازم به ذکر است که زوجه میتواند در صورت ناتوانی در پرداخت هزینه دادرسی، دادخواست اعسار از هزینه دادرسی را به همراه دادخواست مطالبه مهریه در دفترخدمات الکترونیک قضایی ثبت نماید.
پس از آن، وقت رسیدگی تعیین و به زوجه ابلاغ میگردد. در روز رسیدگی، زوجه باید شهودی را که ضمن دادخواست به دادگاه معرفی کرده، به جلسه رسیدگی دادگاه، جهت شهادت دعوت نماید.
قاضی دادگاه پس از شنیدن شهادت شهود، چنانچه معسر بودن زوجه برایش محرض شود، با اعسار ایشان موافقت مینماید و رسیدگی به دادخواست مطالبه مهریه شروع خواهد شد.
موافقت قاضی با اعسار زوجه باعث میشود تا زوجه بتواند از وکیل معاضدتی استفاده کند تا موقتا حق الوکاله را پرداخت ننماید. اکثرا قضات با درخواست زوجه مبنی بر اعسار از هزینه دادرسی موافقت مینمایند.
توجه داشته باشید درصورتیکه قاضی موافقت نکرد، زوجه باید هزینه دادرسی را بپردازد تا به دادخواست مطالبه مهریه رسیدگی شود.
سخن آخر
امید است که نکات و موارد گفته شده پیرامون درخواست مهریه، برایتان مفید باشد و آگاهی لازم را در این خصوص کسب کرده باشید. ضمناً اگر برای مطالبهی مهریه نیاز به مشورت دارید، به بهترین وکیل خانواده مراجعه کنید.
سؤالات متداول
برای اجرای حکم مهریه باید به کجا رجوع کرد؟
اول دفترخانه ازدواج محل عقد طرفین سپس اداره اجرای ثبت و در صورت عدم امکان معرفی مال دادگاه خانواده.
مطالبه مهریه چقدر زمان می برد؟
به طور متوسط و حسب مورد ممکن است مراحل مطالبه مهریه از ابتدا تا زمان قطعیت و قابلیت اجرا چیزی در حدود ۴ تا ۸ ماه طول بکشد.
ارسال پاسخ